"Θέατρο στο Μουσείο": Πρωτότυπες θεατρικές δημιουργίες έρχονται στην Αθήνα

Τα έργα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου του Δήμου Αθηναίων έρχονται τον χειμώνα σε ιδιαίτερους χώρους της πόλης.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων © Vangelis Patsialos

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του διαγωνισμού συγγραφής & παράστασης θεατρικού έργου "Θέατρο στο Μουσείο" με θέμα "Ιστορίες Μετακίνησης" και έμπνευση τις συλλογές τριών πολιτιστικών χώρων του Δήμου Αθηναίων: το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" και την Πινακοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). 

Δήμος Αθηναίων -

Το ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυνε ο Δήμος Αθηναίων σε ενήλικους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν εμπρόθεσμα, από τις 20 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου που ολοκληρώθηκε το open call κατόπιν παράτασης, συνολικά 25 θεατρικά έργα. Από το σύνολο των έργων που κατατέθηκαν, η Κριτική Επιτροπή που έχει οριστεί για κάθε χώρο προέκρινε για το επόμενο στάδιο τρία έργα για τον καθένα. 

Διαβάστε Επίσης

Για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου επιλέχθηκαν τα: "Άσπρα άλογα στο Γκάζι" (Βαλάσια Βατζόλα), "Ο μπεχτσής/ Ο νυχτοφύλακας" (Κώστας Λάκης) και "Σαν πνεύμα καθαρό" (Ευγενία Τζιρτζιλάκη) από την αρχαιολόγο - μουσειολόγο Αναστασία Δοξανάκη, την συγγραφέα και ηθοποιό Χριστίνα Καραβεζύρη και την σκηνοθέτιδα και συγγραφέα Κατερίνα Μαυρογεώργη.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
© Vangelis Patsialos
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Όσον αφορά το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", οι κριτές Έλια Βλάχου (μουσειολόγος), Χρήστος Χριστόπουλος (ηθοποιός - σκηνοθέτης - ηθοποιός μουσειακού θεάτρου) και ο Αντώνης Γαλέος (ηθοποιός - σκηνοθέτης, μεταφραστής) κατέληξαν στα έργα "Υπό το θόλο του Ιωνικού ουρανού" του Γιώργου Σιούλα, "ΕΔΩ. Ένα σκηνικό τέχνασμα για την μετακίνηση" της Μαριάννας Τζανή (Ομάδα: Το τρίτο σημείο) και "Αγγέλων Πόνημα" του Βασίλη Τρυφουλτσάνη.

Για τον τρίτο χώρο, αυτόν της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, επιλέχθηκαν οι εξής δημιουργίες: "Δε γεννήθηκα πρόσφυγας" της Φωτεινής Βαμβούκη, "Χαρούμενοι Δυστυχισμένοι" της Αντιγόνης Κατσαδήμα και "Δός μοι τούτον τον ξένον" της Μυρτώς Πλουμίδη από τους Φωτεινή Βενιέρη (καθηγήτρια πανεπιστημίου μουσειακού θεάτρου), Κωνσταντίνα Γιαχαλή (συγγραφέα) και Δημήτρη Ντάσκα (ηθοποιό).

Μουσείο
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"

Τα θεατρικά έργα που προκρίθηκαν θα μετατραπούν σε θεατρικές παραστάσεις που θα ανέβουν στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022 στους τρεις επιλεγμένους χώρους. Οι νικητές του διαγωνισμού θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κοινού και της Κριτικής Επιτροπής και θα λάβουν χρηματικό έπαθλο με τη βράβευσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή εντάσσεται στο τριετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων "Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα" που στοχεύει στην αναβάθμιση, ενοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της πρωτεύουσας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2022

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.

Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Αν δεν είδατε τους "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, στην Επίδαυρο ή στην Ελευσίνα, κλείστε θέση για το Ηρώδειο της Αθήνας, ή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος βάζει πλώρη για το 2023

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες παρακολούθησαν το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που εγκαινίασε η Περιφέρεια Αττικής. Η φετινή επιτυχία γεμίζει με αισιοδοξία τους διοργανωτές, οι οποίοι ξεκινούν να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.