Το "Ay, Carmela" σκηνοθετεί ο Κωσταντίνος Κυριακού

Ay, Carmela Μαρία Χουρδάρη

Το θέατρο έχει επιβιώσει στις πιο δύσκολες συνθήκες κι αυτό φαίνεται να μας λεει ο Ισπανός συγγραφέας Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα μιλώντας, μέσα από το έργο του "Ay, Carmela", για ένα θέατρου περιθωριακό, στο κέντρο της πιο βίαιης σύγκρουσης της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας. Ενός θεάτρου που παρουσιάζεται σαν τόπος μνήμης, ονείρου και ψευδαισθήσεων, αλλά και σαν τοπίο προβολής επιθυμιών. Ο Κωνσταντίνος Κυριακού ανέλαβε να το σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη ερμηνεύοντας δύο πλανόδιους θεατρίνους στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Οι ήρωες περνούν κατά λάθος από τη ζώνη των δημοκρατικών, στη ζώνη των φρανκιστών, όπου εξαναγκάζονται να δώσουν αυτοσχέδια παράσταση για τους στρατιώτες. Τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη της Διεθνούς Ταξιαρχίας που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. Η Καρμέλα αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυθόρμητα αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα, ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;
 

Ay, Carmela


Μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου και απειλής, το δραματικό συνδυάζεται με το κωμικό, η φαντασία με την πραγματικότητα, η ζωή με το θέατρο. Ο Σινιστέρα χαρακτηρίζει το έργο "ελεγεία για έναν εμφύλιο πόλεμο" και εστιάζει το ενδιαφέρον του στη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική, τον πόλεμο και τον έρωτα, σε μια σκληρή εποχή. Στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει: " Το βασικό μήνυμα του έργου, δηλαδή ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η Σύγχρονη Ιστορία της οποίας σφραγίστηκε από μια τέτοια διαμάχη και μάλιστα μόλις δέκα χρόνια περίπου μετά από τα γεγονότα που αναφέρονται στο έργο του Σάντσις Σινιστέρρα, με πολλές συμπεριφορές - κοινωνικές και πολιτικές-, που έχουν την προέλευσή τους σε εκείνη την αδελφοκτόνο σύγκρουση, να εξακολουθούν να απαντώνται και στις μέρες μας".

Ay, Carmela

 

Το θεατρικό έργο "Ay, Carmela!" θ’ ανέβει στο θέατρο Μεταξουργείο στις 12 Δεκεμβρίου, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο, και η ομότιτλη ταινία απέσπασε 13 βραβεία Goya από τα  15 που ήταν υποψήφια. Ενώ τον τίτλο του τον πήρε από το τραγούδι "Ay Carmela", ένα δημοφιλές ισπανικό τραγούδι από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κατά του Ναπολέοντα, το οποίο διασκευάστηκε και έγινε το αγαπημένο τραγούδι των Δημοκρατικών στρατιωτών και της Διεθνούς Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης είναι της Κατερίνα Τσακότα, οι φωτισμοί του Λέοντα Εσκενάζη, η πρωτότυπη μουσική της Άρτεμις Ματαφιά, στην εκτέλεση μουσικής-ενορχήστρωση- κιθάρες είμαι ο Γιώργος Πατσιώτης και στο τραγούδι η Άρτεμις Ματαφιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ψάχνεις αφορμή να δεις τη "Μαύρη σαμπούκα" στο θέατρο Ζίνα;

Ρωτήσαμε τον Τόλη Παπαδημητρίου, συγγραφέα και σκηνοθέτη της τρελής κωμωδίας, να μας δώσει τέσσερις λόγους για να δούμε την παράσταση και να τι μας είπε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/11/2022

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

Η "Τρελή του Σαγιό" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας.

Η "Καφρόκρεμα" του Δημήτρη Δημόπουλου για μια τελευταία παράσταση

Ο γνωστός κωμικός στα Κινηματοθέατρα "Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου" για τη βιντεοσκόπηση του τελευταίου του σόλο, πριν περάσει σε νέο υλικό.