Ξεκινά η προπώληση για το "Σπιρτόκουτο- The Musical" της Στέγης

Σπιρτόκουτο The Musical

Πώς θα χωρέσει το μουσικοθεατρικό "Σπιρτόκουτο-The Musical" στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση; Η απάντηση θα δοθεί, στις 5 Νοεμβρίου, στην πρεμιέρα της πολυσυζητημένης παράστασης την οποία περιμένουμε με αγωνία και περιέργεια για πολλούς λόγους. Πρώτα, πρώτα γιατί θέλουμε να δούμε με ποιο τρόπο μεταγράφτηκε σε μιούζικαλ- ένα είδος στο οποίο υπερισχύει η χαρά- ένα οικογενειακό δράμα, το "Σπιρτόκουτο", η επιτυχημένη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη (Βραβείο της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, 2003) ενσωματώνοντας όλα τα ρεαλιστικά στοιχειά που κάνουν την ταινία ξεχωριστή. Ποια είναι αυτά; Η αμεσότητα, τα μπινελίκια, οι καυγάδες, το καθρέφτισμα της ηθικής, συναισθηματικής, καθημερινής ασχήμιας της κοινωνίας. Οι ηθοποιοί θα τα τραγουδήσουν ή θα τα πουν στην παράσταση είναι ένα ακόμα ερώτημα και ο σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός Γιάννης Νιάρρος μαζί με τον συνθέτη Αλέξανδρο Λιβιτσάνο μας επιβεβαιώνουν πως οι ηθοποιοί και οι λυρικοί καλλιτέχνες θα κάνουν και τα δυο, έχοντας στη διάθεση τους ένα λιμπρέτο που συνυπογράφουν ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Δώρης Αυγερινόπουλος.

Σπιρτόκουτο The Musical

Τι λένε οι συνδημιουργοί Νιάρρος-Λιβιτσάνος

"Σε ένα έργο που καύσιμό του είναι η σύγκρουση των χαρακτήρων, η μουσική του αφήγηση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τη σύγκρουση μουσικών ειδών. Οι χαρακτήρες της ελληνικής μας οικογένειας οπλίζονται ο καθένας το δικό του όπλο και μπαίνουν στον πόλεμο λοιπόν. Ο αθάνατος πατέρας-προστάτης-άντρακλας της ελληνικής οικογένειας δεν σταματάει ακόμα και 20 χρόνια μετά να "γαβγίζει", είτε με την ψυχολογική-σωματική βία είτε με τα σεξιστικά ελαφρολαϊκά τραγούδια του" δηλώνει ο Γιάννης Νιάρρος. Ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος ο οποίος συνυπογράφει τη μουσική και παράλληλα έχει αναλάβει την ενορχήστρωση και τη μουσική διεύθυνση της παράστασης συντάχτηκε και εξέλιξε αυτήν την ιδέα: "Από ένα συγκρουσιακό χάος, μια εμβληματική ταινία με άτεγκτο ρεαλισμό, εκκωφαντικές παύσεις, ουρλιαχτά και έναν ξεχαρβαλωμένο ανεμιστήρα, κληθήκαμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο μουσικό έργο. Χρειάστηκε πολλές φορές να ανακαλέσουμε υπαρκτές αναμνήσεις και ανθρώπους όμοιους με αυτούς της ταινίας και να σκεφτούμε "Τι μουσική άκουγε αυτός;” και "Όταν είχε γίνει αυτό, τι έπαιζε το ράδιο;” Έτσι γεννήθηκε το Σπιρτόκουτο The Musical, μουσικά ίσως το πιο περίεργο έργο για εμένα, μιας και οι χαρακτήρες αμφιταλαντεύονται απροκάλυπτα μεταξύ διαφορετικών και αντικρουόμενων ειδών μονό μέσα σε μερικά μουσικά μέτρα πολλές φορές. Κάθε χαρακτήρας απέκτησε το μοτίβο του, κάθε σκληρή φράση και κατάρα τις συγχορδίες τους και η ατελείωτη κακοφωνία ενός καβγά την αντίστιξή της. Με όχημα τη δύναμη της μουσικής, παραβολικά και αρκετές φορές με χιούμορ, υπογραμμίσαμε τα κακώς κείμενα, σαν να υποχρεώνεις –εν είδει τιμωρίας– έναν ειδεχθή εγκληματία να ντυθεί κλόουν και να κυκλοφορεί με κόκκινη μύτη." 

Σπιρτόκουτο The Musical

Οι συντελεστές και το στοίχημα

Ένα άλλο δυνατό στοιχείο του μουσικοθεατρικού "Σπιρτόκουτου-The Musical" είναι οι ηθοποιοί με επικεφαλής τους εξαιρετικούς Γιάννη Αναστασάκη και Αγορίτσα Οικονόμου στους ρόλους του ανδρόγυνου που ενορχηστρώνει την παράνοια και την υπερβολή στην οικογένεια. Όλα τα μέλη της λαϊκής ελληνικής οικογένειας-κοινωνίας που πρωταγωνιστούν στο έργο (Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη, Θεοδοσία Σαββάκη) σαν σπίρτα μέσα σε σπιρτόκουτο, άνευ σημαντικού λόγου, αρπάζουν φωτιά, αλληλοβρίζονται, αλληλοκατηγορούνται… Ζουν τη ζωή τους δηλαδή με τον ένα και μοναδικό τρόπος που γνωρίζουν. Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο), Σπύρος Nίκας (σαξόφωνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Kώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Δημήτρης Στασινός (κιθάρα., 

Για το νέο ελκυστικό καλλιτεχνικό εγχείρημα η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια για τη Στέγη στο "Σπιρτόκουτο", σχολιάζει: "Φτιάξτο. Δεν είναι οι δυνατές φωνές που κάνουν το Σπιρτόκουτο εκκωφαντικό. Είναι οι ζωές των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων σε σπιρτόκουτα. Ακόμη κι αν οι ήρωες μιλούσαν ψιθυριστά, αφόρητα ψιθυριστά, πάλι εκκωφαντικό θα ήταν. Και τώρα που τραγουδούν, ματαιωμένες εμμονές υμνούν. Είναι αυτή η αγωνία, η μανία που βγαίνει στην εντολή "Φτιάξτο". Ο ανεμιστήρας παρών για να αναζωπυρώνει τη φωτιά και να υπενθυμίζει την ασφυξία. Και όλα αυτά με εκρήξεις πικρού γέλιου σαν απεγνωσμένες ανάσες. Φτιάξτο, φτιάξτο, φτιάξτο. Τι να πρωτοφτιάξεις;". Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 18 ετών.

Κρατήσεις θέσεων ΑμεΑ: 213 017 8036 & infotickets@onassis.org. Για την ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα. Γραμμή αγοράς εισιτηρίων: 2111981784. Γραμμή εισιτηρίων φιλών της Στέγης: 2130178200.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.