Τάσος Σωτηράκης: "Ποτέ δε λες ποτέ στη ζωή και προχωράς ρισκάροντας"

Το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία έλαβε ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης με το «Ρίσκο» της Δήμητρας Παπαδήμα στο Olvio κι αυτό μας έδωσε την αφορμή για μια όμορφη συζήτηση.

Τάσος Σωτηράκης

Πού σε ξέρω;
Με ξέρετε από την παράσταση "Άρης” της Σοφίας Αδαμίδου και από τα "Κόκκινα φανάρια”.

Πού αλλού σε βρίσκω;
Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στο θέατρο Οlvio, κάνοντας την πρώτη μου σκηνοθεσία πάνω στο έργο της Δήμητρας Παπαδήμα "Ρίσκο". Είμαστε λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα μας και εργαζόμαστε εντατικά για την έναρξη των παραστάσεων. Παράλληλα συνεχίζω γυρίσματα για το "Κόκκινο ποτάμι - η συνέχεια" απολαμβάνοντας την συνεργασία με τον κ. Μανούσο Μανουσάκη. Όταν δεν είμαι στο θέατρο ή στο γύρισμα, θα με βρείτε σε μικρά μπαράκια – στέκια γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλο. Τη γειτονιά μου. 

Η παράσταση που σε έχει συγκινήσει περισσότερο;
Δεν είναι μόνο μία. Θα ξεχωρίσω όμως την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, το "Εκάβη/ Κύκλωπας" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και Γιάννη Ρήγα και φυσικά το "Οδός Αβύσσου αριθμός 0" του Μενέλαου Λουντέμη σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη για ευνόητους λόγους.

Ο ποιο απαιτητικός ρόλος που έχεις ερμηνεύσει;
Χωρίς δεύτερη σκέψη θα πω τον "Άρη" της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω πόσο απαιτητική και παράλληλα μεγάλο σχολείο ήταν η συμμετοχή μου στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σπύρου Βραχωρίτη στα αρχαία ελληνικά ως Κορυφαίος - Αγγελιοφόρος.

Το μικρόβιο της σκηνοθεσίας μπήκε…
Δεν ξέρω ακόμα. Νομίζω ότι είναι συγκυριακή αυτή η συνεργασία με την Δήμητρα, το συγκεκριμένο έργο και τα παιδιά που ερμηνεύουν τους ρόλους. Τον Γιώργο Καφετζόπουλο και την Νάντια Καφφετζή. Σίγουρα με έχει κάνει να βλέπω, να μετράω και να σκέφτομαι διαφορετικά τα πράγματα. Ένα μονοπάτι αχαρτογράφητο ακόμα, αλλά δελεαστικό. Είναι πολύ νωρίς να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως σκηνοθέτη. Αλλά ποτέ δε λες ποτέ στη ζωή και προχωράς...ρισκάροντας!

Ρίσκο
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Ο Τάσος Σωτηράκης με την Νάντια Καφφετζή και τον Γιώργο Καφετζόπουλο, πρωταγωνιστές της παράστασης "Ρίσκο"

Η μεγαλύτερη αγωνία σου για το έργο "Ρίσκο" που σκηνοθετείς είναι…
Σε ότι αφορά εμένα είναι να έχω φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξε η Δήμητρα που επέμεινε να σκηνοθετήσω εγώ το έργο της. Από εκεί και πέρα η μόνη αγωνία που έχω είναι να απολαύσουν τα παιδιά που παίζουν την παράσταση, να την πάρουν και να την απογειώσουν έτσι όπως πρώτα τους πρέπει, γιατί εργάστηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι, και όπως αξίζει στην παράσταση. Είναι δική τους πλέον και επιβάλλεται να την χαρούν.

Αποκάλυψε μου την πιο αγαπημένη σου σκηνή στην παράσταση.
Είναι μια τρυφερή σκηνή μέσα στην σκληρότητα του έργου, όπου ο Γιώργος πλησιάζει και προσφέρει τσιγάρο στην Νάντια και της το ανάβει γέρνοντας το κεφάλι του προς εκείνη σαν να τη φιλάει....!

Τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια;
Συνεχίζω τα γυρίσματα μου για την τηλεόραση. Παράλληλα θέλω να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές και να συνεχίσω με τον "Άρη". Άλλωστε είναι πολύ συγκινητική η αγάπη του κόσμου που εξακολουθεί και μετά από 4 χρόνια συνεχίζει και ζητάει την παράσταση, δίνοντάς μου μεγάλη χαρά και δύναμη για να την ξανακάνω. Σε ότι αφορά τα μουσικά μου, από πέρυσι έχω ξεκινήσει την σύνθεση μιας ροκ όπερας. Ελπίζω να βρω άμεσα τον χρόνο να την τελειώσω και φυσικά να την δω να παίρνει σάρκα και οστά...και βλέπουμε....!

Πες μου κάτι off the record
Δημιουργία: ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις τη ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρίσκο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Δύο νέοι άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους συναντιούνται τυχαία στη μαύρη κωμωδία για την πίεση που ασκεί η κοινωνία, με φόντο την πλατεία Εξαρχείων.

Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.