Έξι ελληνικά έργα σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα

Έξι παραστάσεις έργων με ελληνική υπογραφή ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, κάποια από αυτά σε πρώτη παρουσίαση, επιβεβαιώνοντας πως η τάση επικράτησης της εγχώριας δραματουργίας ήρθε για να μείνει.

Κωλόκαιρος Πάτροκλος Σκαφίδας©

Εδώ και λίγα χρόνια το σύγχρονο ελληνικό έργο βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των θεατών και αυτή η εβδομάδα έρχεται να το επιβεβαιώσει εκ νέου, με έξι πρεμιέρες έργων με εγχώρια υπογραφή, κάποια εκ των οποίων μάλιστα θα δούμε σε πρώτη παρουσίαση. Ένα από αυτά είναι ο "Κωλόκαιρος" που συνυπογράφουν ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ο Γιώργος Παλούμπης και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του δεύτερου. Καλλιτέχνες που συνεργάζονται συχνά συναντιούνται και σε αυτή την παράσταση, με τις ερμηνείες να μοιράζονται στους Στάθη Σταμουλακάτο, Στέλιο Δημόπουλο, Θάνο Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά και Α. Τσιοτσιόπουλο. Ενταγμένος στο δυναμικό ρεύμα του ακραία ρεαλιστικού νεοελληνικού έργου, ο "Κωλόκαιρος" διαδραματίζεται σε ένα παρακμιακό σκυλάδικο στην Ελευσίνα, στον απόηχο ενός γλεντιού, όπου μια αναπάντεχη άφιξη θα φέρει στο φως μυστικά και αποκαλύψεις και θα εξωθήσει τα πρόσωπα σε ακραίες συγκρούσεις ("Τζένη Καρέζη", από 24/10).

Τα μάτια τέσσερα
Αγγελική Κοκοβέ©
"Τα μάτια τέσσερα"

Το έργο του Γιάννη Τσίρου "Τα μάτια τέσσερα", που τιμήθηκε με το Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν (2010), επέλεξε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Πρόκειται για μια δυνατή ιστορία που ξεγυμνώνει τις τέσσερις εξουσίες και τις αδικίες των αρχών και του νόμου, μέσα από την ιστορία μιας κοπέλας που έρχεται αντιμέτωπη με ολόκληρο τον κρατικό, μιντιακό και δικαστικό μηχανισμό, εξαιτίας μιας μικροκλοπής. Η Μαρία Κατσανδρή, ο Χρήστος Σαπουντζής, ο Πανάγος Ιωακείμ και η Ναταλία Σουίφτ δίνουν ζωή σε πρόσωπα που εκπροσωπούν διαφορετικούς κόσμους και εξουσίες (Ιλίσια - Βολανάκη, από 22/10).

Ο γάμος
Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού©
"Γάμος"

Αν και γραμμένος το 1980, ο "Γάμος" του Μάριου Ποντίκα αποδεικνύεται ένα δραματικά διαχρονικό έργο, που εκθέτει τις παθογένειες της πατριαρχικής κοινωνίας, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη. Η ιστορία εστιάζει στην απόφαση μιας οικογένειας να παντρέψει την νεαρή κόρη, θύμα βιασμού, με το βιαστή της, προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική κατακραυγή. Ο Ηλίας Βαλάσης, ο Στέλιος Δημόπουλος, η Μαρία Κάτσενου, η Αθανασία Κουρκάκη και η Μέγκυ Σούλι μοιράζονται τους δεκατρείς ρόλους του έργου, το οποίο εκθέτει με ανατριχιαστική ευστοχία τους πολλαπλούς "βιασμούς" που δέχεται το θύμα από την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και την ίδια της την οικογένεια (Επί Κολωνώ, από 20/10).

Η νύχτα των μυστικών
"Η νύχτα των μυστικών"

Με το έργο του Άκη Δήμου "Η νύχτα των μυστικών" εγκαινιάζεται η λειτουργία του ανακαινισμένου και υπό νέα καλλιτεχνική διεύθυνση ιστορικού θεάτρου Μπέλλος της Πλάκας. Η ανερχόμενη Αικατερίνη Παπαγεωργίου υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ τις ερμηνείες επωμίζονται ο Ορέστης Τζιόβας, ο Τάσος Λέκκας, η Ελίζα Σκολίδη, ο Αλέξανδρος Βάρθης, η Εριφύλη Κιτζόγλου και ο Γιώργος Μαρτίνος. Στη "Νύχτα των μυστικών", ένα ζευγάρι περιπλανιέται μια νύχτα σε ένα τσίρκο και συναναστρέφεται αλλόκοτα πλάσματα, σε μια γοητευτική ιστορία που εξελίσσεται ως φαντασμαγορικό, μαγικό σόου απέναντι σε μια σκοτεινή και  βίαιη πραγματικότητα (από 21/10).

42497
Ελίνα Γιουνανλή©
"42497"

Πίσω από τον μυστηριώδη τίτλο "42497", το νέο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη κρύβει μια δυστοπική ιστορία, που εξελίσσεται σε ένα (ίσως όχι και τόσο) μακρινό μέλλον. Ο δημιουργός επιστρέφει στη θεατρική συγγραφή και σκηνοθεσία μετά το επιτυχημένο "Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του", με μια ιστορία κοινωνικής απομόνωσης, όπου οι άνθρωποι ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις παρενέργειες των προηγούμενων επιλογών τους. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Κατιάνα Μπαλανίκα, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ο Μιχάλης Συριόπουλος, η Γιούλη Τσαγκαράκη, η Ανθή Σαββάκη κ.ά. (Ήβη, από 21/10).

Ερμιόνη
Ραφαήλ Σουλιώτης©
"Ερμιόνη"

Τέλος, ο Ανδρέας Στάικος σκηνοθετεί το νέο του έργο "Ερμιόνη", που φέρνει στο προσκήνιο την κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Στο πρόσωπό της, ο συγγραφέας εκφράζει τη μάχη της γυναίκας για ελευθερία και χειραφέτηση, μια αέναη προσπάθεια που προσκρούει στα εμπόδια της πατρικής και ερωτικής εξουσίας. Το κείμενο ποιητικής υφής που αντιπαραβάλλει τα πρόσωπα στη μυθική μορφή τους ερμηνεύουν ο Νίκος Νίκας, η Ελένη Ζαραφίδου, η Εμμανουέλα Κοντογιώργου και η Αιμιλία Μηλιού (Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 24/10).

Περισσότερες πληροφορίες

42497

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Οι ήρωες του νέου θεατρικού του ταλαντούχου δημιουργού ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης σε μια δυστοπική κοινωνία όπου κυριαρχεί η συναισθηματική αποξένωση και η αδυναμία αποδοχής και αλληλεγγύης.

Τα μάτια τέσσερα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια σπουδή στο χάος των αρχών και του νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του.

Ερμιόνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης εκφράζει την αέναη μάχη της γυναίκας για ελευθερία και χειραφέτηση ως η κεντρική ηρωίδα του νέου έργου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, βλέποντας τον Τρωικό Πόλεμο μέσα από μια άλλη περισσότερο κωμική οπτική. Οι γνωστοί μυθικοί ήρωες ξεκινούν ένα ταξίδι παίζοντας και εμπαίζοντας με τον εαυτό τους και τη μοίρα τους. Ο Μενέλαος γίνεται Τάκης, ενώ η Ερμιόνη και η Χρυσόθεμις ικανοποιούν τις πρόσκαιρες αναζητήσεις και επιθυμίες τους σε παραλιακά μπαρ. Το έργο διαδραματίζεται σε μια χρυσαφένια αμμουδιά, σε μια παραλία της Λακωνίας, κάτω από το ηλιόλουστο φως του μεσημεριού και το ατμοσφαιρικό φως της πανσελήνου.

Ο γάμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται και ό,τι ακολουθεί είναι οι αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται «καθηλωμένη» σε όλη τη διάρκεια του έργου, αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ παρακολουθούμε όλους τους ανθρώπους γύρω της να έχουν λόγο και άποψη γι’ αυτό που της συνέβη και δικαιώματα πάνω στο σώμα της, που γίνεται ένα πεδίο συγκρούσεων. Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους στην αίθουσα δικαστηρίου, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό. Ο ρεαλισμός και το ντοκουμενταρίστικο ύφος συναγωνίζονται σε αυτήν τη σκηνική απόδοση του σημαντικού νεοελληνικού έργου, που εκθέτει χωρίς ωραιοποιήσεις την κακοποίηση που επιφυλάσσει η οικογένεια και η κοινωνία στα θύματα βιασμού.

Η νύχτα των μυστικών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα ζευγάρι χάνεται στον κόσμο ενός τσίρκου, όπου το θέαμα αντιπαρατίθεται με τη βίαιη πραγματικότητα σε μια αλληγορία για την έννοια της κακοποίησης σε όλες της τις εκφάνσεις μιας σχέσης.

Κωλόκαιρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Μια βροχερή ημέρα στο νυχτερινό κέντρο «Διυλιστήριο» στην Ελευσίνα, ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού, επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας και λίγες ώρες πριν από την κηδεία της μητέρας του, ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η απρόσμενη αυτή εμφάνιση προκαλεί αναστάτωση στους κοντινούς του ανθρώπους. Καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν αποκαλύπτονται και φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του έργου, φέρνοντάς τους ενώπιον των ευθυνών και των φαντασμάτων τους. Ακροβατώντας ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, αυτό το ρεαλιστικό έργο διερευνά τον κόσμο της νύχτας, έχοντας σασπένς, χιούμορ, άγριες συγκρούσεις και σκληρή γλώσσα.

Ιλίσια-Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.