Με πολύ θέατρο και με μια μεγάλη έκθεση μας υποδέχεται το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ελένη Βασιλική Τρουφάκου Ηλίας Κοτσιρέας & Σταύρος Χαμπάκης©

"Ο Κόσμος του- Ο Κόσμος μας" είναι ο τίτλος της αφιερωματικής έκθεσης στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη που εγκαινιάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου στο ΙΜΚ. Η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κακογιάννη Ξένια Καλδάρα και οι συνεργάτες της, με την επιμέλεια του εικαστικού & σκηνογράφου Κωνσταντίνου Ζαμάνη και με τη συμβολή- συμβουλή του κορυφαίου σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του κυπριακής καταγωγής δημιουργού μέσα από αυτήν την έκθεση. Ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί στους χώρους του ιδρύματος καταδεικνύει με έναν απλό τρόπο το εύρος των θεματικών αναζητήσεών του Μιχάλη Κακογιάννη και είναι η κατάλληλη έναρξη για την πολυσυλλεκτική καλλιτεχνική χρονιά που έχει προγραμματίσει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 

Διαβάστε Επίσης

Σε ότι αφορά τα θεατρικά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Performing Arts and Entertainment ανεβάζουν, σε παγκόσμια πρώτη, το έργο "Άσπρο Πάτο / Another Round" γνωστό από την ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία, η οποία απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2021 σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη. Μια ακόμα σημαντική παράσταση είναι η "Ελένη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη με πρωταγωνίστρια την Βασιλική Τρουφάκου. Η γνωστή ηθοποιός ερμηνεύει όλους τους ρόλους του έργου και ο Νίκος Τουλιάτος τη συνοδεύει με τα κρουστά του. Τη θεατρική λίστα συμπληρώνουν  "Το χρονικό των δέκα ημερών" μια παράσταση βασισμένη στο κείμενο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, η "Ιφιγένεια στη χώρα του Πένθους" του Κώστα Παπακωστόπουλου, έργο εμπνευσμένο από την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις", η "Ερμιόνη" σε κείμενο – σκηνοθεσία του Ανδρέα Στάικου, το "Φτιάξε τη Δυστυχία Μόνος σου", παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ σε διασκευή – σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου, "Η Πόλη" της  Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι με πρωταγωνιστές τους Βάνα Πεφάνη, Βασίλη Αφεντούλης και Δημήτρη Μπούρα και το "Μεφίστο", παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Κλάους Μανν με ερμηνευτή και σκηνοθέτη τον Νικόλα Βαγιονάκη. 

Διαβάστε Επίσης


Η παιδική σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη ανανεώνεται με τη συνεργασία της δραστήριας ομάδας Κοπέρνικος, που λατρεύουν τα παιδιά. Από το πρόγραμμα δεν θα λείψουν τα εργαστήρια με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη κ.ά., αλλά και οι μουσικές βραδιές με τους Γιάννη Μπέζο, Βιολέτα Ίκαρη και μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, τους Ρίτα Αντωνοπούλου - Μανόλη Ανδρουλιδάκη κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Βουλαρινός φέρνει τη "Μεγάλη αρπαχτή" στο Παλλάς

Η "Μεγάλη αρπαχτή" ξαναχτυπά! Ο Μάνος Βουλαρίνος επιστρέφει με κέφι για μια βραδιά ανελέητης σάτιρας, γέλιου και αλήθειας χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν...ούτε στα πιο αθώα λάθη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/11/2025

Για τον Σάββα Στρούμπο, "το ελληνικό θέατρο γίνεται πιο εξωστρεφές"

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος αναλύει τις "Δούλες" του Ζενέ, εστιάζοντας στην αναζήτηση του τερατώδους και τη φόρμα του θεάτρου της εθελοδουλίας. Μιλά για τον σωματικό λόγο του Άττις και τη διαχρονική δύναμη της τέχνης ως πράξη αντίστασης στην εποχή μας.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 20 έως 26/11 και ξεχωρίζουν.

"(Love me) Tinder": Δίγλωσση performance στο Theatre of the No

"Μπορεί ο έρωτας να επιβιώσει όταν το μόνο που κάνουμε είναι swipe;", διερωτάται η κωμωδία καταστάσεων του Νίκου Φυτά γύρω από τον έρωτα στο Theatre of the No.

Σε αυτό το τεύχος έχεις όλη τη θεατρική σεζόν στα χέρια σου

Πιστή στο ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό, η αγαπημένη σας ετήσια έκδοση "Θέατρο" κυκλοφορεί την Πέμπτη 20/11, δωρεάν μαζί με το "αθηνόραμα"!

Σαλόνια Γλώσσας στο Εθνικό: Γνωριμία με τη σύγχρονη ελληνική γραφή και το "Μαύρο Κουτί"

Τα "Σαλόνια Γλώσσας" του Εθνικού Θεάτρου είναι μια δράση που μετατρέπει τον θεατρικό χώρο σε εργαστήριο ιδεών, φέρνοντας σε διάλογο τη γλώσσα, την τέχνη και τον κόσμο γύρω μας και το επόμενο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί 30 Νοεμβρίου με τις Δανάη Λιοδάκη και Μυρτώ Αλικάκη.

Το αιχμηρό έργο του Τριαρίδη επιστρέφει: Συζήτηση με τη Μάγδα Φύσσα στο Θέατρο Olvio

Το έργο του Θανάση Τριαρίδη "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου", που σημάδεψε τις δύο προηγούμενες σεζόν, επιστρέφει στο Θέατρο Olvio με νέες συζητήσεις, συμμετοχή της Μάγδας Φύσσα και μια υποψηφιότητα στα βραβεία της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.