"Στην απέναντι όχθη" για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού ερμηνεύουν σε δική τους δημιουργία μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την κουλτούρα τους που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία.

Στην απέναντι όχθη

Το θέατρο Altera Pars παρουσιάζει μια επετειακή παράσταση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού συνδημιούργησαν και ερμηνεύουν από κοινού το πρωτότυπο μουσικοθεατρικό εγχείρημα "Στην απέναντι όχθη”, αφιερωμένο στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τις δύσκολες, αλλά και γοητευτικές ιστορίες τους, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις μελωδίες τους, που μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Η πρώτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 24/9 στην Ιερά Μονή Δαφνίου, ενώ ακολουθεί μία ακόμη στο συνεδριακό κέντρο Μεταμόρφωσης την 1η Οκτώβρη με ελεύθερη είσοδο.

Στην απέναντι όχθη

Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Μικρασία ξετυλίγει το νήμα της ζωής της. Η αφήγηση της ξεκινά τη στιγμή που μπαίνει στη βάρκα σε ηλικία 14 χρονών για να σωθεί και να περάσει στην απέναντι όχθη, η οποία έμελλε να γίνει η πατρίδα της. Σε αυτό το ταξίδι της σε εποχές δύσκολες, επίπονες και ματωμένες, αλλά και γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο τη συντροφεύουν τα τραγούδια κι οι μελωδίες της πατρίδας που άφησε πίσω. Μια αφηγήτρια παρεμβαίνει, σχολιάζει και εν τέλει συμπληρώνει το παζλ της μεγάλης αφήγησης: της ιστορίας αποκατάστασης και προσαρμογής των Μικρασιατών προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.

Στην απέναντι όχθη

Δύο μουσικοί ανεβαίνουν μαζί τους επί σκηνής, οι Γιώργος Διαμαντόπουλος και Ιωσήφ Τοπαλιάν, σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Κοντού, φωτισμούς του Πέτρου Νάκου, κίνηση της Ελβίρας Μπαρτζώκα και κοστούμια των Frame up.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στην απέναντι όχθη

  • Μουσικοθεατρική

Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Μικρασία ξετυλίγει το νήμα της ζωής της. Η αφήγησή της ξεκινά τη στιγμή που μπαίνει στη βάρκα σε ηλικία 14 χρονών για να σωθεί και να περάσει στην απέναντι όχθη, η οποία έμελλε να γίνει η πατρίδα της. Σε αυτό το ταξίδι της σε εποχές δύσκολες, επίπονες και ματωμένες, αλλά και γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο, τη συντροφεύουν τα τραγούδια κι οι μελωδίες της πατρίδας που άφησε πίσω. Μια αφηγήτρια παρεμβαίνει, σχολιάζει και εν τέλει συμπληρώνει το παζλ της μεγάλης αφήγησης: της ιστορίας αποκατάστασης και προσαρμογής των Μικρασιατών προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.