Ποιες είναι οι δυο παραστάσεις των "Περσών" που θα δούμε το καλοκαίρι;

Δημήτρης Καραντζάς Σάββας Στρούμπος

Οι "Πέρσες" του Αισχύλου είναι μια τραγωδία του 472 π.Χ., που συνεχίζει να διδάσκει και να είναι σοκαριστικά επίκαιρη! Ο τραγικός ποιητής, μαχητής στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ιστορώντας με τους "Πέρσες" του την τραγική ήττα των Περσών, υπέδειξε ένα δίδαγμα για τους μονάρχες που λεηλατούν και συσσωρεύουν απληστία. Ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Σάββας Στρούμπος είναι οι δυο σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, ιδιαιτέρως χαρισματικοί, που επέλεξαν να αναμετρηθούν με την τραγωδία των "Περσών", το αρχαιότερο από τα επτά σωζόμενα έργα του ποιητή.

Όλα  διαδραματίζονται έξω από το παλάτι του Πέρση βασιλιά Ξέρξη. Ο χορός των Περσών περιγράφει την εκστρατεία του κραταιού στρατού τους εναντίον της Ελλάδας, που διέθετε ελάχιστη πολεμική δύναμη, όταν από το παλάτι προβάλλει η Άτοσσα, χήρα του βασιλιά Δαρείου, αναστατωμένη από ένα όνειρο, το οποίο επαληθεύεται όταν ένας αγγελιοφόρος φτάνει στην πόλη για να ανακοινώσει την ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το φάντασμα του βασιλιά θρηνεί για την πανωλεθρία του γιου του μαντεύοντας ακόμη μεγαλύτερα δεινά για τους Πέρσες στις Πλαταιές. Ενώ στο τέλος καταφθάνει απελπισμένος ο Ξέρξης θρηνώντας τη μοίρα της Περσίας….
 

Πέρσες
Η Ρένη Πιττακή στους "Πέρσες" του Δημήτρη Καραντζά

Οι παραστάσεις
 

Ο Δημήτρης Καραντζάς στην παράσταση που ετοιμάζει και που αποτελεί συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την Εταιρεία "Το Θέατρο" – 2023 EΛEVΣIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το "τι συνιστά "κοινωνία" και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Το κοίλον και η ορχήστρα ενώνονται για να "συμμετάσχουν" σε μια κοινή συζήτηση για την ήττα, τη δυσκολία της παραδοχής της και την αμηχανία της συνέχειας, με τη συμμετοχή εθελοντών που εισέρχονται σταδιακά στον χώρο αναζητώντας το νήμα της ύπαρξής τους μετά την καταστροφή, σαν αντικατοπτρισμός της παρούσας, ιστορικής συγκυρίας". Η έμπειρη Ρένη Πιττακή αναμετριέται για μια ακόμα φορά με το ρόλο της Άττοσας και δίπλα της συμπρωταγωνιστούν οι  Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά. (15-16 Ιουλίου στην Επίδαυρο και 30-31 Ιουλίου στην Ελευσίνα).

 

Σάββας Στρούμπος
Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμος ιδρυτής της ομάδας Σημείο Μηδέν

Ο Σάββα Στρούμπος ετοιμάζει τη δική του πρόταση για αυτή τη σπουδή στην έννοια της συντριβής και ένας ύμνος στην δικαιοσύνη. Η πρεμιέρα των "Περσών" θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος και θα ακολουθήσει περιοδεία, σε επιλεγμένους σταθμούς, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο Σάββας Στρούμπος επέλεξε μια ομάδα ανερχόμενων ηθοποιών και εμπιστεύτηκε το ρόλο του Δαρείου στην Έλλη Ιγγλίζ. Στην παράσταση Κορυφαία Χορού είναι η Ρόζυ Μονάκη, Άτοσσα η Έβελυν Ασουάντ, Ξέρξης ο Ντίνος Παπαγεωργίου, ενώ το ρόλο του Αγγελιαφόρου μοιράζονται οι Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ. Στο σημείωμα του για την παράσταση υπογραμμίζει: "Ο Αισχύλος μέσα από τους Πέρσες δείχνει τους Αθηναίους, κι έτσι δημιουργεί ένα ποιητικό φίλτρο κριτικής στάσης για να εκφράσει την πολιτική, κοινωνική και υπαρξιακή του αγωνία σε ότι αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Ας πράξουμε αναλόγως. Στους "Πέρσες" αντικατοπτρίζεται η κάθε αλαζονική, αιμοδιψής κι επεκτατική εξουσία. Πόσο κοντά μας είναι το εκτυφλωτικό αφήγημα περί "τέλους της Ιστορίας". Πόση αλαζονική υπεροψία των υποτιθέμενων νικητών, πόση επεκτατική μανία, πόσος κενός αγριανθρωπισμός. Ο χρόνος του τώρα μας βρίσκει σε ένα αντίστοιχο τοπίο Νέμεσης. Όμως, για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται η τραγωδία της χειμαζόμενης ανθρωπότητας; Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν θα είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θ. Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί. Όλοι αποτελούν τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου": Δείτε αποκλειστικά στιγμιότυπα από τις πρόβες της Χρύσας Παπά

Η ταλαντούχα ηθοποιός ζωντανεύει για τρίτη χρονιά σε μορφή μονολόγου το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, στο Μικρό Άνεσις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2022

Το θέατρο Μπέλλος ξαναζωντανεύει και παρουσιάζει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η ομάδα The Young Quill αναλαμβάνει την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου στην Πλάκα.

"Από Μέσα": Ένα θεατρικό εμπνευσμένο από το "Nutshell" του Ian McEwan

Ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης πρωταγωνιστεί σε μια θεατρική περφόρμανς στο Θέατρο 104.

Ποιο έργο παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη;

Καζανάς, Μάλφα, Μαρκάτης, Μουταφτσής, Ντεμίρη, Τσόλκα πρωταγωνιστούν στην πρώτη παρουσίαση του "Άκρως συμπαντικό" της Σάρλοτ Τζόουνς από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ξεκίνησε η προπώληση για τους "Βρυκόλακες" του Εθνικού Θεάτρου

Ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο και σκηνοθετεί ένα ωραίο θίασο στους " Bρυκόλακες" του Χένρικ Ίψεν.

"Θέατρο ξανά": Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 2022-23

Κακλέας, Καπουτζίδης, Γκασούκα, Δεντάκης, Ασπιώτης, Αμπαζής, Πασσαλής κι άλλοι θα σκηνοθετήσουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αυτός είναι ο Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2022-2023 που επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του ΚΘΒΕ.