"Τουρνέ" στη Μικρή Επίδαυρο από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη

Το διήμερο 29-30/7, ο ευρηματικός σκηνοθέτης και περφόρμερ παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη παράστασή του, που φτιάχτηκε ειδικά για το μικρό αργολικό θέατρο.

Ευριπίδης Λασκαρίδης Ελίνα Γιουνανλή©

Το όνομά του είναι συνώνυμο με αυτό που αποκαλούμε υβριδικό θέαμα. Χορευτής, σκηνοθέτης, ηθοποιός, εικαστικός και ανοιχτός σε κάθε πιθανότητα παραμένει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, που τα τελευταία 12 χρόνια παρουσιάζει με την ομάδα Osmosis πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις, οι οποίες έχουν ταξιδέψει σε δεκάδες φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως η Biennale de la danse της Λιόν, το Palais de Tokyo (Παρίσι), το Barbican Pit (Λονδίνο) και το Public Theater (Νέα Υόρκη). Η μοναδική σκηνική του γλώσσα, η οποία πειραματίζεται πολύ με τη μεταμόρφωση, τη φαιδρότητα και το γκροτέσκο, του έχει προσφέρει διεθνή καταξίωση, καθώς όπως πιστεύει και ο ίδιος είναι κατανοητή από όλους. Δεν είναι αμιγώς θεατρική ή χορευτική γλώσσα, γαντζωμένη από ένα θεατρικό κείμενο, ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από το μπουρλέσκ, το τσίρκο, τον κινηματογράφο και όλες τις παραστατικές τέχνες. Μαρτυρά, με άλλα λόγια, ότι αναζητά κάτι νέο σε επίπεδο δημιουργίας και έρευνας.

Τουρνέ
Ελίνα Γιουνανλή©

Σε αυτό το μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών πατά και η νέα του παράσταση, "Τουρνέ", που θα δούμε στις 29 και 30 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Η "νέα κωμική τραγωδία" που αποτελεί ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η οποία δεν κατέστη δυνατό να παρουσιαστεί στην προηγούμενη διοργάνωση, ερευνά διαφορετικές πτυχές της τέχνης του θεάτρου και έπειτα της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης φωτίζει τις "αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα", σε μια παράσταση που λειτουργεί παράλληλα ως προσωπική ανασκαφή, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (ή τουρνέ).

Τουρνέ
Ελίνα Γιουνανλή©

Διαβάστε Επίσης

Όπως σημειώνει ο δημιουργός: "Στο Θέατρο Τέχνης έμαθα την ερμηνεία στα ανοιχτά θέατρα. Κοιτώντας από την κουίντα γνώρισα τους άγραφους κώδικες της καλοκαιρινής περιοδείας. Πάνω και γύρω απ’ τη σκηνή. Το αρχαίο δράμα και η κωμωδία δεν ήταν ένα σώμα κειμένων αλλά το σώμα του χορού, οι επιτονισμοί των πρωταγωνιστών, οι ρυθμοί των μουσικών, τα σπετσάτα, οι κόθορνοι και τ’ αχυρένια σκηνικά. Παρέα με τους πρώτους παραθαλάσσιους έρωτες ανακάλυψα το τραγικό "μέγεθος" και διάφορα ιερά τέρατα. Στο μεταξύ, μου τράβηξε απ' την αρχή το ενδιαφέρον το μαστοριλίκι της κατασκευής σπαραξικάρδιων θρήνων αλλά και χοντροκομμένων χωρατών. Ξαφνιάστηκα, επίσης, βλέποντας με πόση ευκολία έρχονταν οι 'από μηχανής θεοί'". 

Το κείμενο και τη χορογραφία συνυπογράφει η ομάδα Osmosis. Επί σκηνής ανεβαίνουν ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Ευθύμιος Μοσχόπουλος και η Μαρία Μοσχούρη. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Γιώργου Πούλιου, τα σκηνικά του Λουκά Μπάκα, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, τα σκηνικά αντικείμενα της Όλγας Βλάσση και οι ειδικές κατασκευές του Κωνσταντίνου Χαλδαίου

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τουρνέ

  • Χορευτική performance

Ο περφόρμερ-δημιουργός υπογράφει μια νέα κωμική τραγωδία, μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τχνών με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, που αντλεί από αναμνήσεις καλοκαιρινών περιοδειών και ιστορίες για την ελληνική ταυτότητα και την αρχαιότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.