"Τίνος είσαι εσύ;": Η πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας συναντά μαρτυρίες προσφύγων του 1922

Μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση από την ομάδα Vice Versa με ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα στο Θερινό Ατενέ και στον Κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Τίνος είσαι εσύ; Σοφίνα Λαζαράκη©

Η ειλικρινής και γεμάτη ενδιαφέρον απορία "Τίνος είσαι εσύ;" που συναντάμε κατά βάση σε χωριά και πόλεις της Ελλάδας χάρισε τον τίτλο στη νέα παράσταση της ομάδας Vice Versa, η οποία δημιούργησε μια επί σκηνής συνάντηση ανάμεσα σε καλλιτέχνες που εκπροσωπούν και εκφράζουν την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας. Πρόκειται για μια συλλογή μαρτυριών των ίδιων των ηθοποιών της παράστασης και των ανθρώπων των κοινοτήτων τους το 2022, οι οποίες πλέκονται με μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας, εκατό χρόνια πριν.

Τίνος είσαι εσύ;
Σοφίνα Λαζαράκη©

Η καταγωγή των ανθρώπων, οι μνήμες τους, οι τόποι και τα πρόσωπα που τους συνόδεψαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, λειτουργούν ως όχημα για να χαράξουν νέες, δικές τους διαδρομές, στον χώρο και τον χρόνο. Οι πρόσφυγες, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί από ανάγκη, φέρουν μαζί τους παλιές πατρίδες και επιζητούν να γνωρίσουν καινούριες. Μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά βιώνουν κοινές αγωνίες. Φέρουν διαφορετικές κουλτούρες, αλλά εκφράζουν κοινές ανάγκες. Έχουν διαφορετικό χρώμα, θρήσκευμα, καταγωγή, αλλά ανήκουν στο ίδιο είδος, το ανθρώπινο.

Τίνος είσαι εσύ;
Δημήτρης Τζαμτζής©

Η μουσική έρχεται με τη σειρά της να ενώσει τις εμπειρίες αυτές σε μια κοινή γλώσσα που προκύπτει από την ανάμειξη διαφορετικών ηχοχρωμάτων και ρυθμών. Στην παράσταση "Τίνος είσαι εσύ;" η δύναμη της διαφορετικότητας δημιουργεί ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων και πολιτισμών.

Παίζουν οι ηθοποιοί Άγγελος Αγγέλου, Κύριλλος Γομπριάλ, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Γκρέις Νουόκε, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Σάκης Πολύζος.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Γκιργκινούδη, την κίνηση η Αγγελική Στελλάτου, τους φωτισμούς ο Νίκος Ζορμπάς και το βίντεο ο Λέανδρος Γεροντάκης Ρωμανός. Τα μέλη της ομάδας επιμελούνται τη μουσική. Ενορχηστρώνει ο Χρίστος Θεοδώρου.

Τίνος είσαι εσύ;
Δημήτρης Τζαμτζής©

Που θα δούμε την παράσταση "Τίνος είσαι εσύ;"

Στο Θερινό Σινεμά Ατενέ στα Πατήσια 22, 23, 27, 28 Ιουνίου & 1-4 Ιουλίου

Στον Κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος του Culture is Athens "Όλη η Αθήνα μία Σκηνή” που επιμελείται ο ΟΠΑΝΔΑ.

Περισσότερες πληροφορίες

Τίνος είσαι εσύ;

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Η κλασική απορία που συναντάμε στο ελληνικό χωριό ενέπνευσε μια παράσταση που εκφράζει την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης Αθήνας μέσα από μαρτυρίες του 2022 αλλά κι εκείνες των Μικρασιατών προσφύγων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δράσεις, παραστάσεις και εργαστήρια ενεργοποιούν τις "μηχανές" του Κινητήρα μέχρι την άνοιξη

Με νέα θεματική ομπρέλα την "Οικειότητα / Intimacy" και στοχευμένες δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, ο Κινητήρας μάς καλεί το 2023 να νιώσουμε πάλι οικεία στον δημόσιο χώρο, στο σώμα μας και στο θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/01/2023

3 + 1 αλήθειες για τη "Νόρα: Το σπίτι της κούκλας" στο Altera Pars

Ο Πέτρος Νάκος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί στο εμβληματικό έργο του Χένρικ Ίψεν, με αφορμή το οποίο μοιράζεται με το "α" τέσσερα βασικά σημεία για την παράσταση.

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Μεταμόρφωση" του Κάφκα

Ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου.

Ένα βαριετέ σύγχρονου τσίρκου στις Ροές

Το νεοσύστατο βαριετέ Circus Tales επιστρέφει στο Θέατρο Ροές με ένα ολοκαίνουργιο σόου και ακροβατικά υψηλής δεξιοτεχνίας.

O Σταύρος Λίτινας μας μιλά για την φλαμένκο εκδοχή του "Βασιλιά Ληρ"

Ο σαιξπηρικός "Βασιλιά Ληρ" που βιώνει to ανεπανάληπτο μεγαλείο, τη συντριβή, την οργή και την απόγνωση ζωντανεύει στη σκηνή του Arroyo σε μορφή φλαμένκο. Ο δημιουργός της παράστασης, Σταύρος Λίτινας, μας μιλά για το έργο και την παράσταση.

"Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις": Ενα παιχνίδι ρόλων στο ΝΤόΜ - "Θέατρο σπίτι"

Μετά την "Ηλιακή γραμμή" του Ιβάν Βιριπάγιεφ, το ΝΤόΜ - "Θέατρο σπίτι" καλωσορίζει μια παράσταση-σπουδή για τη συνθήκη της δέσμευσης, σε σκηνοθεσία της Βάσιας Βελτσίστα.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Η ΠΕΘ καλεί το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων.