ARCFEST15: Μπείτε στο ρυθμό του χορευτικού φεστιβάλ της Αθήνας

Το 15ο Arc For Dance Festival στοχάζεται «τον τρομακτικό πόθο του ανήκειν» μέσα από 16 παραστάσεις χορού που απλώνονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Alessandro-Carboni

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Θέατρο Ροές, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και στο Gaz Symphony Studio, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Arc For Dance Festival γιορτάζει τα δεκαπέντε χρόνια καλλιτεχνικής παρέμβασης με μια σειρά παραστάσεων και κεντρικό σύνθημα: "Fall into place".

Η Φρόσω Τρούσσα, καλλιτεχνική διευθύτρια του φεστιβάλ ξεκινώντας τη δημουργία του στην αρχή της κρίσης, το 2008, με ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είχε μόνο ένα όραμα οδηγό για τη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ, αλλά και εμπιστοσύνη στους νέους Έλληνες και ξένους χορογράφους που διαμορφώνουν το σύγχρονο χορευτικό τοπίο. Μέχρι σήμερα στο φεστιβάλ έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες και ομάδες όπως οι: Ted Stofer, Αλεξάνδρα Waierstall, Salva Sanchis και Γεωργία Βαρδαρού, Kitt Johnson, David Zambrano, Αθανασία Κανελλοπούλου, Πατρίσια Απέργη, Ίρις Καραγιάν, La Macana, Γιάννης Καρούνης, Χάρης Κούσιος, Sinequanon, Χριστίνα Γουζέλη, Paul Blackman, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Λία Τσολάκη, Renate Graziadei, Luis Guerra, Tania Carvalho κ.ά. Κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν παραστάσεις και στο Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ δεν είναι λίγοι οι Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στο Arc For Dance την πρώτη τους χορογραφική δουλειά και οι ξένοι χορογράφοι που έδειξαν για πρώτη φορά έργο τους στη χώρα μας.

SILVIA GRIBAUDI – GRACES

Το Arc For Dance  διοργανώνεται από την DAN.C.CE Unitiva, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves και συνεχίζει να έχει τον ίδιο σκοπό: να φέρει το Αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Το σκεπτικό γύρω από τη φετινή θεματική "Fall-into-place” είναι το εξής, σύμφωνα με τους διοργανωτές: "Γλώσσες πολλές, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική, συνδέουν την πτώση με τον τόπο σε μια παράξενη εικόνα ελεύθερης γείωσης των σωμάτων.  Το φεστιβάλ ξεκινά από τη διαπίστωση αυτή, καθώς ταυτόχρονα συνδέεται με την πραγματικότητα που ορίζουν οι κάθε λογής κρίσιμες μετατοπίσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, περιβαλλοντικές αλλαγές, πολεμικές καταστροφές και μεταναστευτικές ροές. Σε αυτή τη βίαιη κίνηση/πτώση των σωμάτων, το Φεστιβάλ στοχάζεται "τον τρομακτικό πόθο του ανήκειν". Προτείνει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο χορός μάς δείχνει τι σημαίνει να έχει και να αφήνει κανείς έναν τόπο, να βρίσκει δηλαδή το σημείο στο οποίο ταιριάζει μια δεδομένη στιγμή (fall into place) και να προχωρά χωρίς να το κατέχει".

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο 15o Arc For Dance Festival (αλφαβητικά) είναι οι Alessandro Carboni, Silvia Gribaudi, Andreas Hannes, Igor and Moreno, Le Grand jete, Δάφνη Αντωνιάδου, Γιάννης Αντωνίου, Αναστασία Βαλσαμάκη, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Χριστιάνα Κοσιάρη, Χάρης Κούσιος, Ηλίας Λαζαρίδης,Ιωάννης Μανταφούνης, Ελιάν Ρουμιέ, Εμμανουέλα Σακελλάρη, Διαμάντω Χατζηζαχαρία.

IOANNIS MANDAFOUNIS-YANNIS ADONIOU

Το πρόγραμμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ ξεκινάει με την ενότητα ARC_for All, ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε συνεργασία με τη Liminal (6-12/9). Περιλαμβάνει επίσης virtual reality παραστάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ARC_HITECTS 18/9), δημιουργίες νέων χορογράφων στο Θέατρο Ροές (Prime Movers, 24-25/9) και το πρόγραμμα κορυφώνεται με τις παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ, με 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα (3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα) που θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (MAIN FESTIVAL, 29/9-2/10).

DIAMANTO HADJIZACHARIA A WALK IN THE PARK

Οι παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ θα μεταδοθούν ζωντανά διαδικτυακά (ARC_Flow), ενώ το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης συμπληρώνουν masterclasses και σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές (ARC_hothouses, 27/9-1/10) στον χώρο του Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και του Gaz SymphonyStudio.

ANDREAS HANNES WARPING SOUL

'Ολοι οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων ή σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Για τις κεντρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και για τους Prime Movers στο Θέατρο Ροές εισιτήρια θα βρείτε στην  ticketservices.gr. Για τους ARC_HITECTS και  HOT_HOUSES επικοινωνήστε εδώ 6931459880.

ANDREAS HANNES WARPING SOUL

www.arcfordancefestival.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Arc for Dance Festival 15

  • Φεστιβάλ

To φεστιβάλ, που ξεκίνησε φέτος με ένα συμπεριληπτικό εργαστήρι χορού και σύνθεσης χορογραφίας σε συνεργασία με τη Liminal, περιλαμβάνει επίσης στο πρόγραμμά του virtual reality εγκαταστάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (18/9) και άλλα έργα (17, 23/9) στην ενότητα ARC_hitects, δημιουργίες νέων χορογράφων στο Θέατρο Ροές (Prime Movers, 24–25/9, ακολουθεί συζήτηση) και κορυφώνεται με τις παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ όπου 7 πρωτότυπα χορευτικά έργα (3 στην παγκόσμια πρεμιέρα τους και 4 σε πρώτη παρουσίασή τους στην Αθήνα) θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (MAIN FEST, 29/9–2/10). Οι παραστάσεις του κεντρικού φεστιβάλ θα μεταδοθούν ζωντανά διαδικτυακά (ARC_Flow), ενώ το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ συμπληρώνουν τα masterclasses και σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές (ARC_Hothouses, 27/9–1/10) στον χώρο του Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), καθώς και οι παραστάσεις που συναναντούν τυχαία τους περαστικούς στο Προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ARC_Hood, 29/9-2/10).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιο έργο παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη;

Καζανάς, Μάλφα, Μαρκάτης, Μουταφτσής, Ντεμίρη, Τσόλκα πρωταγωνιστούν στην πρώτη παρουσίαση του "Άκρως συμπαντικό" της Σάρλοτ Τζόουνς από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Ξεκίνησε η προπώληση για τους "Βρυκόλακες" του Εθνικού Θεάτρου

Ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο και σκηνοθετεί ένα ωραίο θίασο στους " Bρυκόλακες" του Χένρικ Ίψεν.

"Θέατρο ξανά": Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 2022-23

Κακλέας, Καπουτζίδης, Γκασούκα, Δεντάκης, Ασπιώτης, Αμπαζής, Πασσαλής κι άλλοι θα σκηνοθετήσουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αυτός είναι ο Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2022-2023 που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του ΚΘΒΕ.

Ρομέο Καστελούτσι: "Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η βία μπορεί να εξαλειφθεί"

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης μάς μίλησε ενόψει της παρουσίασης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση της νέας του δουλειάς "Bros, όπως Αδερφοί", που βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα της αστυνομικής βίας.

"Στην απέναντι όχθη" για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Μίνα Χειμώνα και η Αγγελική Κοντού ερμηνεύουν σε δική τους δημιουργία μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την κουλτούρα τους που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία.

Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.