Με πολύ θέατρο και με μια μεγάλη έκθεση μας υποδέχεται το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ελένη Βασιλική Τρουφάκου Ηλίας Κοτσιρέας & Σταύρος Χαμπάκης©

"Ο Κόσμος του- Ο Κόσμος μας" είναι ο τίτλος της αφιερωματικής έκθεσης στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη που εγκαινιάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου στο ΙΜΚ. Η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κακογιάννη Ξένια Καλδάρα και οι συνεργάτες της, με την επιμέλεια του εικαστικού & σκηνογράφου Κωνσταντίνου Ζαμάνη και με τη συμβολή- συμβουλή του κορυφαίου σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του κυπριακής καταγωγής δημιουργού μέσα από αυτήν την έκθεση. Ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί στους χώρους του ιδρύματος καταδεικνύει με έναν απλό τρόπο το εύρος των θεματικών αναζητήσεών του Μιχάλη Κακογιάννη και είναι η κατάλληλη έναρξη για την πολυσυλλεκτική καλλιτεχνική χρονιά που έχει προγραμματίσει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 

Διαβάστε Επίσης

Σε ότι αφορά τα θεατρικά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Performing Arts and Entertainment ανεβάζουν, σε παγκόσμια πρώτη, το έργο "Άσπρο Πάτο / Another Round" γνωστό από την ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία, η οποία απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2021 σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη. Μια ακόμα σημαντική παράσταση είναι η "Ελένη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη με πρωταγωνίστρια την Βασιλική Τρουφάκου. Η γνωστή ηθοποιός ερμηνεύει όλους τους ρόλους του έργου και ο Νίκος Τουλιάτος τη συνοδεύει με τα κρουστά του. Τη θεατρική λίστα συμπληρώνουν  "Το χρονικό των δέκα ημερών" μια παράσταση βασισμένη στο κείμενο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, η "Ιφιγένεια στη χώρα του Πένθους" του Κώστα Παπακωστόπουλου, έργο εμπνευσμένο από την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Ταύροις", η "Ερμιόνη" σε κείμενο – σκηνοθεσία του Ανδρέα Στάικου, το "Φτιάξε τη Δυστυχία Μόνος σου", παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ σε διασκευή – σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου, "Η Πόλη" της  Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι με πρωταγωνιστές τους Βάνα Πεφάνη, Βασίλη Αφεντούλης και Δημήτρη Μπούρα και το "Μεφίστο", παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Κλάους Μανν με ερμηνευτή και σκηνοθέτη τον Νικόλα Βαγιονάκη. 

Διαβάστε Επίσης


Η παιδική σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη ανανεώνεται με τη συνεργασία της δραστήριας ομάδας Κοπέρνικος, που λατρεύουν τα παιδιά. Από το πρόγραμμα δεν θα λείψουν τα εργαστήρια με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη κ.ά., αλλά και οι μουσικές βραδιές με τους Γιάννη Μπέζο, Βιολέτα Ίκαρη και μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, τους Ρίτα Αντωνοπούλου - Μανόλη Ανδρουλιδάκη κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νέες φωτογραφίες από την "Αναπαραγωγή" που συνεχίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη

Το έργο παρακολουθεί τη δύσκολη πορεία ενός ομόφυλου ζευγαριού προς τη δημιουργία οικογένειας, σχολιάζοντας πώς η η κοινωνία αντιλαμβάνεται την "κανονικότητα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2026

"Αναζητώντας την Ελένη" και το τραύμα στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Μια συνταρακτική ιστορία φέρνει στο προσκήνιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά η Νατάσα Νταϊλιάνη, αντλώντας από την κληρονομιά της οικογένειάς της.

15 Χρόνια Ισπανόφωνου Θεάτρου σε πρώτη ανάγνωση

Ξεκινά το 15ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων και φιλοξενείται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής κάθε Τρίτη του Φεβρουαρίου (3-24 Φεβρουαρίου) με ελεύθερη είσοδο.

"Ανεξάρτητα κράτη" : Εναρξη προπώλησης για την καλοκαιρινή περιοδεία

Μια παράσταση που μίλησε για την αλήθεια, την εξουσία και τη σιωπή επιστρέφει το καλοκαίρι του 2026 σε ανοιχτά θέατρα. Τα "Ανεξάρτητα Κράτη" συνεχίζουν να ταράζουν συνειδήσεις, αυτή τη φορά κάτω από open air θέατρα.

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2024

Ποιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό απέσπασαν τα βραβεία, ποιοι τους επαίνους και το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών πίσω από την απόφαση.

"Ιβάνοφ!" και "Φονιάς βάζουν τον Πειραιά στο κέντρο της σκηνής

Ο "Ιβάνοφ" και ο "Φονιάς, έγκλημα και αθώωση" έχουν ήδη μετατρέψει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σημείο αναφοράς της φετινής θεατρικής σεζόν, με αλλεπάλληλες sold out παραστάσεις.

Ο Οδυσσέας Σταμούλης και η μεταμόρφωσή του σε "Φιάκα", στον πιο αξιαγάπητο απατεώνα του ελληνικού θεάτρου

Με αφορμή την ελληνική κωμωδία που έχουν ήδη χειροκροτήσει 10.000 θεατές, ο Οδυσσέας Σταμούλης μιλά για τον δικό του "Φιάκα". Μια συζήτηση για το γέλιο, τη μουσική παράδοση και το καθημερινό πολιτιστικό γλέντι που στήνεται στο Από Μηχανής Θέατρο.