Αθηναϊκή πρεμιέρα για την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Θέμη Μουμουλίδη

Ξεκινά την περιοδεία της στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής η επιδαύρια παράσταση με πρωταγωνιστές τους Μαρία Πετεβή, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Ιωάννα Παππά, Άκη Σακελλαρίου, Γιώργο Χρυσοστόμου και Παντελή Δεντάκη.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ελίνα Γιουνανλή©

Από το Θέατρο Βράχων στις 29 και 30 Αυγούστου ξεκινά την πορεία της στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι” σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη. Η παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη που έκλεισε με επιτυχία τα φετινά επιδαύρια θα περιοδεύσει για όλο τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις 30 του μήνα οπότε θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο. Μια σπουδαία ερμηνευτική ομάδα με εκπροσώπους της νεότερης αλλά και της παλαιότερης γενιάς ηθοποιών πρωταγωνιστεί. Τον ομώνυμο ρόλο της τραγικής ηρωίδας ερμηνεύει η ταλαντούχα Μαρία Πετεβή με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο (Αγαμέμνονας), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Άκη  Σακελλαρίου (Μενέλαος), Γιώργο Χρυσοστόμου (Αχιλλέας) και Παντελή Δεντάκη (Πρεσβύτης-Αγγελιοφόρος) στο πλευρό της.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Ελίνα Γιουνανλή©

Είναι η τρίτη φορά που ο Θέμης Μουμουλίδης επιλέγει να αναμετρηθεί με την βαθιά πολιτική τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι” σε μια παραγωγή ιδιαίτερης αισθητικής σε σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Νίκης Ψυχογιού, κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου και φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου, στη νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, υπό τους ήχους του πρωτότυπου μουσικού έργου που έγραψε ο Σταύρος Γασπαράτος για την διαχρονική "Ιφιγένεια”.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Ελίνα Γιουνανλή©

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι” διδάχθηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 405 π.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ευριπίδη, από τον Ευριπίδη τον Νεότερο (γιό ή ανιψιό του μεγάλου τραγικού), κατακτώντας το πρώτο βραβείο. Η μόνη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη που ξεκινάει με διαλογική σκηνή -μεταξύ του Αγαμέμνονα και του γέροντα υπηρέτη του- μιλά για το ξεκίνημα ενός παράλογου πολέμου, εκείνου της Τροίας και το τίμημα αυτού, να θυσιαστεί δηλαδή η κόρη του Αγαμέμνονα, Ιφιγένεια, με τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να μπορέσει να αποπλεύσει ο ελληνικός στόλος για τον προορισμό του. 

Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Ελίνα Γιουνανλή©

Όπως σημειώνει ο Θέμης Μουμουλίδης:

Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η "Ιφιγένεια" είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής; 
Αλλά ποια είναι η έννοια της θυσίας στη δική μας ταραγμένη εποχή; Πώς συμπλέκεται με τον φόβο, τη σκοπιμότητα, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια, τα παιχνίδια εξουσίας, το κυνήγι της δόξας, του πλούτου και της ηδονής, τον θανάσιμο συνδυασμό ισχύος και απληστίας; Πώς συμπλέκεται με κάθε πόλεμο, ένοπλο ή οικονομικό, με κάθε έγκλημα; Τι θυσιάζουμε και σε ποιους βωμούς; 
Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", ο Ευριπίδης αναδιευθετεί το μυθολογικό υλικό, αφήνοντας για μια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να εξελιχθούν αλλιώς. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: "είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος";

Που θα δούμε την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι"

Δευτέρα 29 - Τρίτη 30 Αυγούστου ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
Τετάρτη 31 Αυγούστου ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ
Πέμπτη 1 - Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ΒΕΑΚΕΙΟ
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Σάββατο 10 - Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ΠΑΠΑΓΟΥ
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ΑΙΓΑΛΕΩ
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ΗΡΩΔΕΙΟ

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση αναδεικνύει τη σχέση της ευριπίδειας τραγωδίας, όπου ο Αγαμέμνονας αποφασίζει να θυσιάσει την κόρη του στο βωμό της εκστρατείας προς την Τροία, με τις σύγχρονες δυστοπίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.