ARCFEST15: Μπείτε στο ρυθμό του χορευτικού φεστιβάλ της Αθήνας

Το 15ο Arc For Dance Festival στοχάζεται «τον τρομακτικό πόθο του ανήκειν» μέσα από 16 παραστάσεις χορού που απλώνονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Alessandro-Carboni

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Θέατρο Ροές, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και στο Gaz Symphony Studio, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Arc For Dance Festival γιορτάζει τα δεκαπέντε χρόνια καλλιτεχνικής παρέμβασης με μια σειρά παραστάσεων και κεντρικό σύνθημα: "Fall into place".

Η Φρόσω Τρούσσα, καλλιτεχνική διευθύτρια του φεστιβάλ ξεκινώντας τη δημουργία του στην αρχή της κρίσης, το 2008, με ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είχε μόνο ένα όραμα οδηγό για τη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ, αλλά και εμπιστοσύνη στους νέους Έλληνες και ξένους χορογράφους που διαμορφώνουν το σύγχρονο χορευτικό τοπίο. Μέχρι σήμερα στο φεστιβάλ έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες και ομάδες όπως οι: Ted Stofer, Αλεξάνδρα Waierstall, Salva Sanchis και Γεωργία Βαρδαρού, Kitt Johnson, David Zambrano, Αθανασία Κανελλοπούλου, Πατρίσια Απέργη, Ίρις Καραγιάν, La Macana, Γιάννης Καρούνης, Χάρης Κούσιος, Sinequanon, Χριστίνα Γουζέλη, Paul Blackman, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Λία Τσολάκη, Renate Graziadei, Luis Guerra, Tania Carvalho κ.ά. Κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν παραστάσεις και στο Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ δεν είναι λίγοι οι Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στο Arc For Dance την πρώτη τους χορογραφική δουλειά και οι ξένοι χορογράφοι που έδειξαν για πρώτη φορά έργο τους στη χώρα μας.

SILVIA GRIBAUDI – GRACES

Το Arc For Dance  διοργανώνεται από την DAN.C.CE Unitiva, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves και συνεχίζει να έχει τον ίδιο σκοπό: να φέρει το Αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Το σκεπτικό γύρω από τη φετινή θεματική "Fall-into-place” είναι το εξής, σύμφωνα με τους διοργανωτές: "Γλώσσες πολλές, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική, συνδέουν την πτώση με τον τόπο σε μια παράξενη εικόνα ελεύθερης γείωσης των σωμάτων.  Το φεστιβάλ ξεκινά από τη διαπίστωση αυτή, καθώς ταυτόχρονα συνδέεται με την πραγματικότητα που ορίζουν οι κάθε λογής κρίσιμες μετατοπίσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, περιβαλλοντικές αλλαγές, πολεμικές καταστροφές και μεταναστευτικές ροές. Σε αυτή τη βίαιη κίνηση/πτώση των σωμάτων, το Φεστιβάλ στοχάζεται "τον τρομακτικό πόθο του ανήκειν". Προτείνει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο χορός μάς δείχνει τι σημαίνει να έχει και να αφήνει κανείς έναν τόπο, να βρίσκει δηλαδή το σημείο στο οποίο ταιριάζει μια δεδομένη στιγμή (fall into place) και να προχωρά χωρίς να το κατέχει".

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 15o Arc For Dance Festival (αλφαβητικά) είναι οι Alessandro Carboni, Silvia Gribaudi, Andreas Hannes, Igor and Moreno, Le Grand jete, Δάφνη Αντωνιάδου, Γιάννης Αντωνίου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Χριστιάνα Κοσιάρη, Χάρης Κούσιος, Ηλίας Λαζαρίδης,Ιωάννης Μανταφούνης, Ελιάν Ρουμιέ, Εμμανουέλα Σακελλάρη, Διαμάντω Χατζηζαχαρία.

IOANNIS MANDAFOUNIS-YANNIS ADONIOU

Το πρόγραμμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ ξεκινάει με την ενότητα ARC_for All, ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε συνεργασία με τη Liminal (6-12/9). Περιλαμβάνει επίσης virtual reality παραστάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ARC_HITECTS 18/9), δημιουργίες νέων χορογράφων στο Θέατρο Ροές (Prime Movers, 24-25/9) και το πρόγραμμα κορυφώνεται με τις παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ, με 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα (3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα) που θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (MAIN FESTIVAL, 29/9-2/10).

DIAMANTO HADJIZACHARIA A WALK IN THE PARK

Οι παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ θα μεταδοθούν ζωντανά διαδικτυακά (ARC_Flow), ενώ το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης συμπληρώνουν masterclasses και σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές (ARC_hothouses, 27/9-1/10) στον χώρο του Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και του Gaz SymphonyStudio.

ANDREAS HANNES WARPING SOUL

'Ολοι οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων ή σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Για τις κεντρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και για τους Prime Movers στο Θέατρο Ροές εισιτήρια θα βρείτε στην  ticketservices.gr. Για τους ARC_HITECTS και  HOT_HOUSES επικοινωνήστε εδώ 6931459880.

ANDREAS HANNES WARPING SOUL

www.arcfordancefestival.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Arc for Dance Festival 15

  • Φεστιβάλ

To φεστιβάλ, που ξεκίνησε φέτος με ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε συνεργασία με τη Liminal, περιλαμβάνει επίσης στο πρόγραμμά του virtual reality εγκαταστάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (18/9) και άλλα έργα (17, 23/9) στην ενότητα ARC_hitects, δημιουργίες νέων χορογράφων στο Θέατρο Ροές (Prime Movers, 24–25/9, ακολουθεί συζήτηση) και κορυφώνεται με τις παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ όπου 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα (3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα) θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (MAIN FEST, 29/9–2/10). Οι παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ θα μεταδοθούν ζωντανά διαδικτυακά (ARC_Flow), ενώ το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ συμπληρώνουν τα masterclasses και σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές (ARC_Hothouses, 27/9–1/10) στον χώρο του Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), καθώς και οι παραστάσεις που συναναντούν τυχαία τους περαστικούς στο Προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ARC_Hood, 29/9-2/10).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Ευαγγελάτου: "Στο "The Doctor" νιώθεις ότι κάποιος σου τραβάει διαρκώς το χαλί κάτω απ’ τα πόδια"

Συζητήσαμε με την σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με αφορμή το συναρπαστικό θρίλερ του Ρόμπερτ Άικ, ένα έργο που αγγίζει καυτά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, το οποίο ανεβάζει στο Αμφι-θέατρο (από 8/12).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
02/12/2023

Το ζήσαμε "Φακντ-απ" στις πρόβες του νέου έργου του Τάσου Ιορδανίδη

Το "α" ήταν ο πρώτος θεατής της νέας παράστασης στο Άλφα- "Ληναίος-Φωτίου", όπου συνομίλησε με την Αφροδίτη Λιάντου και τον Διονύση Παπανδρέου (τους Gen Z πρωταγωνιστές που σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίκα) και σας μεταφέρει αποκλειστικό sneak-peak.

"Shrek The Musical": Το φαντασμαγορικό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ έρχεται στο Περοκέ

Ο Μάρκος Σεφερλής ετοιμάζει τη μεγαλύτερη παραγωγή που έχει κάνει ποτέ, μεταφέροντας στη σκηνή την μουσικοθεατρική εκδοχή της αγαπημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον χαριτωμένο πράσινο ήρωα και την παρέα του.

"Τούνδρα": Ένα σκληρό παιχνίδι επιβίωσης στην meta εποχή έρχεται στο Rabbithole

Πρόκειται για την νέα παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία, σε πρωτότυπο κείμενο του Γιώργου Σίμωνα και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα.

"Dreams of Time": Η γυναικεία φύση εμπνέει το χορό της Δάφνης Αντωνιάδου

Η χορεύτρια και χορογράφος σκηνοθετεί, χορογραφεί και εξερευνά οπτικά και ηχητικά τη δημιουργική διαδικασία του σύμπαντος και τα άκρα της ανθρώπινης κατάστασης μέσα από τη δυναμική που διέπει τη φύση της γυναίκας.

"Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες": Γιατί δεν θα χάσουμε τη νέα παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες;

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν φέρνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη νέα του παράσταση και θέτει το ερώτημα: Πόσο ηθικό είναι να σκοτώνεις κάποιον που δεν είναι ηθικός;

"Moving colors III": Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού για παιδιά και εφήβους μέσα από τα λόγια των καλλιτεχνών

Πέντε Έλληνες και ξένοι χορογράφοι αλλά και η Φρόσω Τρούσσα, καλλιτεχνική διευθύντρια του μοναδικού φεστιβάλ σύγχρονου χορού που είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους, μιλούν στο "α" για τα έργα που θα παρουσιάσουν αλλά και τη δική τους εμπειρία με το χορό σε νεαρή ηλικία.