Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022 από την Κανγκ Σου-τζιν

Διαβάστε το μήνυμα που έγραψε η χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, Κανγκ Σου-τζιν, που επέλεξε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, για να μοιραστεί το δικό της μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Kang Sue-jin - Artistic Director of Korean National Ballet

Η τέχνη του χορού δεν γνωρίζει σύνορα και όρια παρά μόνο πως να τα διευρύνει, στόχος που εκπληρώνεται μέσα από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, η οποία γιορτάζεται σήμερα 29 Απριλίου. Το 1982 η Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, στα γενέθλια του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του μοντέρνου μπαλέτου. Η πρόθεση πίσω από το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να να πανηγυρίσουμε την ομορφιά, την παγκοσμιότητα και την πολυπολιτισμικότητα αυτής της μορφής τέχνης, που ξεπερνά όλα τα πολιτικά, πολιτισμικά και εθνικά φράγματα, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά μέσα από μια κοινή γλώσσα: αυτή του χορού. Κάθε χρόνο ένα μήνυμα από μια εξέχουσα προσωπικότητα του χορού δημοσιεύεται και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Φέτος, η τιμή αυτή αποδόθηκε στην διακεκριμένη χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, Κανγκ Σου-τζιν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2022 θα εορταστεί την Παρασκευή 29 Απριλίου διαδικτυακά με το βίντεο του φετινού Μηνύματος από την Κανγκ Σου-τζιν και πέντε παραστάσεις χορού από διαφορετικές περιοχές του κόσμου (Αφρική, Ασία-Ωκεανία, Αμερική, Ευρώπη και Αραβικές Χώρες). Θα βρείτε όλα τα βίντεο από τις παραστάσεις χορού στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού εδώ.

Διαβάστε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2022

"Η καταστροφή από την πανδημία Covid-19 σταμάτησε την ζωή όπως τόσο ελεύθερα τη ξέραμε και εν μέσω μιας τέτοιας τραγωδίας μας έκανε να ξανασκεφτούμε τις έννοιες του "χορού" και του "χορευτή". Στο μακρινό παρελθόν, ο χορός ήταν ένας αρχέγονος τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από χειρονομίες∙ έγινε παραστατική τέχνη που συγκινεί τη ψυχή και εμπνέει το κοινό. Είναι μια στιγμιαία μορφή τέχνης η οποία είναι δύσκολο να αποκατασταθεί στη γνήσια μορφή της άπαξ και ολοκληρωθεί, καθώς δημιουργείται με ολόκληρο το σώμα και τη ψυχή. Ο χορός είναι φτιαγμένος από εφήμερες στιγμές, που προορίζουν τους χορευτές σε μια αέναη κίνηση. Ωστόσο, ο Covid-19 έχει περιορίσει και ακόμα εγκλωβίσει την τέχνη του χορού στην πρωταρχική της μορφή. 
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώνεται, οι παραστάσεις χορού είναι ακόμα δέσμιες των πολλών περιοριστικών μέτρων. Αυτό μας κάνει να εκτιμούμε αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις από εποχές όπου ο χορός και οι χορευτές ακτινοβολούσαν σαν πετράδια, μεταφέροντας την ανθρώπινη απελπισία και αγωνία, τη θέληση και ελπίδα για ζωή, φωτίζοντας τον κόσμο.
Ομοίως, είναι σημαντικό να ανακαλέσουμε στη μνήμη ότι στον απόηχο του "Μαύρου Θανάτου" στη Μεσαιωνική Ευρώπη, το μπαλέτο Ζιζέλ που αποτυπώνει την αγάπη πέρα από τον θάνατο ανέβηκε στην Όπερα του Παρισιού στις 28 Ιουνίου του 1841 λαμβάνοντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Από τότε, η Ζιζέλ έχει ανέβει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο ανακουφίζοντας και εμψυχώνοντας τις ψυχές της σπαραγμένης – από την πανδημία – ανθρωπότητας. Και η δική μου αντίληψη αυτού του έργου είναι η ίδια με αυτήν που φάνηκε όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και παίχτηκε η Ζιζέλ, το θαυμάσιο πνεύμα μιας μπαλαρίνας που μάχεται να δραπετεύσει από τις κακουχίες αυτού του κόσμου. 
Το μοναχικό και εξαντλημένο κοινό διψάει για συμπόνια και παρηγοριά από τους χορευτές. Εμείς, ως χορευτές, πιστεύουμε ότι το φτερούγισμά μας δίνει ελπίδα στις καρδιές εκείνων που αγαπούν την τέχνη του χορού και τους δίνει το κουράγιο να υπερνικήσουν αυτήν την πανδημία.
Η καρδιά μου έχει ήδη αρχίσει να χτυπά δυνατά"

Who is who

Η Κανγκ Σου-τζιν είναι χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Εθνικό Μπαλέτο της Κορέας. Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ της Σχολής Χορού του Γυναικείου Πανεπιστημίου Sookmyung της Σεούλ στη Δημοκρατία της Κορέας. Έχει υπάρξει σολίστ και βασική χορεύτρια του Μπαλέτου της Στουτγάρδης για πάνω από 15 χρόνια. Της απονεμήθηκε ο τίτλος "Kammertanzerin (Βασιλική Χορεύτρια)” στη Γερμανία το 2007. Επίσης, διετέλεσε ως επίτιμη πρεσβευτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκγιάνγκ του 2018. Έχει χρησιμοποιήσει τη φήμη της και τα καλλιτεχνικά της ταλέντα για να μυήσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην τέχνη του χορού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Ο χιουμοριστικός μακάβριος χορός του Μάρτιν Τσίμερμαν

Ο διακεκριμένος Ελβετός σκηνοθέτης και χορογράφος μεταμορφώνεται σε "Θάνατο" και παίζει με τις μαριονέτες του σε μια περφόρμανς - απόδραση σε ένα παράλληλο σύμπαν που μοιάζει με το δικό μας.

20/06/2022

Ξεκινά η συζήτηση για μια Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση Χορού

Οι επαγγελματίες του χορού ανοίγουν ένα χώρο διαλόγου και σκέψης για το απόν Πανεπιστήμιο Χορού και μας καλούν να φανταστούμε πώς μπορεί αυτό να γίνει πράξη. Αξίζει να μάθετε περισσότερα.

Μαριέλα Νέστορα: "Bιαστικά προσπαθούμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα που είναι ήδη τρύπια"

Η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα κάνει ένα σύντομο flash back, μιλά για τους καλλιτέχνες που θαυμάζει, για την παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών που δεν θα χάσει και για τη νέα της παράσταση στο Θησείον.

Αμερικανική σάτιρα και ελληνικός χορός στην Πειραιώς 260

Ιδανική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά και ετερόκλητα είδη θεαμάτων, με την παρωδία του Nature Theater of Oklahoma, "Μπερτ Τουρίντο: Μια όπερα", και τη χορευτική παράσταση της Ιωάννας Πορτόλου "Amazing", που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η γυναικεία δύναμη του χορού και του θεάτρου στην Πειραιώς 260

Αυτές είναι οι έξι σκηνοθέτιδες και χορογράφοι που καταλαμβάνουν φέτος τον Χώρο E’ της Πειραιώς 260 με τα πρωτοποριακά τους έργα που στέκονται δυναμικά απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι πάνω στο δίπολο ουτοπία-δυστοπία.

Ο flamenco παλμός της Ελλάδας χτυπά στο "Hola Flamenco Festival"

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, flamenco καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και διαφορετικών ειδών μουσικοί ενώνονται σε μια ανεπανάληπτη γιορτή στη χώρα μας.

Συναυλία, διάλεξη και χορός σε ένα - out of the box - "Live" από τη Σοφία Μαυραγάνη

Η Μαρία Βούρου, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Larry Gus /Παναγιώτης Μελίδης παίζουν επί σκηνής με τη δύναμη του λόγου, της θεωρίας, της μουσικής και της κίνησης και συνθέτοντας ένα νέο συλλογικό κείμενο, αντλώντας από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.