Τα "Πρωτοσέλιδα" του 1922 σε μια παράσταση για την Μικρασιατική Καταστροφή

Η ομάδα της Baumstrasse παρουσιάζει ένα νέο έργο που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ερωτήματα που γέννησε η καταστροφή του 1922.

Πρωτοσέλιδα

Η ομάδα της Baumstrasse διαβάζει τα "Πρωτοσέλιδα” του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού Τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα και μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ερωτήματα που γέννησε η Μικρασιατική Καταστροφή σε μια μυστική επετειακή τελετή. Ένα ασυνήθιστο αφιέρωμα ενάντια στη συλλογική απώλεια μνήμης κατά το οποίο ημιμαθείς ερευνητές συνομιλούν επί σκηνής με τα πρόσωπα που καθόρισαν και καθορίστηκαν από τις εξελίξεις, όπως απλοί άνθρωποι, πρόσωπα της πολιτικής ζωής, της τέχνης, της επιστήμης.

Πώς λειτουργεί ο Τύπος; Πώς παρουσιάζεται το συμβάν; Πώς αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες; Ελέγχει ο Τύπος την Εξουσία ή η Εξουσία τον Τύπο; Πώς αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τον πόλεμο, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εκδίωξη και την εγκατάσταση των προσφύγων; Ποιες οι αναφορές στο συμβάν μέσα στα χρόνια; Οι τέσσερις περφόρμερ σε ζωντανή σύνδεση με την Ιστορία δημιουργούν ένα παλίμψηστο του οποίου η αποκωδικοποίηση είναι δυνατή μόνο μέσω της θεατρικής λειτουργίας. 

Πρωτοσέλιδα

Οι Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου υπογράφουν τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία, ενώ μοιράζονται τη σκηνή με τον Σπύρο Αγγελόπουλο. Σύμβουλοι δραματουργίας είναι οι Μάρθα Φριντζήλα και η Στέλλα Παπακωνσταντίνου. Το ηχητικό τοπίο είναι του Βασίλη Μαντζούκη, ο σκηνικός χώρος και η εικαστική παρέμβαση είναι του Σπύρου Αγγελόπουλου. 

Η παραγωγή πρωτοπαρουσιάστηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του ΥΠΠΟΑ. Στην Baumstrasse θα τη δούμε στις 7, 8, 9, 14, 15 και 16 Οκτωβρίου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο info@dentra.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πρωτοσέλιδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Σε μια μυστική επετειακή τελετή, τέσσερις ηθοποιοί διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού Τύπου από το 1922, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τα ερωτήματα που γέννησε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Baumstrasse - Δρόμος με Δέντρα

Σερβίων 8 (2ος όροφος), Βοτανικός
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γέλιο για μικρούς και μεγάλους: Το Christmas Comedy Club του Γιώργου Χατζηπαύλου

Το "Comedy Club Xmas Special" του Γιώργου Χατζηπαύλου είναι η παράσταση που διασκεδάζει όλη την οικογένεια και έρχεται στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/12/2025

Χριστούγεννα με Παπαδιαμάντη: Ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει με τον "Αμερικάνο"

Τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές σας περιμένουν για να ταξιδέψετε με το αριστουργηματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Ο Αμερικάνος", σε ερμηνεία Θανάση Σαράντου. Αξιοποιήστε την ειδική τιμή προπώλησης €10 για όλες τις παραστάσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου.

"Καραμέλες Ούζου": "Δοκιμάστε" την σπαρταριστή κωμωδία μυστηρίου με το ανατρεπτικό φινάλε!

Το έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου, με τον Σταύρο Νικολαΐδη και τον Βασίλη Κούκουρα, γεμίζει γέλιο τα Δευτερότριτά μας στο Από Μηχανής Θέατρο.

6 κωμωδίες που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον κλασικό Μολιέρο ως το ελληνικό θέατρο του 21ου αι., αυτές οι κωμωδίες δεν προσφέρουν μόνο ανάλαφρες στιγμές αλλά και την απόδειξη πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα.

Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match"

Η Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match" είναι μια ιδανική ευκαιρία να ζήσουμε μια σύγχρονη, ανατρεπτική κωμωδία που μιλά για τον έρωτα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.

"Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας": Η ιστορία μιας νεαρής που αγωνίζεται να αμφισβητήσει το άδικο

Η ελληνική θεατρική σκηνή υποδέχεται για πρώτη φορά το "Le Consentement" της Vanessa Springora. Με τίτλο "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" και σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, η παράσταση φωτίζει εξουσία, ευαλωτότητα και τα όρια της συναίνεσης μέσα από ζωντανή αφήγηση και μουσική.

Ποια είναι τα κορίτσια που έρχονται "Με δύναμη από την Κηφισιά" στον Σταθμό;

Ποιοι είναι οι τέσσερις γυναίκες πίσω από τις ιστορίες, τα πάθη και τα μυστικά της Κηφισιάς; Στο "Με δύναμη από την Κηφισιά" του Δημήτρη Κεχαΐδη, οι ηθοποιοί μοιράζονται πώς οι ρόλοι τους έγιναν προσωπική υπόθεση, ανακαλύπτοντας μέσα από τις ηρωίδες τις δικές τους αλήθειες και αδυναμίες.