"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο Χάρης Γερμανίδης©

Η 25η Νοεμβρίου τιμάται σε όλο τον κόσμο ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας, προτάσσοντας την ανάγκη για ισότητα, για δικαιοσύνη, για εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων που γίνονται λόγω φύλου. Οι "Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο", η εν εξελίξει παράσταση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, ερευνούν τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση. Ακροβατώντας ανάμεσα στη σκηνική σύνθεση και τη λυρική περφόρμανς, η παράσταση συνεχίζεται στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α. για τέσσερις ακόμα παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του Θανάση Δόβρη, με ερμηνεύτρια την Νικόλ Δημητρακοπούλου και τη συμμετοχή του Στέλιου Χατζηγεωργίου.

Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο
Χάρης Γερμανίδης©

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Νατάσας Σίδερη (Α’ βραβείο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής MYTHOS?! του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το Θέατρο του Regensburg, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου περιοδικού "Ο Αναγνώστης"), που γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα βίας κατά των γυναικών, με υλικό από ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας στην Ευρώπη. Από τους διωγμούς των μαγισσών και την εκμετάλλευση των φτωχότερων γυναικών, αλλά και με στοιχεία την ελληνική προφορική παράδοση (το δεύτερο μέρος της παράστασης συνομιλεί με την παραλογή "Του Γεφυριού της Άρτας" και την απαραίτητη γυναικεία θυσία), καθώς και την σύγχρονη παράδοξη "ελληνικότητα", το έργο αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των γυναικείων ζητημάτων, που υπάρχουν ήδη σε αφηγήσεις του παρελθόντος, αλλά παραμένουν ολοζώντανα ως αιτήματα μέχρι σήμερα. 

Στη νέα μορφή της παράστασης, στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί αποσπάσματα από τη Μαιευτική του Ιπποκράτη, με περιγραφές σοκαριστικών βασανιστικών θεραπειών που προτείνει ο "πατέρας της ιατρικής", προκειμένου το γυναικείο σώμα να λειτουργεί ως όργανο αναπαραγωγής. Η παράσταση παίζεται υπό τους ήχους της μεσαιωνικής βιέλας (medieval fiddle, γαλλ. vielle), ενός σπάνιου έγχορδου, τοξωτού μουσικού οργάνου, πρόγονο του σημερινού βιολιού, από την Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, η οποία επίσης τραγουδά σε μη ομιλούμενες πλέον γλώσσες όπως τα οξιτανικά, τα γαλικιανά και τα σεφαρδίτικα τραγούδια.

Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο
Χάρης Γερμανίδης©

Επίσης, η παράσταση παρουσιάζεται σε έναν ιδιαίτερο, όχι αμιγώς θεατρικό χώρο, συνεπή με τον site specific χαρακτήρα της. Είναι η πρώτη φορά που οι "Μάγισσες" βρίσκονται  σε κλειστό περιβάλλον, αξιοποιώντας τους εσωτερικούς, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους του Πλύφα.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της UNESCO για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, "Orange the World".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 50 '

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Νατάσας Σίδερη, σε ιστορικές καταγραφές έμφυλης βίας στην Ευρώπη και στην παραλογή «Του Γεφυριού της Άρτας», η παράσταση αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των γυναικείων ζητημάτων.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
01/02/2023

Το βραβευμένο "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο θέατρο 104

Δια χειρός Κωνσταντίνου Ντέλλα θα δούμε ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας στη σκηνή.

2023 Ελευσίς: Έλληνες και διεθνείς σκηνοθέτες στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Κάτω από τον συνολικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης", ένα μωσαϊκό δράσεων που συμπεριλαμβάνουν τις παραστατικές τέχνες μάς μυεί στη μεγάλη γιορτή του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτές είναι οι παραστάσεις και οι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στις πρώτες φωτογραφίες από την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι"

Αυτός είναι ο σκοτεινός χαρακτήρας που ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης πάνω στο έργο του Μπρεχτ στον νέο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο Ark στην Κυψέλη.

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.