Νέα ημερομηνία πρεμιέρας για την "Ερμιόνη"

Το καινούργιο θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Νέα ημερομηνία πρεμιέρα για την «Ερμιόνη» © Patroklos Skafidas

Το καινούργιο θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου, "Ερμιόνη" θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειο) από την Εταιρία Θεάτρου Σπίτι της, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Στάικου και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 24 Οκτωβρίου.
Ο Ανδρέας Στάικος κατατάσσει για πρώτη φορά την Ερμιόνη στον μύθο σαν  κεντρική ηρωίδα μια και την γνωρίζαμε έως σήμερα σαν δευτερεύουσα ηρωίδα στον Τρωικό πόλεμο. Μέσα από μια κωμική ματιά, οι γνωστοί μυθικοί ήρωες ξεκινούν ένα ταξίδι παίζοντας και εμπαίζοντας με τον εαυτό τους και τη μοίρα τους. Ο Μενέλαος γίνεται Τάκης, η Ερμιόνη και η Χρυσόθεμις ικανοποιούν τις πρόσκαιρες αναζητήσεις και επιθυμίες τους σε παραλιακά μπαρ. Μια διαχρονική ματιά στο μύθο της συνέχειας του ελληνισμού.   

Ο ρόλος της μουσικής του Νίκου Ξυδάκη είναι ο πέμπτος και ο πιο καταλυτικός πρωταγωνιστής. Σε ένα θεατρικό έργο που διαδραματίζεται σε μια χρυσαφένια αμμουδιά, μια παραλία της Λακωνίας με το ηλιόλουστο φως του μεσημεριού και το ατμοσφαιρικό φως της πανσελήνου, σε ένα έργο γεμάτο έρωτα, η μουσική του Νίκου Ξυδακη θυμίζει την απεραντοσύνη της θάλασσας και της νύχτας, στοιχεία θεμελιακά στην "Ερμιόνη". Τα τραγούδια της παράστασης εκτελούνται από τους ηθοποιούς a cappella σε μουσική διδασκαλία του συνθέτη.

Ήρωες και φαντάσματα ηρώων, επεισόδια και αντικατοπτρισμοί επεισοδίων από το πεδίο των μαχών και κυρίως από το παρασκήνιο του Τρωικού Πολέμου, ιδεώδες περιβάλλον για την αναζήτηση της θεατρικότητας. Οι πιο αρχέγονες αλλά και σύγχρονες όψεις της θεατρικότητας συνυπάρχουν για να προβάλλουν τα επιμέρους στοιχεία αυτής της θεατρικότητας (μεταμφιέσεις, μεταμορφώσεις, ανατροπές, εκπλήξεις κτλ.), συμβάλλουν στην γένεση του παιχνιδιού, αναγκαίας συνθήκης του θεάτρου, της ζωής και της ιστορίας. 
Παίζουν οι Νίκος Νίκας, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μηλιού

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Ερμιόνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης εκφράζει την αέναη μάχη της γυναίκας για ελευθερία και χειραφέτηση ως η κεντρική ηρωίδα του νέου έργου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, βλέποντας τον Τρωικό Πόλεμο μέσα από μια άλλη περισσότερο κωμική οπτική. Οι γνωστοί μυθικοί ήρωες ξεκινούν ένα ταξίδι παίζοντας και εμπαίζοντας με τον εαυτό τους και τη μοίρα τους. Ο Μενέλαος γίνεται Τάκης, ενώ η Ερμιόνη και η Χρυσόθεμις ικανοποιούν τις πρόσκαιρες αναζητήσεις και επιθυμίες τους σε παραλιακά μπαρ. Το έργο διαδραματίζεται σε μια χρυσαφένια αμμουδιά, σε μια παραλία της Λακωνίας, κάτω από το ηλιόλουστο φως του μεσημεριού και το ατμοσφαιρικό φως της πανσελήνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/01/2026

Λίγες ακόμη ευκαιρίες για να δείτε την εμβληματική παράσταση 'Το Γάλα' στο Θέατρο Σταθμός

Η αντίστροφη μέτρηση για τη θεατρική παράσταση, που ολοκληρώνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου τον (τρίτο κατά σειρά) χρόνο της στο Θέατρο Σταθμός, έχει ξεκινήσει.

Δύο κορυφαίες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγουν το 2026

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με δύο σπουδαίες παραγωγές: το εμβληματικό "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" των Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργου Κουμεντάκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Τζούλη Τσόλκα & Φιλίππα Κουτούπα: "Το "Evelyn Evelyn" είναι μια ιστορία για το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου"

Dark cabaret, σιαμαίες αδελφές και ζωντανή μουσική: το "Evelyn Evelyn" έρχεται στο θέατρο 104 ως μια σκοτεινή και απρόβλεπτη ιστορία ταυτότητας και αγάπης. Οι δύο πρωταγωνίστριες, Τζούλη Τσόλκα και Φιλίππα Κουτούπα, ανοίγουν τον κόσμο της παράστασης και μιλούν για όσα τις συγκινούν και τις αιφνιδιάζουν επί σκηνής.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Το 'Καθαροί, πια' πριν από το 'Cleansed'

Ποια ήταν η γνώμη του "α" για το πρώτο ανέβασμα του έργου της Σάρα Κέιν από τον Λευτέρη Βογιατζή; Και τι σχέση είχαν με αυτό ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Βήτα;

Λουκής Λάρας: Η συγκλονιστική ιστορία της Σφαγής της Χίου σε μια μουσική αφήγηση στο Θέατρο Ολύμπια

Το εμβληματικό έργο του Δημητρίου Βικέλα ζωντανεύει μέσα από την πρωτότυπη σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη, με τους Κώστα Μπερικόπουλο, Νίκο Ζιάζιαρη και Αλέξανδρο Μποτίνη.

Το 5ο βήμα

Σύγχρονο έργο για την ανδρική ταυτότητα και την απεξάρτηση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια καλοδουλεμένη, ουσιαστική παράσταση με δύο δυνατές ερμηνείες. | Powered by Uber