Η συγκλονιστική Αγγέλα Παπάζογλου της Άννας Βαγενά επιστρέφει

Η Άννα Βαγενά ξανά συναντά ένα ρόλο που τον αγάπησε και την αγάπησε, την «Αγγέλα Παπάζογλου». Ξεκινά περιοδεία, μη την χάσετε.

Αγγέλα Παπάζογλου

Ο βαθύς κι αγνός πατριωτισμός της μικρασιάτισσας Αγγέλας Παπάζογλου είναι σαν βάλσαμο για τις ψυχές όλων μας, ιδιαίτερα σήμερα. Φτάνει στα αυτιά μας σαν ρεμπέτικο τραγούδι, άμεσο, ζωντανό, ζεστό και παραπονιάρικο, λαϊκό και βιωματικό, μέσα από την παράσταση "Αγγέλα Παπάζογλου" και τις αφηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη. Ο λόγος της μάνας του, φυλαγμένος ευλαβικά, λιτός και αδρός στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου "Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης" συγκινεί στη θεατρική προσαρμογή του κειμένου και τη μουσική επιμέλεια που έγιναν από τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, ενώ ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς η ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Εδώ και είκοσι τρία χρόνια κρατάμε τη συγκίνηση που μας χάρισε η Άννα Βαγενά στο πρώτο ανέβασμα της παράστασης καταφέρνοντας την ισορροπία ανάμεσα στο θεατρικό λόγο και την αφήγηση. Η καθημερινή ζωή και η καταστροφή της Σμύρνης, τα καραβάνια των προσφύγων, η κατοχή και ο Εμφύλιος, ζωντανεύουν μέσα από τον χείμαρρο των διηγήσεών της. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξανά παιχτεί η παράσταση, είναι αφιερωμένη στην Αγγέλα Παπάζογλου και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα περιοδεύσει. Δίπλα στην Άννα Βαγενά, τον ρόλο της αναγνώστριας κρατά η Ασπασία Μπατατόλη.

Αγγέλα Παπάζογλου, Άννα Βαγενά

Τι λεει η Άννα Βαγενά για την παράσταση

"Όταν τον Σεπτέμβριο του 1999 έπαιξα για πρώτη φορά τον συγκλονιστικό μονόλογο "Αγγέλα Παπάζογλου" για τη Σμύρνη και την προσφυγιά, στον ιστορικό τόπο της Μάντρας της Κοκκινιάς, δεν μπορούσα ούτε η ίδια να φανταστώ αυτό που θα ακολουθούσε.
Χιλιάδες παραστάσεις με την "Αγγέλα" (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία), εκατοντάδες χιλιάδες θεατές (δεν θα ήταν υπερβολή ίσως και εκατομμύριο). Απίστευτη συγκίνηση και αστείρευτη πηγή εθνικής υπερηφάνειας και αγνού πατριωτικού αισθήματος για εμένα και όλους αυτούς τους θεατές. Συγκλονιστικές κριτικές, διθύραμβοι από τους δημοσιογράφους, αλλά και τους θεατές.
Θυμάμαι, τότε είχα κάνει μια ευχή, να είμαι γερή και να παρουσιάσω αυτήν την παράσταση το 2022, στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και να, που αξιώνομαι να γίνει και αυτό, ύστερα από 23 χρόνια από την πρώτη παράσταση, μεταφέροντας ξανά φέτος τον λόγο της Αγγέλας Παπάζογλου, να μεταφέρω πάλι σε όλη την Ελλάδα την ομορφιά των χαμένων πατρίδων, τους πόνους και τα πάθη της προσφυγιάς. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί όπως έλεγε και η Αγγέλα "Μην ξεχνάς, είναι αμαρτία να ξεχνάς”".

Προγραμματισμένες στάσεις περιοδείας

• Δευτέρα 30 Μαΐου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελλήνων Διασποράς (ΠΠΙΕΔ).

• Σάββατο 4 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, στο Άλσος Ν. Σμύρνης, όπου θα παιχτεί για 5η φορά.

• Τετάρτη 13 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αλίμου, στο Ανοιχτό Θέατρο "Μαίρη Αρώνη".

• Πέμπτη 14 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Κρωπίας, στο Ανοιχτό Θέατρο Δεξαμενής Κορωπίου.

• Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, όπου και θα κλείσει η περιοδεία, στον ιστορικό χώρο της Μάντρας της Κοκκινιάς, εκεί που πρωτοανέβηκε η παράσταση, σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.