"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" επιστρέφει τη νέα σεζόν και η προπώληση μόλις ξεκίνησε

Αν δεν προλάβατε να δείτε την σπιντάτη σκηνική εκδοχή της κωμωδίας του Ντάριο Φο από τον Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, μην χάσετε την ευκαιρία από τη νέα σεζόν.

Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης του Γιάννη Κακλέα "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, που αναδείχθηκε σε ένα από τα απόλυτα sold out της προηγούμενης σεζόν, μπορούσε μόνο να ακολουθήσει η σκηνική της συνέχεια. Από 5 Οκτωβρίου η talk of the town παράσταση που έθεσε μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της σεζόν προσελκύοντας την ίδια στιγμή κοινό κατά βάση νεαρής ηλικίας στην θεατρική πλατεία, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια και η προπώληση μόλις ξεκίνησε. 

Ο Πάνος Βλάχος αποδείχθηκε δεινός ερμηνευτής που δεν δίστασε να μεταμορφωθεί στον "Αναρχικό” του Ντάριο Φο, τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και υπογράφοντας τους στίχους των τραγουδιών παράλληλα, στην παράσταση που έδωσε νέα πνοή στην εκρηκτική πολιτική σάτιρα που χάρισε το Νόμπελ στον συγγραφέα το 1970. Ο Φο το 1969 είχε υπερασπισθεί τον Ιταλό αναρχικό Τζουζέπε Πινέλλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο. Ο εργάτης σιδηροδρόμων, κατά την ανάκριση από αστυνομικό επιθεωρητή, εκπαραθυρώθηκε από τον τέταρτο όροφο της Ασφάλειας, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η σύλληψη του Πιέτρο Βαλπρέντα (μίμος - χορευτής), ο οποίος αργότερα αποφυλακίστηκε, αφού αποδείχτηκε ότι την βόμβα είχε τοποθετήσει γνωστός φασίστας, πράκτορας μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ. Ο Ντάριο Φο, για όλη αυτή την ιστορία αποφάσισε να γράψει τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού", έργο-καταγγελία για τη βία, την αυθαιρεσία της εξουσίας και την "τυφλή" δικαιοσύνη της δικαστικής εξουσίας.

Η παράσταση βγάζει τη γλώσσα και μας ξεβολεύει με εμβόλιμες επικαιροποιημένες "σπόντες" για την αστυνομία, τη βία, την εξουσία, ακόμη και το ελληνικό θέατρο, εκπληρώνοντας το ζητούμενο του Φο για ένα θέατρο ζωντανό, μπουφονικό, σκεπτόμενο και διασκεδαστικό, που εκφράζει σκληρές αλήθειες, όπως διαβάζουμε στην αναλυτική κριτική του "α”

Με τον Πάνο Βλάχο συμπρωταγωνιστούν οι Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης. Ο Βάιος Πράπας υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης, την οποία ερμηνεύει ζωντανά.

Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τα σκηνικά επιμελήθηκαν ο σκηνοθέτης μαζί με την Ηλένια Δουλαδίρη, η οποία υπογράφει και τα κοστούμια. Οι χορογραφίες είναι της Αγγελικής Τρομπούκη και οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.