Μένανδρος στη Μικρή Επίδαυρο, Ρομπέρτο Αρλτ στην Πειραιώς 260

Δύο ιδιαίτερα κείμενα ανεβαίνουν στο Φεστιβάλ αυτή την εβδομάδα από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και την Ελεάνα Τσίχλη.

κολάζ

"Επιτρέποντες"

Μια μυστική ερωτική συνεύρεση, ένα παιδί εκτός γάμου και μια γυναίκα που διεκδικεί ίση συμμετοχή στην ερωτική απόλαυση κυριαρχούν στην υπόθεση της κωμωδίας του Μενάνδρου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου εντόπισε τα επίκαιρα αιτήματά της και την ανεβάζει σε δική του διασκευή, ενώ τις ερμηνείες επωμίζονται η  Δάφνη Δαυίδ, η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Μάριος Σαραντίδης, η Λυδία Τζανουδάκη και η Ιώβη Φραγκάτου. Οι "Επιτρέποντες" είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα έργα (μετά τον "Δύσκολο") του σημαντικότερου εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας των ελληνιστικών χρόνων, και πήρε τον τίτλο από τη σκηνή διαιτησίας σχετικά με την πατρότητα του βρέφους, που κυριαρχεί στην υπόθεση. Η δράση ξεκινάει κατά τη γιορτή της Αρτέμιδος, όταν σμίγουν ερωτικά για ένα βράδυ δύο άγνωστοι μεταξύ τους νέοι διαφορετικής κοινωνικής τάξης, ο Χαρίσιος και η Παμφίλη. Από τη συνεύρεσή τους θα προκύψει μiα εγκυμοσύνη, η οποία θα αποδειχθεί ανεπιθύμητη για την Παμφίλη, καθώς πέντε μήνες αργότερα είναι ήδη παντρεμένη και ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει στο γάμο της το νόθο παιδί. Η παράσταση ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 22-23/7, με σκηνικά της Θάλειας Μέλισσας, κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου, μουσική του Νίκου Κυπουργού, στίχους της Τζούλιας Διαμαντοπούλου και κίνηση του Πάρη Μαντόπουλου.

Επιτρέποντες

"7 τρελοί"

Η Ελεάνα Τσίχλη βρίσκεται πίσω από την ιδέα να δοθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σκηνική υπόσταση στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Αργεντινού Ρομπέρτο Αρλτ. Επτά ηθοποιοί αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν επί σκηνής το σύμπαν που οραματίστηκε ο συγγραφέας σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα, το 1929, στον απόηχο του οικονομικού Κραχ και λίγο πριν εγκαθιδρυθεί στην Αργεντινή η πρώτη στρατιωτική δικτατορία: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας και Φιντέλ Ταλαμπούκας. Στο έργο περιγράφεται η φανταστική αλλά και βίαιη ιστορία της εγκαθίδρυσης μίας μυστικής συνωμοτικής οργάνωσης από εφτά "τρελούς", εφτά αντιήρωες, υπό την καθοδήγηση ενός καταχθόνιου αστρολόγου. Ένας κόσμος σε κρίση, όχι πολύ μακρινός από τον δικό μας, όπου κυριαρχούν η βία, η τρομοκρατία, το (οργανωμένο) έγκλημα, η εξαθλίωση και η απελπισία όλο και μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων, συνιστούν ένα άκρως δυστοπικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ο κεντρικός ήρωας, ένας άντρας που έχει χάσει τη δουλειά του, αποφασίζει να δράσει ακολουθώντας αυτή την ιδιότυπη οργάνωση/αίρεση με τους αδιευκρίνιστους σκοπούς. Η παράσταση, σε μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου, σκηνικά-κοστούμια της Τίνας Τζόκα, κίνηση-χορογραφία της Κατερίνας Φώτη, μουσική του Θοδωρή Αμπαζή και φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου, ανεβαίνει στην Πειραιώς 260 στις 25-27/7, μετά τη σύντομη αναβολή της πρώτης προγραμματισμένης παρουσίασης.

7 τρελοί
@Alex Kat

Περισσότερες πληροφορίες

Οι 7 τρελοί

  • Κοινωνικό

Μια μυστική οργάνωση «τρελών» μέσα σε ένα βίαιο κόσμο πρωταγωνιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ, το οποίο μετατρέπεται σε μια παράσταση που μιλάει για τον σύγχρονο άνθρωπο της πόλης.

Επιτρέποντες

  • Κωμωδία

Μουσική διασκευή του επίκαιρου έργου που με όχημα το χιούμορ ανοίγει ένα χώρο συζήτησης για τον έρωτα, τις σχέσεις των δύο φύλων, τη θέση της γυναίκας και τις ταξικές διαφορές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.