Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.

Κώστας Δελακούρας, Free Freaks

Το έργο

"Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον πιο ανατρεπτικό διαδικτυακό ήρωα της εποχής μας τον Mr. Freeman. Εξ’ ου και ο τίτλος "Free Freaks" που παίζεται στο θέατρο Βαφείο "Λάκης Καραλλής". Τα φρικιά (τα free freaks) διαπερνούν το μυαλό μας και στήνουν ένα θεατρικό ταξίδι μέσα στο κρανίο μας! Ο καταιγιστικός ρυθμός της παράστασης, ο σαρκασμός, το χιούμορ και το εξαιρετικά σύγχρονο κείμενο πυρπολούν τις σκέψεις των θεατών και, μαζί με τη σουρεαλιστική – αλλά, την ίδια στιγμή, απόλυτα ρεαλιστική - παρουσία των φρικιών, δημιουργούν μια πρωτότυπη comic και εκρηκτική παράσταση".

O Mr. Freeman και η comic παράσταση

"Ήταν μία τελείως τυχαία συνάντηση, δεν μου τον σύστησε κανένας δυστυχώς. Από τυχαίες περιηγήσεις στο ίντερνετ κατέληξα να δω αυτήν την περίεργη φιγούρα. Έλεγε πράγματα που σκεφτόμουν κι εγώ. Ξανάπαιξα το πρώτο βίντεο που είδα δεύτερη και τρίτη φορά, μετά άρχισα να βλέπω και άλλα video και πάει λέγοντας. Κατέληξα να μονολογώ πως αυτά που σκέφτομαι και με απασχολούν είναι πράγματα που ο Freeman τα λέει και τα εξηγεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο. Σκέφτηκα πως αυτή την φιγούρα πρέπει οπωσδήποτε να την γνωρίσω στους μαθητές μου και αργότερα, γιατί όχι, στους φίλους των μαθητών μου και στους θεατές της Πλάνης, σε όσους περισσότερους μπορώ. Φυσικά ήταν δύσκολο και μεγάλη πρόκληση για μένα να αποδώσω (να σκηνοθετήσω και να "παίξω") τους μονολόγους του Freeman (μιας φιγούρας με χιλιάδες πρόσωπα), γιατί έπρεπε σε όλα τα στάδια της δημιουργίας αυτής της παράστασης, στη θεατρική προσαρμογή του κειμένου, στη σκηνοθεσία ακόμα και στην υποκριτική, να γίνει μία μετάλλαξη. H μετάλλαξη μίας τέχνης όπως είναι το κινούμενο σχέδιο, σε μία άλλη τέχνη, με διαφορετικά εκφραστικά μέσα και άλλους κανόνες, όπως είναι το Θέατρο. Βλέποντας τις αντιδράσεις του κοινού, μετά
τις πρώτες παραστάσεις, νομίζω πως αυτή η μετάλλαξη πέτυχε. Η τέχνη του Θεάτρου είναι ανεξάντλητη και αν ανακαλύψεις τα σωστά εκφραστικά μέσα που απαιτεί κάθε φορά ένα κείμενο, μπορείς να φτιάξεις μια πραγματική θεατρική εμπειρία. Με λίγα λόγια, η παράσταση είναι μια εισβολή στο κρανίο μας που επιδιώκει να ταρακουνήσει τις ετοιμοθάνατες νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας".

Free Freaks
© Μάνος Γεωργίου – Νάντια Γεωργιάδου

Η αλληγορία

"Η αλληγορία του έργου και της παράστασης θεωρώ πως είναι διαφορετική για τον κάθε θεατή ξεχωριστά γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι είμαστε φρικαρισμένοι. Τα Φρικιά λοιπόν πυρπολούν με τον αιρετικό τους τρόπο την "κανονικότητα" και στην παράσταση μας προτείνουν να παίξουμε ένα παιχνίδι, δίνοντας στον φρικαρισμένο εαυτό μας μια δεύτερη ευκαιρία "να ζήσει πραγματικά". Θα έλεγα πως η αλληγορία έγκειται στο σημείο μηδέν που ο θεατής καταλαβαίνει πως η παράσταση είναι μια σύγχρονη κωμωδία - μπορεί όμως να είναι και τραγωδία. Γιατί τα free freaks μπορεί ξαφνικά - εκεί που γελάτε- να σας κάνουν ν’ αναρωτηθείτε "ρε μήπως είμαι κι εγώ φρικιό" ; Και τί θα γίνει τότε;".

 Η ομάδα Πλάνη

"Η ομάδα Πλάνη συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο fringe θέατρο της πόλης. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει "περπατήσει" πάνω σε διάφορα είδη θεάτρου, ανεβάζοντας παραστάσεις, άλλοτε κλασσικές και άλλοτε πειραματιζόμενη πάνω σε εναλλακτικά έργα, αλλά πάντα με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση του κάθε έργου και
του πνεύματος του εκάστοτε συγγραφέα. Το ρεπερτόριό της είναι πολυποίκιλο και κάθε χρόνο διαφορετικό. Από την bar theatre παράσταση "Μια μπύρα με τον Χένρυ", μέχρι "Το Στοίχημα" του Άντον Τσέχωφ, τον "Χορό του θανάτου" του Α. Στρίντμπεργκ, τους "Επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου" και τώρα τα "Free Freaks", η θεατρική της πορεία είναι γεμάτη παραστάσεις διαφορετικού χαρακτήρα και ατμόσφαιρας και έξω από κάθε τυποποίηση ή στείρα επανάληψη. Οι δημιουργοί της Πλάνης, Κώστας Δελακούρας και Άννα Ετιαρίδου, συνεχίζουν αδιάλειπτα τη θεατρική τους πορεία εδώ και 26 χρόνια, μπολιάζοντας την ομάδα με νέους ανθρώπους γεμάτους όρεξη και περιέργεια να μάθουν μέσα από το θέατρο, όπως συμβαίνει και τώρα με τους πέντε νέους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση "Free Freaks"".
 

Περισσότερες πληροφορίες

Free freaks (Το φρικιό μέσα σου)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Πρόκειται για μία παράσταση εκρηκτική, με κόμικ αισθητική εμπνευσμένη από τον ανατρεπτικό ήρωα της ομώνυμης ρωσικής διαδικτυακής σειράς κινουμένων σχεδίων, τον Mr. Freeman, που κατέκλυσε τις οθόνες μας με τους καταιγιστικούς και αφοπλιστικούς του μονολόγους. Οι Free Freaks, ως γνήσιοι επίγονοί του, χακάρουν τον κόσμο μας και εισβάλλουν στο κρανίο μας για να ταρακουνήσουν τις ετοιμοθάνατες νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας. Τα Φρικιά πυρπολούν με τον αιρετικό τους τρόπο την "κανονικότητα" και μας προτείνουν να παίξουμε ένα παιχνίδι, δίνοντας στον φρικαρισμένο εαυτό μας μια δεύτερη ευκαιρία «να ζήσει πραγματικά». Η παράσταση είναι μια σύγχρονη κωμωδία - μπορεί και τραγωδία. Προσοχή όμως αγαπημένοι παντογνώστες, γιατί τα Free Freaks μπορεί ξαφνικά - εκεί που γελάτε - να σας κάνουν ν’ αναρωτηθείτε «ρε μήπως είμαι κι εγώ φρικιό;».

Βαφείο-«Λάκης Καραλής»

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.