Η "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό" λέγεται και φέτος στο θέατρο Άλφα

Ο Κώστας Γάκης επαναλαμβάνει, σε δική του μουσική σύνθεση και σκηνοθεσία, την παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στον Λουίς Σεπούλβεδα.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Το εγχείρημα του Κώστα Γάκη να δώσει σκηνική υπόσταση στο αφήγημα του Λουίς Σεπούλβεδα, η "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό" αποτέλεσε μία από τις θετικότερες εκπλήξεις της περσινής θεατρικής χρονιάς. Το κείμενο του σπουδαίου Χιλιανού συγγραφέα αφηγείται τη δίωξη των ιθαγενών κατοίκων της Νότιας Χιλής από τους λευκούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη γη και την ξυλεία της, μέσα από τα μάτια ενός Σκύλου που ανατρέχει στη ζωή που έζησε μαζί τους.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Δόθηκε σε μία πολυφωνική, γεμάτη μουσική και σωματική έκφραση, παράσταση, αποτίνοντας εγκάρδιο φόρο τιμής σε αυτούς τους πληθυσμούς και υπενθυμίζοντας τη χαμένη σχέση του δυτικού ανθρώπου με τη Γη. Χρησιμοποιώντας τον πυρήνα της θεατρικής τέχνης, το σώμα (και την ψυχή) του ηθοποιού και με συμπρωταγωνιστή τη δύναμη της μουσικής έκφρασης, ο Γάκης μετέφερε την ιστορία μέσα από το τρίπτυχο αφήγηση-μουσική-σωματικότητα, δημιουργώντας ολοζώντανες εικόνες από έναν ολόκληρο κόσμο που πλέον έχει σχεδόν αφανιστεί. Ο ίδιος κράτησε το κεντρικό κομμάτι  αφήγησης–υπόκρισης  και δανείστηκε τη φωνή του Σκύλου, για να μας μιλήσει για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για τη θαλπωρή, που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Μαζί του μια ταλαντούχα ομάδα ερμηνευτών και μουσικών κατέλαβε τη σκηνή του θεάτρου Άλφα για να συνδημιουργήσουν ένα πρωτότυπο οικολογικό "μιούζικαλ" με πολυφωνικά τραγούδια, έντονη τελετουργική σωματικότητα και αφήγηση. Μάλιστα, η παράσταση γέννησε μια σειρά υπέροχων συνεργασιών και διαύλων, καθώς από τη σκηνή  μίλησαν σε ξεχωριστές εκδηλώσεις η Διεθνής Αμνηστία, η WWF, η γυναικεία συλλογικότητα "Το Μωβ", η οικολογική ακτιβιστική οργάνωση "Save the hood", ο πολιτικός χώρος "Αμπάριζα", κ.ά. 

Διαβάστε Επίσης

Φέτος, η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Άλφα-Ληναίος–Φωτίου  από τις 12 Οκτωβρίου, με ανανεωμένη διανομή μαζί με τον Κώστα Γάκη: Ελευθερία Πάλλα,  Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης. Η διασκευή είναι του Κώστα Γάκη και της Νατάσας-Φαίης Κοσμίδου, η σκηνογραφία και η ενδυματολογία της ομάδας, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Πλασκασοβίτη και η σύνθεση body percussion-tap της Τζωρτζίνας Βαρδουλάκη.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber