Ποια κωμωδία του Φεϊντό με απρόβλεπτο τέλος ανεβάζει ο Τάσος Πυργιέρης;

Η Λεονί εν αναμονή Κωνσταντίνος Λεπούρης©

Μπορεί ο Ζορζ Φεϊντό να μην ασκεί την πιο σκληρή κοινωνική κριτική της γαλλικής κωμωδιογραφίας, αυτό που τον κάνει ωστόσο να ξεχωρίζει είναι η καλοδουλεμένη πλοκή των έργων του όπου κανείς συναντά απαράμιλλη ευρηματικότητα στα τεκταινόμενα, εύστοχη σάτιρα των ηθών και των αξιών της αστικής κοινωνίας των αρχών του 20ού αιώνα και κυρίως αγάπη προς τις ανθρώπινες αδυναμίες. Μια τέτοια κωμωδία καταστάσεων είναι και "Η Λεονί εν αναμονή" που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης, ηθοποιός και σκηνοθέτης τα τελευταία 7 χρόνια, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς: Αλέξανδρος Βάρθης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Ρένα Kυπριώτη, Ανούς Μπογοσιάν, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Χρήστος Σταθούσης. Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται για τις 6-9 Ιουλίου στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με θέα σε όλη την Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αττικό Άλσος (18/7) και στο Πάρκο Τρίτση (31/7).

Η Λεονί εν αναμονή
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Στην μονόπρακτη κωμωδία που έγραψε ο Φεϊντό και παρουσίασε η Comédie Royale το 1911, μία από τις 39 κωμωδίες του που παίζονται αλλεπάλληλα σε όλο τον κόσμο, ο συγγραφέας στήνει μια κωμωδία με φόντο το εσωτερικό ενός εύπορου σπιτιού που εστιάζει στις ενδοοικογενειακές σχέσεις με επίκεντρο την εγκυμοσύνη της νεαρής Λεονί. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης: "Η παράσταση που σχεδιάζουμε θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να επαληθεύσει το σπάνιο κωμικό, σατιρικό πνεύμα του Ζορζ Φεϊντό στην αποτύπωση της ανθρώπινης κατάστασης. Μέσω των "σουρεαλιστικών" διαλόγων και της "ψυχαναγκαστικής" κίνησης των προσώπων διαπιστώνει κανείς ότι ο Φεϊντό, εκτός από αξεπέραστος αρχιτέκτονας της κωμωδίας παρεξηγήσεων, είναι και πρόδρομος του θεάτρου του παραλόγου".

Η Λεονί εν αναμονή
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Η υπόθεση

Η Λεονί αισθάνεται τους πρώτους πόνους του τοκετού. Νιώθει εκνευρισμένη και διασχίζει πάνω κάτω το δωμάτιο, εκφράζοντας κάθε τόσο περίεργες απαιτήσεις στον (υπομονετικό) σύζυγό της. Ειδοποιούν τους γονείς της και τη μαία. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Έχουν περάσει μόνο οκτώ μήνες από τον γάμο του νεαρού ζευγαριού και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει σχόλια σχετικά με την αγνότητα της Λεονί πριν το γάμο. Οι γονείς της Λεονί λογομαχούν. Ο πατέρας θεωρεί υπεύθυνη την γυναίκα του που συναίνεσε στον γάμο της κόρης τους με έναν λαϊκό τύπο που δεν ανήκει στην ανώτερη κοινωνική τάξη, ενώ κατηγορεί τον γαμπρό για προσβολή. Όταν καταφθάνει και η ιδιόρρυθμη μαμή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Τί θα συμβεί άραγε μέχρι το απρόβλεπτο φινάλε;

Η Λεονί εν αναμονή
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελίνας Δράκου και οι φωτισμοί της Μαριέττας Παυλάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.