Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Η Περιφέρεια Αττικής έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερη στοργή τον Πολιτισμό κι αυτό φαίνεται εμπράκτως μέσα από τις ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και των συνεργατών του. Ιδιαίτερα φέτος, ο κόσμος του θεάτρου είναι ιδιαίτερα χαρούμενος με τη γέννηση ενός νέου θεσμού περί τα θεατρικά δρώμενα, που μάλιστα όπως μαθαίνουμε είχε εξαιρετική ανταπόκριση από κοινό και ειδικούς. Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες βρέθηκαν στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού" για το διήμερο "Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama", που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Αυτός ο νέος θεσμός θα παρουσιάζει στη χώρα μας επιλεγμένες παραστάσεις και δράσεις από τα Βαλκάνια με όχημα το Αρχαίο Δράμα, από το καλοκαίρι του 2023 και σε ετήσια βάση. Είναι μία πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη και Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Δρ Άρης Ασπρούλης.

Την πρωτοβουλία θέσπισης Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος τίμησαν
καλεσμένοι ομιλητές από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς των Βαλκανίων
με τη συμμετοχή τους στη στρογγυλή τράπεζα της πρώτης ημέρας με θέμα "Το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας". Ο Γενικός Διευθυντής του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης Krastyu Krastev και η Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης Lora Chenakova από τη Βουλγαρία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Marin Sorescu της Κραϊόβα και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Κραϊόβα Vlad Drăgulescu και η Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο Lucian Blaga της Κλουζ-Ναπόκα Iulia Huiculescu από τη Ρουμανία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Bylis στο Fier Klajdi Marku από την Αλβανία, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Sarajevo Winter Ibrahm Spahic από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Yugoslav Drama Theater Gorcin Stojanovic από τη Σερβία. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγις Μαρίνης, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων & Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Δρ Ειρήνη Μουντράκη, ο θεατρολόγος και κριτικός Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου. 

Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις "Ικέτιδες" του Ευριπίδη μέσα από τη μοναδική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη. Σε ένα κατάμεστο θέατρο οι ηθοποιοί Δήμητρα Κωτίδου, Τζωρτζίνα Λιώση και Δάφνη Μαρκάκη, καταχειροκροτήθηκαν.

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Κατάθεση προτάσεων για το 2023

Όσοι θέλετε να λάβετε μέρος στο επόμενο "Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama" οργανωθείτε! Βρίσκεται ήδη σε ισχύ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού". Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο interbalkanfestival@patt.gov.gr έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τις προτάσεις τους. Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής βρίσκονται εδώ. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023.

Τη συμβουλευτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζουν οι : Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος), Ιώ Βουλγαράκη, Έλενα Μαυρίδου, Άγις Μαρίνης, Ειρήνη Μουντράκη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Περικλής Νεάρχου, Σίσσυ Παπαθανασίου. Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.