"Rebetiko": Ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου

H γαλλική ομάδα Anima Theatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα, έρχεται στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με μια ατμοσφαιρική παράσταση.

Rebetiko Hugues Cristianini, Μάρα Κυριακίδου©

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο_82  "Rebetiko" το Σάββατο 22 Οκτωβρίου (7 & 10 μ.μ.) στο X - Bowling Art Center, στην Ελευσίνα. Μια ατμοσφαιρική παράσταση - ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου και τη χρήση πολυμέσων, όπως μαριονετών, εικόνων και μουσικής, από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Τα έσοδα του συμβολικού αντιτίμου της παράστασης θα διατεθούν στον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας.

Rebetiko
Hugues Cristianini, Μάρα Κυριακίδου©

Το "Rebetiko" είναι μια παράσταση μυθοπλασίας, όπου διασταυρώνονται το παρελθόν και το παρόν. Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, μαριονέτες και ρεμπέτικη μουσική, που συντρόφευσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, απ’ όποιο σημείο της κι αν κατάγονταν. Με κεντρικό πρόσωπο επιζήσασα της μικρασιατικής καταστροφής, "αφηγείται" την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού και της άκαρπης επιβίωσης, που συλλαμβάνεται με τη μορφή Οδύσσειας. Μια περιπλανώμενη μετατόπιση στον χώρο και τον χρόνο, που αντλεί το υλικό της από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων, αλλά και από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους. 

Rebetiko
Hugues Cristianini, Μάρα Κυριακίδου©

Λίγα λόγια για την ομάδα Anima Theatre

Ο Γιώργος Καρακάντζας και η Claire Latarget συστήνουν στη Μασσαλία το 2004 τo Anima Theatre για να στεγάσουν τις καλλιτεχνικές τους διαδρομές. Έκτοτε, το Θέατρο της Ψυχής έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 15 παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας. Τα γνωστότερα έργα τους είναι: Ikare, Le Rêve de la Joconde, Mijaurées, Gojira, Entrelacs, Mécanique. Το Anima Theatre είναι δομή resident του La Friche La Belle de Mai στη Μασσαλία. Μέλος πολλών επαγγελματικών ομάδων και καλλιτεχνικών κινημάτων (THEMAA, Scènes d' Enfance et d' Ailleurs, PoleM), η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου των κουκλοπαιχτών, των καλλιτεχνών και του κοινού, που ενδιαφέρονται για αυτή την τέχνη του θεάτρου. Το Anima Theatre τείνει, επίσης, να εξοικειώσει τον κόσμο με την τέχνη της μαριονέτας, πραγματοποιεί εργαστήρια, παραστάσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις. Το 2013, το θέατρο Anima διοργανώνει το Le Marché noir des Petites Utopies προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει μια τέχνη που δεν σταματά να καινοτομεί και ταυτόχρονα να διατηρεί ζωντανή αυτή την παράδοση. 

Rebetiko
Hugues Cristianini, Μάρα Κυριακίδου©

Το κείμενο υπογράφει ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, τη μουσική ο Nicolo Terrasi, τις μαριονέτες οι Irene Lentini και Magali Jacquot, τους φωτισμούς ο Jean-Louis Floro, την ηχογραφημένη μουσική οι Κατερίνα Δούκα (Φωνή), Χρήστος Καρυπίδης (Ούτι), Τάσος Τσιτσιβάκος (Μπουζούκι) και τα κοστούμια η Stephanie Mestre.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Rebetiko

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια ατμοσφαιρική παράσταση-ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου, τη χρήση πολυμέσων και τη ρεμπέτικη μουσική που αντλεί υλικό από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.