Επιστρέφει στον Σταθμό η "Ημέρα Κυρίου" του Γιάννη Τσίρου

Το γεμάτο χιούμορ, σασπένς και ποιητικές αιχμές ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα που έκανε αίσθηση την προηγούμενη σεζόν σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη, επαναλαμβάνεται.

Ημέρα Κυρίου Ελίνα Γιουνανλή©

Ο Γιάννης Τσίρος παίρνει θέση σε ζητήματα της εποχής μας μέσα από την γεμάτη σασπένς και χιούμορ "Ημέρα Κυρίου” που παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Σταθμός στην σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη που ανέδειξε το έργο με ευαισθησία και μέτρο στην ανάδειξη των συμβολισμών του, καθοδηγώντας έναν ωραίο θίασο: Μάξιμος Μουμούρης, Φαίη Ξυλά, Αναστασία Παντούση, Βασίλης Αθανασόπουλος.

Ημέρα Κυρίου
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο συγγραφέας είναι ένας εξαιρετικός ψυχογράφος, που σε όλα τα έργα του έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να αποτυπώνει τις αδύναμες στιγμές των ανθρώπων. Ο θεατής εύκολα αναγνωρίζει κάτι από τον εαυτό του στους ήρωες του Τσίρου: ειδικότερα στην "Ημέρα Κυρίου", μας τους παραδίδει στην καθημερινότητά τους, με τις ιδιομορφίες, το χιούμορ και κάτι μυστήριο να αιωρείται. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εύπορο ζευγάρι μαζί με το υπηρετικό τους προσωπικό, τους οποίους παρακολουθούμε στη διάρκεια μιας Κυριακής, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Καθισμένος δίπλα την πισίνα του σπιτιού τους χαλαρώνει ο σύζυγος, ο κύριος Ματθαίου (Μάξιμος Μουμούρης) χαζεύοντας στο κινητό του και η σύζυγος, η Ιουλία (Φαίη Ξυλά), κρυφακούει τους καβγάδες των νέων γειτόνων. Όλα μοιάζουν ιδανικά, αλλά η ευμάρεια δεν είναι αρκετή για να φέρει την ευτυχία. 

Ημέρα Κυρίου

Στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν και μέσα από ψυχρές και ειρωνικές ατάκες αποκαλύπτεται το κενό της σχέσης τους, οι φόβοι, η μελαγχολία, το αδιέξοδο. Στο σπίτι βρίσκονται η Λένα, η οικιακή βοηθός (Αναστασία Παντούση), μια τραυματισμένη γυναίκα, γεμάτη ευαισθησίες, και ο υπεύθυνος ασφαλείας, ο Άρης (Βασίλης Αθανασόπουλος), ένας άνδρας που δεν διστάζει να στοχοποιήσει όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ημέρα Κυρίου

Ο Μάνος Καρατζογιάννης που σκηνοθέτησε το έργο στο Θέατρο Σταθμός ανήκει σ' αυτούς που κατανοούν εις βάθος το έργο του Τσίρου, που γεύονται τη δύναμη των στιγμών και τη διάνοια του λόγου του. Που διακρίνουν την πολυσημία του, αλλά και την ψυχαναλυτική του χροιά. Η σκηνοθεσία του, με ειλικρίνεια, με ρεαλιστική λιτότητα και λεπτομερειακή επεξεργασία των νοημάτων και των  συναισθημάτων βοήθησε τους ηθοποιούς να αισθανθούν άνετα μέσα στους ρόλους που ερμηνεύουν, σ’ αυτό το έργο που μεταφέρει στη σκηνή την κοινωνική και κυρίως την ανθρώπινη αλήθεια.

Ημέρα Κυρίου

Διαβάζουμε στην κριτική του "α”: Η "Ημέρα Κυρίου" διατηρεί το ενδιαφέρον, χωρίς να στοχεύει απλώς να δείξει στο θεατή "τι θα γίνει παρακάτω". Εξάλλου, ο Τσίρος δεν λύνει την υπόθεση, δεν αποκαλύπτει τον ένοχο. Πρόθεσή του δεν είναι να δημιουργήσει ένα έργο αστυνομικού ενδιαφέροντος, αλλά να θέσει υπ’ όψιν μας μια σειρά από μοτίβα συμπεριφορών και αντιλήψεων και να μας προβληματίσει πάνω σε αυτά. Η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη που μας συστήνει το έργο είναι καλοδουλεμένη και έχει ωραία διανομή, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι ηθοποιοί συλλαμβάνουν τέσσερα πρόσωπα που το καθένα για δικούς του λόγους διατηρούν μια ψύχραιμη, κάποτε ψυχρή, επιφάνεια, κάτω από την οποία σιγοβράζουν πολλά.

Η μουσική της παράστασης είναι του Γιώργου Πούλιου, το σκηνικό της Τέτας Τσαβδαρίδου, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρα Κυρίου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Στο γεμάτο χιούμορ, σασπένς και ποιητικές αιχμές έργο του συγγραφέα, ένα εύπορο ζευγάρι και το υπηρετικό του προσωπικό αναζητούν το δίκαιο σε μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.