Συνεχίζεται το 13ο Athens Video Dance Project

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού επανέρχεται για 13η χρονιά με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών και έργων χορού, κινηματογράφου και πολυμέσων.

Athens Video Dance Project

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού, Athens Video Dance Project, επανέρχεται για 13η χρονιά με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών και έργων χορού, κινηματογράφου και πολυμέσων. Ξεκινώντας χθες με εννέα έργα performance, τα οποία βρίσκονται σε ταυτόχρονη εξέλιξη επί 60 λεπτά σε διάφορους χώρους του Ξενοδοχείου Μπάγκειον, συνεχίζεται σήμερα και αύριο. 
Ο άξονας AVDP13FILMS πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2022 στον κινηματογράφο Άστορ (προπώληση μέσω viva.gr). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει προβολές 60 ταινιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους, που συνθέτουν ένα μωσαϊκό καινοτόμων έργων από 28 χώρες και αναδεικνύουν συνέργειες μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών κλάδων. Επίσης, ως συνέχεια των συνεργασιών του πρότζεκτ με φεστιβάλ videodance αλλά και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσιάζονται ταινίες χορού από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Festival Quartiers Danses, CINEDANS, POOL - MOVEMENT ART FILM Festival Berlin, Films.Dance, Parallel Art Foundation, Choreoscope Barcelona Dance Film Festival και Limon Dance Company. Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό ψηφιακό έργο από τον Chris Haring στο φουαγιέ του κινηματογράφου.

Battles
"Battles"

Ο άξονας AVDP13PERFORMANCES πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο θέατρο Olvio (προπώληση μέσω viva.gr). Περιλαμβάνει παραστάσεις από σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών Χορού (Ακτίνα, Μάρι Χατζημιχάλη, Μάρω Μαρμαρινού, Μοραγέμου) στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του φεστιβάλ. Επιπλέον, το κοινό θα παρακολουθήσει έργα των νέων χορογράφων Βαρβάρα Μπαρδακά και Ξένια Σταθούλη, τα οποία εντάσσονται στην καινούργια θεματική Young Choreographers.
Τέλος, το φεστιβάλ φιλοξενεί το online εργαστήριο με τίτλο "Arranging movement in film" και θέμα τη σχέση του χορού με την κινηματογραφική κίνηση από την Sarah Möller, συνεργάτη από το POOL - MOVEMENT ART FILM Festival Berlin.

Το video dance της ομάδας κινητικού αυτοσχεδιασμού "Battles" επιλέχθηκε και θα προβληθεί στο 13ο Athens Video Dance Project τη Δευτέρα 12/12 (7 μ.μ) στον κινηματογράφο Άστορ. Η ομάδα εμπνέεται από έννοιες με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στο δημόσιο λόγο κατά το διάστημα  της πανδημίας όπως: περιορισμός, βία, ηρωισμός, μάχη. Σε μια περίοδο που η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι το φαντασιακό, η ομάδα επιχειρεί να αποδώσει σκηνικά την εσωτερική πάλη του ανθρώπου τοποθετώντας τις έννοιες αυτές σε μια εντελώς διαφορετική συνθήκη, πιο κωμική, πιο τρυφερή και εξωπραγματική και δημιουργεί μια σειρά από μάχες ιδιότυπων υπερηρώων. Τι υπερδύναμη έχει ο καθένας / καθεμία; Τί σημαίνει νίκη και ήττα στο φανταστικό αυτό σύμπαν; Τι ρόλο έχει ο εκφωνητής των αγώνων; Πώς ανατρέπεται η εικόνα του δυνατού; Η ομάδα της Artogether αναμετριέται στο "Battles” με τα παραπάνω ερωτήματα και επιχειρεί για πρώτη φορά να ενσωματώσει την ακουστική περιγραφή στη σκηνική δράση. To videodance "Battles” εντάσσεται στη δράση Αποκλεισμός | Exclusion "Πώς θα ήταν αν όλη σου η ζωή ήταν σε καραντίνα;" το οποίο υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Human Rights 360 / The Kahane Foundation. H  Κατερίνα Γεβετζή χορογραφεί σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τζεφ Βάγκνερ τους Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κωνσταντίνο Αδαμόπουλο, Μάριο Αποστολίδη, Αντώνη Θεμέλαρο, Πέρσα Κοκίσα, Γ.Λ., Κερασία Μιχαλοπούλου, Φώτη Μπαναβά, Αγγελική Πανταζή, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Αγγελική Σακελλαρίου, Κωνσταντίνα Τσιμπραγού σε σκηνοθεσία (και μοντάζ) του Αλέξανδρου Χαντζή. Στην αφήγηση της ακουστικής περιγραφής οι: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Αντώνης Θεμέλαρος, Κερασία Μιχαλοπούλου, Αγγελική Πανταζή, Αγγελική Σακελλαρίου και η Κωνσταντίνα Τσιμπραγού.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cleansed": Ένα από τα θεατρικά talks of the town της φετινής σεζόν

Άνοιξε η προπώληση για τον Μάρτιο – Sold out ο Ιανουάριος, ελάχιστες θέσεις για τον Φεβρουάριο, για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/01/2026

O Θανάσης Σαμαράς κυκλοφορεί 'Ελεύθερος' στο Θέατρο Noūs

Ακολουθεί το δρομολόγιο για Κυψέλη και για 5 παραστάσεις.

"Ο Αρχιτέκτων" : Τι συμβαίνει όταν ο δημιουργός παγιδεύεται στο ίδιο του το δημιούργημα ;

Η σουρεαλιστική κωμωδία της Φώφης Τρέζου, ανεβαίνει στο Θέατρο 104 για 10 μόνο παραστάσεις.

Για καμπαρέ στη θρυλική 'Μέδουσα' της Πλάκας

Το ιστορικό στέκι της Πλάκας που συνδέθηκε με τον πολυτάλαντο Γιώργο Μαρίνο, επιστρέφει και ξαναβάζει φωτιά στις νύχτες της Αθήνας.

Το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Το έργο θα ζωντανέψει για 15 παραστάσεις την αληθινή ιστορία της ταραχώδους σχέσης των σπουδαίων μουσικών Μπέντζαμιν Μπρίττεν και Ίμοτζεν Χολστ.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

Το δράμα του Έντουαρντ Άλμπι παραμένει ένα ανελέητο πορτρέτο συζυγικής φθοράς. Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια και οι ερμηνείες φωτίζουν τη βία, την τρυφερότητα και τις ψευδαισθήσεις που συγκροτούν αυτό το διαχρονικό έργο. | Powered by Uber

Ο τελευταίος Γιάνκης

Ένα από τα τελευταία έργα του Άρθουρ Μίλλερ, σε μία παράσταση που φωτίζει με χιούμορ και τρυφερότητα τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. | Powered by Uber