Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

"Η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα": Η Σοφία Δήμου μας γράφει για το βιβλίο της

Μια πρωτότυπη pop κοινωνιολογική μελέτη για την κωμωδία ως θεατρικό είδος, διανθισμένη με κάποια από τα διασημότερα αστεία αγαπημένων κωμικών του stand up.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Σοφία Δήμου

Την τελευταία δεκαετία το stand up comedy στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί στο δημοφιλέστερο θεατρικό είδος. Sold out σόλο και mixed παραστάσεις, φεστιβάλ, εκποµπές στο YouTube και podcasts αποδεικνύουν πως έχει βρει τη θέση του ανάµεσα στα υπόλοιπα θεατρικά είδη. Ωστόσο, από θεατρολογικής άποψης παρέμενε ανεξερεύνητο πεδίο. Το κενό αυτό στην ελληνική βιβλιογραφία ήρθε να καλύψει το βιβλίο της Σοφίας Δήμου "Η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Ως φοιτήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, επιχειρεί στο βιβλίο της την ανάλυση του stand up comedy και τη σύνδεσή του με άλλα θεατρικά είδη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην ιστορική καταγραφή της σκηνής από το 1995 που ανοίγει το πρώτο comedy club στην Ελλάδα ως και το 2020 που κλείνουν οι χώροι ψυχαγωγίας λόγω της πανδημίας.


Η Σοφία Δήμου γράφει 

"Στο βιβλίο, εκτός από τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα της σκηνής, παρατίθενται τα βιογραφικά στοιχεία των κωμικών, η παραστασιογραφία τους και σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται η ερμηνευτική ανάλυση της σκηνικής τους παρουσίας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ως "αλφαβητάρι" του ελληνικού stand up comedy, αποτελεί ένα εύκολο και ευχάριστο ανάγνωσμα για τους σπουδαστές του θεάτρου, για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την κωμωδία αλλά και για απλούς θαυμαστές του είδους.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνθηση του stand up comedy ποικίλουν. Για αρχή, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, το γέλιο είναι σίγουρα πολύτιμο φάρμακο. Επίσης, ως θεατρικό είδος απαιτεί τα λιγότερα δυνατά έξοδα για την παραγωγή παραστάσεων, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι εστίασης αλλά και θέατρα να εντάξουν stand up παραστάσεις στο πρόγραμμά τους. Επιπλέον, οι κωμικοί έχουν δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου έχουν κατακτήσει το νεανικό κοινό.
Το μέλλον του ελληνικού stand up comedy προβλέπεται ακόμη λαμπρότερο. Ολοένα καινούρια πρόσωπα ανεβαίνουν στη σκηνή παρουσιάζοντας ενδιαφέρον υλικό, οι stand up μονόλογοι και οι χώροι που εμπιστεύονται το είδος πληθαίνουν, special παραστάσεις βιντεοσκοπούνται και το Athens Comedy Festival αναμένεται να επιστρέψει”.

Η σκηνή του stand up comedy στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

30/06/2022

Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Ρομάντζα, μυστήριο, περιπέτειες, βιογραφίες: Μαζέψαμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από την φετινή εκδοτική σεζόν και σας προτείνουμε 5+1 ιστορίες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και αυτό το καλοκαίρι.

Το βιβλίο της Νία Βαρντάλος περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία του παιδιού της

Την προσωπική της "περιπέτεια" μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα περιγράφει στο βιβλίο της "Instant Mom", η αγαπημένη ηθοποιός.

Επιθυμώντας αυτονόητα πράγματα: Οι κληρονομιές της Αντιγόνης, οι εκτρώσεις και οι διεκδικήσεις του σήμερα

Παρακολουθώντας την πολύ δυνατή παράσταση χορού "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη και διαβάζοντας "Το Γεγονός" στη σκιά της πρόσφατης κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην Αμερική.

"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" επιστρέφει τη νέα σεζόν και η προπώληση μόλις ξεκίνησε

Αν δεν προλάβατε να δείτε την σπιντάτη σκηνική εκδοχή της κωμωδίας του Ντάριο Φο από τον Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο, μην χάσετε την ευκαιρία από τη νέα σεζόν.

Ένα βιβλίο για την ιστορία του Θεσμού της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε.) και ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα παρουσιάζουν το βιβλίο "Ο Θεσμός της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης 1938-1987" στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Δημήτρης Σωτάκης: "Θα ευχόμουν να λείψει η υστερία..."

Ο μοναδικός, ίσως, Έλληνας κινεζόφωνος συγγραφέας απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματός του "Μισή καρδιά".