Πρεμιέρα για τον Γιάννη Στάνκογλου και τον "Προμηθέα Δεσμώτη"

Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Προμηθέας

Η σαρωτική παράσταση του "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη που πέρυσι παρακολούθησαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και σε τρεις sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, περιοδεύει για ακόμα μια χρονιά από το Θέατρο Πορεία σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην περιφέρεια, την Κύπρο και φυσικά την Αττική με αφετηρία στις 11 Ιουλίου. Στην παράσταση που σηματοδότησε την πρώτη κάθοδο του Θεάτρου Πορεία στην Επίδαυρο επιστρέφει όλο το καστ με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του ήρωα-σύμβολο της αντίστασης απέναντι στην τυραννική εξουσία, με την εξαίρεση της Νάνσυς Μπούκλη η οποία αναλαμβάνει να ερμηνεύσει την Ιώ. "Ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον” χαρακτηρίζει ο Άρης Μπινιάρης την ιστορία του Προμηθέα, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί στο ρόλο του Κράτους με τους Κωνσταντίνο Γεωργαλή (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκο Συσσοβίτη (Ωκεανός), Ιωάννη Παπαζήση (Ερμής).

Προμηθέας Δεσμώτης
Έφη Γούση©
Ο Αλέκος Συσσοβίτης στο ρόλο του Ωκεανού

Το αισχύλειο δράμα, που θα παρακολουθήσουμε σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, εξιστορεί την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα και την τιμωρία του από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Τότε για πρώτη φορά στην Ιστορία εκείνος έδωσε τη μάχη για την ελεύθερη βούληση και την αυτοπραγμάτωση ενάντια στην τυραννική εξουσία, που κάθε άνθρωπος οφείλει να δώσει.

Προμηθέας Δεσμώτης
Έφη Γούση©
Η "Ιώ" Νάνσυ Μπούκλη στο απαιτητικό κοστούμι της

"Αγαπάω πάρα πολύ τον Αισχύλο∙ τον ξεχωρίζω από τους άλλους τραγικούς γιατί νιώθω ότι τα κείμενα του αντιπροσωπεύουν κάτι πολύ βαθύ, νιώθω ότι είναι ο θεμέλιος λίθος της τραγικής τέχνης. Ήταν όνειρο ζωής να παίξω τον Προμηθέα και εγώ ζήτησα από τον Άρη Μπινιάρη να με σκηνοθετήσει”, δήλωνε πέρυσι σε συνέντευξη του στο "α” ο Γιάννης Στάνκογλου. Γεγονός που σίγουρα τους δικαίωσε όπως διαπιστώσαμε μέσα από την παλλόμενη παράσταση του Άρη Μπινιάρη, με όχημα την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα (που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από τον Σταμάτη Φουσέκη) και τη φωνή και το σώμα των ηθοποιών.

Προμηθέας Δεσμώτης
Έφη Γούση©
Ο  Ιωάννης Παπαζήσης στο ρόλο του Ερμή

Τα σκηνικά είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, τα κοστούμια υπογράφει η Βασιλική Σύρμα, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, ενώ την κίνηση και τις χορογραφίες η Εύη Οικονόμου.

Προμηθέας Δεσμώτης
Έφη Γούση©
Ο Δαυίδ Μαλτέζε ως "Ήφαιστος"

Στον Χορό συμμετέχουν οι Δήμητρα Βήττα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Δάφνη Νικητάκη, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλεξία Σαπρανίδου, Θάλεια Σταματέλου.

Προμηθέας Δεσμώτης
Έφη Γούση©
Ο Χορός του "Προμηθέα Δεσμώτη"

Η παράσταση θα ξεκινήσει την πορεία της από την Κρήτη στις 2 Ιουλίου, στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πέτρας στις 11 Ιουλίου και στο Φεστιβάλ Ρεματιάς του Χαλανδρίου στις 27 Αυγούστου, ενώ περισσότεροι σταθμοί στην Αθήνα θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο (3/9 Ν. Μάκρη, 6/9 Faliro Summer Theater, 12/9 Ηλιούπολη, 13/9 Βεάκειο, 14/9 Βριλήσσια, 16/9 Κατράκειο, 17-18/9 Παπάγου, 19/9 Θέατρο Βράχων).

Προμηθέας Δεσμώτης
Έφη Γούση©
Ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής στο ρόλο της Βίας

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης σημειώνει

Στον "Προμηθέα Δεσμώτη" η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Η ιστορία της αντίστασης του αλυσοδεμένου ήρωα στην τυραννική εξουσία του Δία αναδεικνύεται μέσα από το ρυθμό του ποιητικού λόγου σε μια παράσταση με έντονη μουσική υφή που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 50.000 θεατές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber