"Τίνος είσαι εσύ;": Η πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας συναντά μαρτυρίες προσφύγων του 1922

Μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση από την ομάδα Vice Versa με ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα στο Θερινό Ατενέ και στον Κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Τίνος είσαι εσύ; Σοφίνα Λαζαράκη©

Η ειλικρινής και γεμάτη ενδιαφέρον απορία "Τίνος είσαι εσύ;" που συναντάμε κατά βάση σε χωριά και πόλεις της Ελλάδας χάρισε τον τίτλο στη νέα παράσταση της ομάδας Vice Versa, η οποία δημιούργησε μια επί σκηνής συνάντηση ανάμεσα σε καλλιτέχνες που εκπροσωπούν και εκφράζουν την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας. Πρόκειται για μια συλλογή μαρτυριών των ίδιων των ηθοποιών της παράστασης και των ανθρώπων των κοινοτήτων τους το 2022, οι οποίες πλέκονται με μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας, εκατό χρόνια πριν.

Τίνος είσαι εσύ;
Σοφίνα Λαζαράκη©

Η καταγωγή των ανθρώπων, οι μνήμες τους, οι τόποι και τα πρόσωπα που τους συνόδεψαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, λειτουργούν ως όχημα για να χαράξουν νέες, δικές τους διαδρομές, στον χώρο και τον χρόνο. Οι πρόσφυγες, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί από ανάγκη, φέρουν μαζί τους παλιές πατρίδες και επιζητούν να γνωρίσουν καινούριες. Μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά βιώνουν κοινές αγωνίες. Φέρουν διαφορετικές κουλτούρες, αλλά εκφράζουν κοινές ανάγκες. Έχουν διαφορετικό χρώμα, θρήσκευμα, καταγωγή, αλλά ανήκουν στο ίδιο είδος, το ανθρώπινο.

Τίνος είσαι εσύ;
Δημήτρης Τζαμτζής©

Η μουσική έρχεται με τη σειρά της να ενώσει τις εμπειρίες αυτές σε μια κοινή γλώσσα που προκύπτει από την ανάμειξη διαφορετικών ηχοχρωμάτων και ρυθμών. Στην παράσταση "Τίνος είσαι εσύ;" η δύναμη της διαφορετικότητας δημιουργεί ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων και πολιτισμών.

Παίζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αγγέλου, Κύριλλος Γομπριάλ, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Γκρέις Νουόκε, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Σάκης Πολύζος.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Γκιργκινούδη, την κίνηση η Αγγελική Στελλάτου, τους φωτισμούς ο Νίκος Ζορμπάς και το βίντεο ο Λέανδρος Γεροντάκης Ρωμανός. Τα μέλη της ομάδας επιμελούνται τη μουσική. Ενορχηστρώνει ο Χρίστος Θεοδώρου.

Τίνος είσαι εσύ;
Δημήτρης Τζαμτζής©

Που θα δούμε την παράσταση "Τίνος είσαι εσύ;"

Στο Θερινό Σινεμά Ατενέ στα Πατήσια 22, 23, 27, 28 Ιουνίου & 1-4 Ιουλίου

Στον Κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος του Culture is Athens "Όλη η Αθήνα μία Σκηνή” που επιμελείται ο ΟΠΑΝΔΑ.

Περισσότερες πληροφορίες

Τίνος είσαι εσύ;

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Η κλασική απορία που συναντάμε στο ελληνικό χωριό ενέπνευσε μια παράσταση που εκφράζει την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας μέσα από μαρτυρίες του 2022 αλλά κι εκείνες των Μικρασιατών προσφύγων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.