Θέατρο Σταθμός: Το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμά το καλοκαιρινό του πρόγραμμα

Για πρώτη φορά στην πενταετή λειτουργία του, το Θέατρο Σταθμός ετοίμασε θερινό ρεπερτόριο που ανεβάζει την ατομική και τη συλλογική μνήμη στη σκηνή.

Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του Σπύρος Περδίου©

Ο Μάνος Καρατζογιάννης ανεβάζει στη σκηνή ένα θέατρο μνήμης με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για πρώτη φορά στην πενταετή πορεία του το Θέατρο Σταθμός παρουσιάζει καλοκαιρινό πρόγραμμα που απλώνεται από τον χώρο του στην Πλατεία του Μεταξουργείου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά, τη Ρεματιά Χαλανδρίου αλλά και σταθμούς περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με σημαντικά φεστιβάλ και σχήματα της περιφέρειας.

Passport
"Passport"

Στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος, το ενδιαφέρον του Μάνου Καρατζογιάννη για την ιστορική μνήμη και την προφορική μαρτυρία ("Για την Ελένη", "Μάρτυρες των Αθηνών", "Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα", "Φύλακας μιας Επανάστασης"), αναζωπυρώνεται με το "Passport", μια παράσταση-διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχοντας ως βασικό δραματουργικό εργαλείο τη μνήμη και την προφορική μαρτυρία ως αδιάψευστη ιστορική καταγραφή συνθέτει το πρωτότυπο αυτό κείμενο που έχει σκοπό να θυμίσει στον Έλληνα τους δεσμούς του με την προσφυγιά. Σε ένα δημόσιο χώρο γυναίκες ηθοποιοί που έχουν καταγωγή από την Ουκρανία, τη Συρία, την Κύπρο, τον Πόντο, την Αρμενία και τη Σμύρνη -Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ραφίκα Σαουίς, Νιόβη Χαραλάμπους και Ερμίνα Κυριαζή (σε διπλή διανομή), Έλενα Μαρσίδου, Ρομίνα Κατσικιάν, Μαρία Ζορμπά- αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία που συναντά το δράμα και την περηφάνια ενός ολόκληρου λαού. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Κώστας Νικολόπουλος. Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στην Πλατεία Κοτζιά στις 20 Ιουνίου. Επόμενη στάση είναι το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου το Σάββατο 2 Ιουλίου. Οι υπόλοιπες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του
Σπύρος Περδίου©

Η παράσταση "Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του” που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός στην οποία ο Μάνος Καρατζογιάννης ένωσε το μονόπρακτο "Αυτός και το παντελόνι του" και τον "Επικήδειο" επαναλαμβάνεται με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης πρωταγωνιστεί σε αυτή τη σκηνική σύνθεση-φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου που με το έργο του σφράγισε την ελληνική μεταπολεμική σκηνή. Η αστεία και συνάμα συγκινητική παράσταση που σατιρίζει τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης θα περιοδεύσει σε διαφορετικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα, ενώ τον Αύγουστο θα παρουσιαστεί στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, γενέτειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Δημήτρης Καντάς, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα και τη μουσική ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου.

Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις
Γιώτα Εφραιμίδου©
"Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις"

Στις 11 Ιουλίου επιστρέφει για μία και μοναδική παράσταση στο Αττικό Άλσος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, η παράσταση του Ένκε Φεζολλάρι "Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις" πάνω στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Ορνέλα Βόρπσι. Η Αλβανίδα συγγραφέας έχει υπογράψει ένα δυναμικό μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της πατρίδας της, την οποία βίωσε η ίδια, φιλοτεχνώντας ταυτόχρονα ένα δυναμικό γυναικείο σύμπαν αλλά και το πορτρέτο μιας χώρας που αναγεννάται από τις στάχτες της. "Αρκούν δύο ώρες για να αποτυπώσεις μια ζωή, ένα σώμα, μια χώρα, τα ίδια τα Βαλκάνια; Ποιο το χρέος, ποιο το καθήκον και ποιο το "ανάμεσά" τους, αναρωτιέμαι, παραφράζοντας έναν στίχο του Σεφέρη. Ποια ταυτότητα κοινωνική και πολιτική φοράμε; Γιατί και για ποιον; Ποια ιδανικά και ποιες αυταπάτες θρέφουμε; Με ποιες αυταπάτες γεννιόμαστε και ποιες μας γεννώνται, μεγαλώνοντας;” διερωτάται ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι. Παίζουν οι Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη. Η μουσική είναι του Κώστα Λειβαδά, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Λιντζέρη και οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.