"Ματωμένος γάμος": Πρώτες φωτογραφίες από το αριστούργημά του Λόρκα σε περιοδεία

Ματωμένος γάμος Αγγελική Κοκκοβέ©

Ο Ισπανός ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, μέσα από την ποίησή του, "τραγούδησε" την αγάπη αλλά και το θάνατο κι αυτό φαίνεται καθαρά στο "Ματωμένο γάμο", μια τραγωδία-γέννημα των πόθων, των ηθών και των παραδόσεων του ισπανικού λαού, που όμως έχει πανανθρώπινη εμβέλειά. Μιλά για το αναπάντεχο της συνάντησης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, για την ύβρη του εξωσυζυγικού έρωτα εκτός των κοινωνικών συμβάσεων και ταυτόχρονα για την ύβρη του μίσους που γεννά μια βεντέτα μεταξύ δυο οικογενειών. Ανάμεσα στις συγκρουσιακές σκηνές μεταξύ των κεντρικών προσώπων, ο λόγος μαζί με τα τραγούδια και προοιωνίζουν όσα μέλετε να γίνουν σ' αυτό το έργο που έχει τη δραματιπκή δύναμη της αρχαίας τραγωδίας. 

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι της μουσικής ζήτησε από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να ντύσει με μουσικές του στίχους του Νίκου Γκάτσου για την καλοκαιρινή παράσταση του "Ματωμένου γάμου" του Λόρκα που ετοιμάζει, ενώ ανέθεσε στον πολύ ωραίο θίασο της παράστασης να ερμηνεύσει τη μουσική ζωντανά και να μεταφέρει στη σκηνή το λυρισμό, τα συναισθήματα, τις υπερβατικές αλληγορίες που κρύβονται στο έργο, το ντουέντε (το πάθος), την επίδραση των στοιχείων της φύσης στον άνθρωπο.

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η Μαρία Τζομπανάκη. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν:  Μαρία Χάνου (Νύφη), Νίκος Πουρσανίδης (Λεονάρδο),  Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Γαμπρός), Γιάννης Καλατζόπουλος (Πατέρας της Νύφης), Χριστίνα Τσάφου (    Πεθερά), Μαριάννα Πολυχρονίδη (Γυναίκα του Λεονάρδο), Κώστας Βασαρδάνης (Φεγγάρι),  Ισιδώρα Δωροπούλου (Ζητιάνα), Κώστας Κοράκης (Ξυλοκόπος Α΄), Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (Ξυλοκόπος Β΄), Ιφιγένεια Μακρή (Δούλα).

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Ο "Ματωμένος γάμος" αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Λόρκα ως δραματουργού. Στην πρεμιέρα που έγινε στο θέατρο "Μπεατρίθ" της Μαδρίτης, το 1933, το κοινό ξέσπασε σε παραληρηματικό χειροκρότημα που υποχρέωσε τον Λόρκα να βγει στη σκηνή για να χαιρετήσει το κοινό.

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

"Ματωμένος γάμος", η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο" διαπιστώνουν οι συντελεστές της παράστασης στο σημείωμα τους. "Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, όπως είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα έργα του Σέξπηρ, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχωφ ή του Τένεσι Ουίλιαμς".

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Τα σκηνικά-κοστούμια της παράστασης είναι της Αρετής Μουστάκα, οι χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης της Φαίδρας Δαϊόγλου, οι φωτισμοί του Νίκου Βούλγαρη και η μουσική διδασκαλία των Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Ματωμένος γάμος
Αγγελική Κοκκοβέ©

Η περιοδεία ξεκινά στις 22 Ιουνίου από το Κατράκειο Θέατρο. Οι επόμενοι σταθμοί είναι το Θέατρο Βράχων (25/6), το Faliro Summer Theater (16/7), το Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής” (17/7), το Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης (24/7), το Θέατρο "Θανάσης Βέγγος” (31/8), το Βεάκειο (6/9), το Νταμάρι Βριλησσίων (12/9), το Κηποθέατρο Παπάγου (16/9) και το Θέατρο Πέτρας (20/9).


Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".