Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022

Comedie Française, Theater Hollandia, Patti Smith, Laurie Anderson, Γιάννης Χουβαρδάς, Βασίλης Παπαβασιλείου, είναι μερικοί μόνο από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες της διεθνούς και εγχώριας σκηνής στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Διαβάστε όλα όσα θα κοσμήσουν το καλλιτεχνικό μας καλοκαίρι.

Ρίζες από βαμβάκι

Χορταστικό είναι το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με 70 περίπου παραγωγές και έναρξη από 7 Ιουνίου. Μέσα στην υπερπροσφορά πολιτισμού, σ’ όλους τους τομείς της τέχνης, το φεστιβάλ τόσο με τις ξένες παραγωγές που καταφθάνουν στην Ελλάδα (1000 ξένοι καλλιτέχνες) όσο και με τους Έλληνες (1000 περίπου Έλληνες καλλιτέχνες) δημοφιλείς πρωταγωνιστές και τα νέα καλλιτεχνικά σχήματα που κομίζουν νέες τάσεις, αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των θεατών του σε μια δύσκολη κοινωνική και πολιτική συγκυρία. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος, μεταξύ άλλων είπε: "Τα τελευταία δυο χρόνια ζούμε μια νέα πραγματικότητα, την πραγματικότητα της πανδημίας, και τώρα ήρθε να προστεθεί μια νέα, αυτή της βαρβαρότητας ενός βάναυσου πολέμου στην Ευρώπη. Το θέατρο είναι ο ναός της δημοκρατίας…Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου χτυπήθηκε από την πανδημία στο νευραλγικό του κέντρο που είναι ο διεθνής χαρακτήρας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έπαυσε τη δραστηριότητα του. Μάλιστα κάποιες ελληνικές παραγωγές ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όπως η παράσταση "(Somewhere) beyond the cherry trees" του Προδρόμου Τσινικόρη, "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, η περσινή παράσταση της Λενιώς Κακλέα και άλλες. Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου θέλουμε να είναι ένας τόπος ελευθερίας, σε διάλογο με την εποχή, μια κυψέλη δημιουργικότητας". Και είναι κυψέλη δημιουργικότητας συνεχίζοντας με μια νέα οπτική ταυτότητα που έφερε η  σύμπραξη με τον καλλιτέχνη Γιάννη Βαρελά και του δημιουργικού γραφείου g design. 

Κατερίνα Ευαγγελάτου 1
Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, φτιάξαμε μια αναλυτική λίστα με όλα όσα θα δείτε τους φεστιβαλικούς χώρους. Να επισημάνουμε ωστόσο πως δυνατό χαρτί του Φεστιβάλ είναι σταθερά η Επίδαυρος, η οποία θα φιλοξενήσει δίπλα στα ενδιαφέροντα ελληνικά σχήματα και κάποια ξένα σχήματα, όπως το Schauspielhaus Bochum και το Residenztheater. Η μοναδική ευκαιρία για να τους δείτε είναι το να ταξιδέψετε μέχρι την Επίδαυρο και αυτό ισχύει και, για κάποιες ελληνικές παραστάσεις, καθώς οι δημιουργοί θεωρούν ότι η παρουσίαση τους σε άλλα θέατρα αποδυναμώνει την εμπειρία της παρακολούθησης. Και στην Πειραιώς 260 περιμένουμε μια δυνατήθεατρική  άφιξη από το εξωτερικό . Η Comédie-Française έρχεται με ένα σύγχρονο "Ταρτούφο" σε σκηνοθεσία του Ίβο βαν Χόβε. Διαβάζοντας το πρόγραμμα επιβεβαιώνεται η παρατήρηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας: "άθελα τους, οι παραστάσεις της Πειραιώς 260 διέπονται από έναν κοινό προβληματισμό: ουτοπία και δυστοπία". Η Πειραιώς παραμένει το σταυροδρόμι του θεάτρου, του χορού και της μουσικής και φέτος του κινηματογράφου, αφού θα μας γνωρίσει μικρομηκάδες του Φεστιβάλ της Δράμας μέσα από τις δημιουργίες τους. Επίσης, φέτος η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η, θα γίνει meeting point μετά τις παραστάσεις με live τζαζ μουσική και κρασί. Όσο για το Ηρώδειο, το πρόγραμμα είναι πολυσυλλεκτικό! Έχει από Patti Smith,  Max Richter, Filarmonica Della Scala μέχρι Γιώργο Νταλάρα, Μαρία Φαραντούρη, Ρος Ντέιλι και τους ροκάδες Godspeed You! Black Emperor. Οργανωθείτε!

 

Πέρσες

Δημήτρης Καραντζάς "Πέρσες" του Αισχύλου

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Schauspielhaus Bochum – Johan Simons "Άλκηστη" του Ευριπίδη: Η μετάκληση στην Επίδαυρο του ιδρυτή του διάσημου Theater Hollandia (1985) και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, Ολλανδού Γιόχαν Σίμονς είναι γεγονός διεθνούς εμβέλειας καθώς η παράσταση του θα κάνει παγκόσμια πρώτη στο αργολικό θέατρο. Στο νέο αυτό έργο επιχειρεί μια σύγχρονη μεταγραφή της Άλκηστης με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού (1 & 2 Ιουλίου).

Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Καλαβριανός "Μήδεια" του Μποστ: Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια, του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, με τη χαρακτηριστική σκωπτική μαεστρία του δημιουργού της, είναι μια εκρηκτική παρωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Παίζουν (αλφαβητικά) Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, Σταύρος Σβήγκος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη • Χορός Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους (8 & 9 Ιουλίου).

Δημήτρης Καραντζάς "Πέρσες" του Αισχύλου: Σε συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Εταιρεία "Το Θέατρο" - 2023 ΕΛΕVΣΙΣ η παράσταση θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά "κοινωνία" και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Παίζουν: Παίζουν Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά. (15 & 16 Ιουλίου, Επίδαυρος // 30 & 31 Ιουλίου, Ελευσίνα).


 

Ulrich Rasche

Ulrich Rasche-
Residenztheater 



 

Residenztheater – Ulrich Rasche "Αγαμέμνων" του Αισχύλου: Από τους πιο αξιόλογους νέους Γερμανούς σκηνοθέτες, ο Ούλριχ Ράσε διακρίνεται για την ασυνήθιστη και εντυπωσιακή σκηνική του γλώσσα. Οι ηθοποιοί του εξωθούνται προς μια βαθιά υπαρξιακή όσο και "μανιακή" ερμηνεία, που συνδυάζει κείμενο, κίνηση και ρυθμό. Είναι συμπαραγωγή Residenztheater – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και κάνει παγκόσμιά πρεμιέρα (22 & 23 Ιουλίου).

Εθνικό Θέατρο – Αργύρης Ξάφης "Αίας" του Σοφοκλή: Με τον Αίαντα, ο Αργύρης Ξάφης κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν εξιστορεί την πτώση του ήρωα, αλλά την ιδιότυπη, μετά θάνατον, αποκατάσταση και εξύψωσή του και παίζουν οι:  Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος • Χορός Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός (29 & 30 Ιουλίου).

ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη- Cezaris Graužinis "Αντιγόνη" του Σοφοκλή: Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Ο θίασος αποτελείται από ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα (5 & 6 Αυγούστου).

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου "Ελένη" του Ευριπίδη: Από τα λιγότερο γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως "τραγωδία", καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία του, η "Ελένη" σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Θα την απολαύσουμε φέτος. Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι) (12 & 13 Αυγούστου).

Θέμης Μουμουλίδης "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη: Ο Θέμης Μουμουλίδης δημιουργεί μια παράσταση που στοχάζεται πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με όχημα τη νέα μετάφραση του έργου από την Παναγιώτα Πανταζή. Την παράσταση διατρέχει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας, δημιουργώντας μια παράλληλη, δική του αφήγηση, σε διάλογο με τη σκηνοθεσία. Παίζουν Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης κ.ά. (19 & 20 Αυγούστου).


 

Επιτρέποντες
Βασίλης Μαυρογεωργίου "Επιτρέποντες" του Μενάνδρου


 

Θέατρο και Μουσική στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου


ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη /Studio residency Πάροδος: Η Πάροδος, το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε πέρυσι με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος επιστρέφει το καλοκαίρι του 2022, με αφετηρία την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου διοργανώνει το studio residency στη Μικρή Επίδαυρο, επιθυμώντας να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να προχωρήσουν υπό ιδανικές συνθήκες την έρευνά τους in situ. Συντονισμός Παναγιώτα Κωνσταντινάκου θεατρολόγος – δραματουργός (7 – 28 Ιουνίου).

ΤΑΚΙΜ:  Το μουσικό σχήμα, που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με ερμηνευτές τους Ελένη Βιτάλη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Σοφία Παπάζογλου (2 Ιουλίου).

Νίκος Κυπουργός-Τα Κυπο-Θεατρικά: Μια βραδιά, αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο, που εκτείνεται από το Αρχαίο Δράμα ως το μιούζικαλ. Τραγουδούν Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου (9 Ιουλίου).

Έφη Θεοδώρου "Ρίζες από βαμβάκι" της Κάλλιας Παπαδάκη: Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients, είναι εμπνευσμένο από τον "Αίαντα" του Σοφοκλή και διαδραματίζεται καλοκαίρι του 1978, σ’ ένα χωριό του Έβρου. Παίζουν Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Πατέρας), Βαγγέλης Αμπατζής (Οδυσσέας), Γιώργος Βαλαής (Σέργιος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Μάνα), Δημήτρης Μοθωναίος (Αίαντας), Χάρης Τζωρτζάκης (Αργύρης) • Διεύθυνση  παραγωγής Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή (15 & 16 Ιουλίου).

Βασίλης Μαυρογεωργίου "Επιτρέποντες" του Μενάνδρου: Η υπόθεση της κωμωδίας πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση που συντελείται σε κάποια νυχτερινή γιορτή αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη. Παίζουν Δάφνη Δαβίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου και τρεις μουσικοί (22 & 23 Ιουλίου).

Ευριπίδης Λασκαρίδης – "Osmosis Τουρνέ": Ο περφόρμερ-δημιουργός, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο, με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και, από εκεί, της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας (29 & 30 Ιουλίου).

Σύλλας Τζουμέρκας "Φάκελος Βάνκαου" του Ηλία Μαγκλίνη: Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients και είναι εμπνευσμένο από την "Άλκηστη" του Ευριπίδη. Παίζουν Βασίλης Κανάκης, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη κ.ά. (5 & 6 Αυγούστου). 

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι
Γιώργος Κουτλής -"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι" 



 

Θεατρικές παραστάσεις στην Πειραιώς 260



"ANTIGONISMS"- Kύκλος Αντιγόνη: Η τραγωδία της Αντιγόνης είναι το έδαφος όπου δοκιμάζονται εκ νέου, απέναντι στις σκληρές αντιθέσεις του καιρού μας, οι αξιακές μας βεβαιότητες και η σειρά συζητήσεων χωρισμένες σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με επιμέλεια Διονύση Καψάλη, θα φωτίσουν πτυχές του μύθου (Χώρος Β, 7 Ιουνίου - 12 Ιουλίου / 18:00-20:00).

Γιάννης Χουβαρδάς- "Η άλλη πλευρά της καταιγίδας": Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Στην πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Χουβαρδά, η σαιξπηρική Καταιγίδα (The Tempest) συναντιέται με το Χόλιγουντ της "Χρυσής Εποχής" και τον ιδιοφυή, επαναστάτη δημιουργό Όρσον Ουέλς με πρωταγωνιστές τους Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης (Χώρος Δ,1- 7 Ιουνίου).

Nature Theater of Oklahoma-"Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα": Το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma (Kelly Copper και Pavol Liška) επανέρχεται, με μια κάντρι όπερα, που αποδομεί ξεκαρδιστικά τη σύγχρονη ποπ αμερικανική κουλτούρα. Κείμενο - Σκηνοθεσία Kelly Copper, Pavol Liška (Χώρος Η, 15 & 16 Ιουνίου).

Comédie-Française – Ivo van Hove " Ταρτούφος ή Ο υποκριτής":  Μετά την "Ηλέκτρα / Ορέστης" στην Επίδαυρο το 2019, η Comédie-Française με τον Ίβο Βαν Χόβε επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου. Βασισμένη στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης, πρώτης εκδοχής του Ταρτούφου, η νέα, αριστοτεχνική παράσταση του Χόβε, που θα δούμε πρώτοι αμέσως μετά το ανέβασμά της στο Παρίσι, φέρνει την απολαυστική κωμωδία στο σήμερα, φωτίζοντάς την καυστικά ως κοινωνικό δράμα (Χώρος Δ, 16 – 18 Ιουνίου).

Teatro La Re-Sentida - Marco Layera, " Όαση ατιμωρησίας": Ο θίασος La Re-Sentida, που ενθουσίασε πέρυσι το κοινό της Πειραιώς 260 συγχωνεύει εξεγερσιακά και στοχαστικά στοιχεία, προσεγγίζοντας τη θεατρική δημιουργία ως εργαστήρι κριτικής, περισυλλογής και κοινωνικού οραματισμού. Εδώ, ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida αντλούν έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 στη Χιλή και "στήνουν" ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας τους και απευθύνεται σε κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου (Χώρος Δ, 22 – 23 Ιουνίου).

Ελεάνα Τσίχλη- "Οι 7 τρελοί": Πρεμιέρα της παράστασης που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ. Οι ηθοποιοί Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας δημιουργούν μια "επί σκηνής" κοινότητα αποκαλύπτοντας μια επίκαιρη ιστορία που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου και διεκδικεί τον χώρο για να ανθίσει ένα διαχρονικό "εμείς", μια νέου τύπου χορικότητα (Χώρος Ε, 24 – 26 Ιουνίου).

Christiane Jatahy- "Dusk / Λυκόφως":  Ο ρατσισμός, σε όλες του τις μορφές, επανέρχεται διαρκώς στο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Christiane Jatahy, που μόλις απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας (2022). Η παράσταση που θα δούμε είναι βασισμένη στην ταινία "Dogville" του Λαρς φον Τρίερ (Χώρος Η, 27 & 28 Ιουνίου).

Γιούλα Μπούνταλη-"Άνοιξη": Μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη σε μια αληθινή (κι αληθινά ελληνική) ιστορία. Ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία και οραματίστηκαν έναν ρόλο ισότιμο με τους άντρες. Παίζουν Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού, Θάνος Τοκάκης. Θα υπάρχει ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης (Χώρος Ε, 2 – 4 Ιουλίου).

Le Tartuffe ou l’hypocrite

Comédie-Française "Le Tartuffe ou l’hypocrite" του Μολιέρου




 

"ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη": Στην πρεμιέρα του κύκλου αυτού, η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου, με ειδική ανάθεση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST, διερευνά τη σχέση της Πόλης με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Παίζουν Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κρέων), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αντιγόνη),  Ελένη Καραγιώργη (Ευριδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμων), Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας), Δανάη Λουκάκη (Χορός), Ζωή Δρακοπούλου (Χορός), Ντέμπορα Οντόνγκ (Χορός), Ιωάννα Αθανασίου (Χορός), Ντίνος Γκελαμέρης (Χορός) (Χώρος Η, 5 – 7 Ιουλίου).

Caroline Guiela Nguyen- "FRATERNITÉ, Conte fantastique / ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία": Μετά τη "Σαϊγκον", που απέσπασε θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν επιστρέφει με ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας και ένα πληθωρικό σύνολο επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών, που αναδεικνύει τον πιο πολύτιμο πόρο για το μέλλον του πλανήτη μας: την έννοια της Αδελφοσύνης (Χώρος Δ, 6 & 7 Ιουλίου).

Philippe Quesne-"Farm fatale": Ο διεθνής Γάλλος δημιουργός Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις υβριδικές - εικαστικές παράστασεις του, οραματίζεται ένα εξωφρενικό όσο και γοητευτικό σύμπαν, το οποίο κατοικείται από ευγενείς ονειροπόλους ακτιβιστές και λακωνικούς σχολιαστές της πραγματικότητάς μας (Χώρος Η, 10 & 11 Ιουλίου).

Γιώργος Κουτλής-"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι": Ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική κούρσα, παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας είναι το έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ. Παίζουν (αλφαβητικά) Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαγουλιώτης (Χώρος Η, 18 – 21 Ιουλίου.

Γιώτα Αργυροπούλου & blindspot theatre group-"Youthquake": Οι έφηβοι του "Youthquake", έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Open Plan, καταλαμβάνουν τώρα την Πειραιώς 260 και μας αφηγούνται τη ζωή, τις συνήθειες, τα γούστα και την κοινωνική δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν. Μια παράσταση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εφήβων όσο και επαγγελματιών ηθοποιών, για κοινό όλων των ηλικιών. (Χώρος Ε, 19 – 21 Ιουλίου).


 

All I Need
Beaver Dam Company – Edouard Hue "All I need"

Χορευτικές παραστάσεις στην Πειραιώς 260

Ερμίρα Γκόρο-"Thirst": Η καταξιωμένη χορογράφος επιστρέφει στο φεστιβάλ με το νέο έργο της, μια παράσταση-εμπειρία πάνω στην πανάρχαια, πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας, με βασικό όχημα την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου ( Χώρος Ε, 3- 5 Ιουνίου).

Edouard Hue- "All I need": Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει δουλειά του στη χώρα μας ο διακεκριμένος χορευτής του Hofesh Shechter μαζί με την ομάδα του Beaver Dam Company. Αντλώντας έμπνευση από το παιχνίδι στρατηγικής γκο, ο χορογράφος αφήνεται να παρασυρθεί από τη δύναμη του επείγοντος και στρέφει την προσοχή μας σε μια θεμελιώδη ανάγκη: την ανάγκη να ακούμε ο ένας τον άλλον (Χώρος Η, 1 & 2 Ιουνίου).

Ιωάννα Πορτόλου- "Amazing": Η χορογράφος της ομάδας Griffόn, επανέρχεται με τη νέα της δημιουργία, ανοίγοντας το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο "καλύτερο" και το "χειρότερο" της ανθρώπινης φύσης. Χορευτές Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Αποστόλου, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου, Αλέξανδρος Λασκαράτος (Χώρος Ε, 15- 18 Ιουνίου).

Martin Zimmermann-"Danse macabre": Ο χορογράφος ο Μάρτιν Τσίμμερμαν επανέρχεται με μια νέα παράσταση, που αψηφά, για μια ακόμα φορά, τις ταξινομήσεις και ο ίδιος παρεμβαίνει στη σκηνική δράση ως σκανδαλιάρης μαριονετίστας που κινεί τα νήματα των σωμάτων τους. Στην παράσταση εντός ενός σκηνικού που παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, τρεις κωμικοτραγικοί χαρακτήρες, απόκληροι της κοινωνίας, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους (Χώρος Η, 21 & 22 Ιουνίου).

Bodhi Project – Patricia Apergi "Newtopia": Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει στο Φεστιβάλ ένα νέο έργο πάνω στη θεματική της Ουτοπίας. Στο "Newtopia", που δημιούργησε σε συνεργασία με την αυστριακή ομάδα BODHI PROJECΤ, οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με μια απρόσμενη χώρα, που ξαναφαντάζεται τις συντριβές και τις ήττες μας σαν θριάμβους (Χώρος Δ, 25 & 26 Ιουνίου).

MARLENE MONTEIRO FREITAS Mal Embriaguez divina
Marlene Monteiro Freitas "Mal - Embriaguez divina"

Layers of street: Για δεύτερη χρονινά το hip hop και το street dance, επανέρχονται με νέες χορευτικές "μάχες" στο Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest. Φέτος, οι κατηγορίες είναι δύο: την πρώτη μέρα, δεκαέξι από τους καλύτερους*ες χορευτές*τριες στην Ελλάδα διαγωνίζονται ατομικά 1vs1 στην κατηγορία hip hop. Τη δεύτερη ημέρα, η αγωνία κορυφώνεται με ένα All Styles Battle: break, hip hop, popping, locking, house, krump, waacking, voguing και dancehall είναι τα είδη στα οποία θα διαγωνιστούν 32 εκρηκτικοί*ες χορευτές*τριες από όλη την Ελλάδα σε ζευγάρια 2 vs 2 (Πλατεία, 28 & 29 Ιουνίου).

Marlene Monteiro Freitas "Mal - Embriaguez divina / Κακό - Θεϊκή μέθη": Η αντισυμβατική χορογράφος Marlene Monteiro Freitas (Αργυρός Λέοντας για τον Χορό, Μπιεννάλε της Βενετίας, 2018), που είχε ξεσηκώσει το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο παρελθόν, επιστρέφει με ένα έργο, όπου κυριαρχούν το δαιμονικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, ο σουρεαλισμός, αλλά και το άφθονο χιούμορ (Χώρος Δ, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου).

Κατερίνα Ανδρέου-"Mourn baby mourn": Έχοντας διακριθεί με το Prix Jardin d’Europe 2016, μετά την παράσταση "A Kind of Fierce", διεθνή συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η χορογράφος με όχημα την ιδέα του θρήνου, εξερευνά την γυναικεία και πολιτική φωνή σ’ ένα χορογραφικό σόλο που ζητά να ξορκίσει την κατάθλιψη μιας εποχής ολόκληρης (Χώρος Ε, 8 & 9 Ιουλίου).

Αντώνης Φωνιαδάκης-"Άξονες/ Axes":  Στο πλαίσιο του κύκλου Layers οf Street, που είναι αφιερωμένος στη hip hop και street χορευτική κουλτούρα, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται στο Φεστιβάλ για να συναντήσει οκτώ από τους καλύτερους χορευτές*τριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Μια εκρηκτική, απρόσμενη παράσταση που θα ταράξει τα νερά του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα (Χώρος Δ, 14 – 16 Ιουλίου).

Lia Rodrigues-"Fúria / Μανία": Οι εννέα χορευτές νέας Λία Ροντρίγκες, η οποία ξεκίνησε από την ομάδα νέας Μαγκύ Μαρέν– ζει εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, όπου έχει ιδρύσει μέσα στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο μια σχολή χορού για νέους χορευτές-  συνδιαλέγονται με νέας αρχετυπικές ανάγκες του ανθρώπου, σε μια χορογραφία μεγάλης ακρίβειας, όπου ο σύγχρονος Χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση (Χώρος Δ, 20 & 21 Ιουλίου).
 

Όπερα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Εθνική Λυρική Σκηνή – Λουκάς Καρυτινός – Κατερίνα Ευαγγελάτου "Ριγολέττος": Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2022 είναι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι "Ριγολέττος", σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Στον ρόλο του τίτλου, ο κορυφαίος μονωδός Δημήτρης Τηλιακός και στον ρόλο της Τζίλντας η διακεκριμένη υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση.  Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός  (Ηρώδειο, 2, 5, 8, 11 Ιουνίου). 

Εθνική Λυρική Σκηνή – Philippe Auguin – Hugo de Ana "Τόσκα": Στη δημοφιλέστατη όπερα-θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι, η άκρως υποβλητική μουσική υπογραμμίζει τα παράφορα πάθη. Οι θεατές θα απολαύσουν μια Τόσκα συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη, πλαισιωμένη από εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, σε μια αναβίωση της εντυπωσιακής παραγωγής, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, με την υπογραφή του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα. Διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν και πρωταγωνιστούν διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί (Ηρώδειο, 28 – 31 Ιουλίου).
 

Filarmonica della Scala Myung-Whun Chung
Filarmonica Della Scala – Myung Whun Chung



 


Συναυλίες στο Ηρώδειο και την Πειραιώς 260


Ένωση Ελλήνων Μουσουργών-Reactivate music: Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών γιορτάζει τα 90χρονά της, έναν χρόνο αργότερα λόγω πανδημίας, μ’ ένα πληθωρικό εορταστικό διήμερο που περιλαμβάνει αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη –με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (σε συνεργασία με το Centre Iannis Xenakis)– καθώς και στο έργο του μοντερνιστή δασκάλου του, Olivier Messiaen, έργα ιστορικών μελών της ΕΕΜ για το Αρχαίο Δράμα (Δ. Μητρόπουλου, Α. Ευαγγελάτου, Κ. Παξινού, Μ. Χατζιδάκι, Θ. Αντωνίου, Γ. Κουρουπού, Δ. Δραγατάκη, Μ. Θεοδωράκη και Γ. Σισιλιάνου) σε συνεργασία με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συναυλίες που αναδεικνύουν τη σύνδεση της σύγχρονης δημιουργίας με τη μουσική μας παράδοση, με κορυφαίους δεξιοτέχνες αλλά και συζητήσεις, προβολή του αρχείου και των εκδόσεων της Ένωσης και πολλά άλλα (Πειραιώς 260- Χώρος Η, 6 & 7 Ιουνίου).

Φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής: Με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Goethe-Institut Athen και το CTM festival, το μίνι φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, καταξιωμένους και ανερχόμενους, να θα μας παρασύρουν σε ρηξικέλευθες ηχητικές περφόρμανς. Headliner της βραδιάς η Nene H, "από τις πιο ανήσυχες νέες μορφές της πειραματικής κλαμπ σκηνής του Βερολίνου" (Crack Magazine), ενώνει τις δυνάμεις της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Γεωργιανή χορωδία Ensemble Basiani, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβίωση της παραδοσιακής πολυφωνικής μουσικής της Γεωργίας. Μαζί θα παρουσιάσουν το μουσικό έργο "Chela" (Πειραιώς 260-Χώρος Η, 10 Ιουνίου).

Sonic convergence: Ο Χρήστος Χατζής, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Αντώνης Σουσάμογλου αναμειγνύουν τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία τους σε μια κοινή μουσική γλώσσα, που υπερβαίνει τις ταξινομήσεις. Αυτή είναι η γλώσσα του Sonic convergence (Ηχητική σύγκλιση) όπως τη μιλούν οι κορυφαίοι μουσικοί της, σε μια αναπάντεχη μουσική συνομιλία (Πειραιώς 260-Χώρος Η, 13 Ιουλίου)

Κύκλος Τζαζ:  Η Πλατεία της Πειραιώς 260 μεταμορφώνεται σε σκηνή και φιλοξενεί πέντε ελληνικά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα:
30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου / Αλεξάνδρα Σιετή Quartet
5 - 7 Ιουλίου / Μάνος Θεοδοσάκης Quartet
10, 11 & 13 Ιουλίου / Alexandros Affolter Quartet
14 - 16 Ιουλίου / Melina Paxinos Quartet   
18 - 20 Ιουλίου / Δημήτρης Σεβδαλής Quartet   
21 Ιουλίου / Dimitris Tsakas Quintet/συμμετέχει η Brenda Navarrete

Εnglish Baroque Soloists – Monteverdi Choir – John Eliot Gardiner: Εnglish Baroque Soloists – Monteverdi Choir – John Eliot Gardiner: Ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Μοντεβέρντι και των Άγγλων Σολίστ Μπαρόκ θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβίωση της πρώιμης μουσικής και στην ιστορικά τεκμηριωμένη απόδοσή της διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα σε κορυφαία έργα του Μπαχ και των προαγγέλων του, Συτς και Σάιν, που αντλούν την έμπνευσή τους από το βίωμα του πένθους και την καθαρτική του δύναμη (Ηρώδειο, 14 Ιουνίου). 

Δημήτρης Παπαδημητρίου "Έξω από το κάδρο":  Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας συνθέτης παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του, μεγάλες επιτυχίες κ.ά. Τραγουδούν Kώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης. Έκτακτη συμμετοχή Aργύρης Μπακιρτζής (Ηρώδειο, 16 Ιουνίου).


 

Ibrahim Maalouf
Ibrahim Maalouf 

Γιώργος Νταλάρας-"Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω":  Ο σπουδαίος ερμηνευτής αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλο του, Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια- σταθμούς,σ με την πολύτιμη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Μαζί τους στη σκηνή του Ηρωδείου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Μια μεγάλη συναυλία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα (Ηρώδειο,18 Ιουνίου).

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Μιχάλης Οικονόμου – Guy Braunstein: Κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και προσκαλεί το κοινό σε μια μεγάλη, δωρεάν συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, θα συμμετάσχει στον καθιερωμένο εορτασμό με δύο από τα πλέον αγαπημένα και μελωδικά συμφωνικά έργα: Την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς. Σολίστ στο βιολί, ένας εξαιρετικός προσκεκλημένος, ο επί δέκα χρόνια εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Guy Braunstein (Ηρώδειο, 21 Ιουνίου).

Jan Garbarek Group/Trilok Gurtu: Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ καλλιτέχνης που έχει ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε "ευρωπαϊκή τζαζ", συναντά τον πιανίστα Ράινερ Μπρένινγκχάους, τον Βραζιλιάνο μπασίστα Γιούρι Ντάνιελ και τον Ινδό "μάγος" των κρουστών Τρίλοκ Γκούρτου (Ηρώδειο, 22 Ιουνίου)

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Daniel Lozakovich: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τον εξαίρετο Σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich. Ο νεαρός –μόλις 20 ετών– βιρτουόζος έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και την καθαρότητα του ήχου του, με τους ειδικούς να τον συγκρίνουν με μυθικές μορφές του παρελθόντος, όπως οι Christian Ferras και Jascha Heifetz. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια, Ζωή Τσόκανου (Ηρώδειο, 24 Ιουνίου).

Patti Smith: Η ιέρεια του πανκ, η αιώνια ρομαντική της νεοϋορκέζικης σκηνής, πνευματική επίγονος του Ρεμπώ, του Μπολάνιο, του Γκίνσμπεργκ και της Γενιάς Μπητ, επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική συναυλία, όπου θα παντρέψει τη μουσική και την ποίησή της με τον δικό της, απαράμιλλο τρόπο (Ηρώδειο, 25 Ιουνίου).

Filarmonica della Scala – Myung-Whun Chung: Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τον περίφημο αρχιμουσικό Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή της όπερας του Ροσσίνι "Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι", τη Δεύτερη συμφωνία του Μπετόβεν και την Ενάτη συμφωνία ("Του Νέου Κόσμου") του Ντβόρζακ (Ηρώδειο, 26 Ιουνίου).

Ibrahim Maalouf: Ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας Ιμπραΐμ Μααλούφ παντρεύει απρόσμενα τον μοναδικό ήχο του με την παράδοση, διασχίζοντας χωροχρονικά σύνορα (Ηρώδειο, 28 Ιουνίου).

Max Richter: Ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, ο πολυβραβευμένος Μαξ Ρίχτερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το αριστουργηματικό "The Blue Notebooks" (Ηρώδειο, 29 Ιουνίου). 

Diana Krall: Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Νταϊάν Κράλ, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Grammy για τις ερμηνείες της και την πλούσια δισκογραφία της, έρχεται για μία συναυλία  που διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora (Ηρώδειο, 30 Ιουνίου).

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Lionel Bringuier – Mischa Maisky: Η συναυλία ανοίγει με ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του επιφανούς εκπροσώπου της ελληνικής Εθνικής Σχολής Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στη συνέχεια, ο θρυλικός τσελίστας Μίσα Μάισκυ ερμηνεύει το επικών διαστάσεων Κοντσέρτο του Τσέχου Ρομαντικού Αντονίν Ντβόρζακ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο ραγδαία ανερχόμενος Γάλλος μαέστρος Λιονέλ Μπρινγκέ διευθύνει την επική και διαχρονικά δημοφιλή 2η Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, κορωνίδα του συμφωνικού του έργου (Ηρώδειο, 2 Ιουλίου).

Μαρία Φαραντούρη - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη: Η "ιέρεια" του Θεοδωράκη συμπράττει με τον εξαίρετο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την μπαγκέτα του σπουδαίου διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη και ερμηνεύει τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη (Ηρώδειο, 4 Ιουλίου).
 

Autechre: Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, οι Autechre, το θρυλικό δίδυμο της ηλεκτρονικής μουσικής που αποτελείται από τους Rob Brown και Sean Booth, εξακολουθούν να διατηρούν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές ακροατών και κριτικών (Ηρώδειο, 4 Ιουλίου).

Λεωνίδας Καβάκος: Ο κορυφαίος, παγκοσμίου φήμης Έλληνας βιολονίστας θα παρουσιάσει κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ με ένα μικρό σχήμα, από έξι εκλεκτούς Έλληνες μουσικούς (Ηρώδειο, 6 Ιουλίου).

Νίκος Πορτοκάλογλου: Η συναυλία θα παρουσιάσει "εφ’ όλης της ύλης" τα σημαντικότερα τραγούδια από τη δισκογραφία του Νίκου Πορτοκάλογλου, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά. Μια επετειακή συναυλία - γιορτή γι’ αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι, με εκλεκτούς  προσκεκλημένους, συνοδοιπόρους και μη, από τους Φατμέ ως το "Μουσικό κουτί". Καλεσμένοι Διονύσης Σαββόπουλος, ΦΑΤΜΕ, Ρένα Μόρφη. Συμμετέχουν Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπης (Ηρώδειο, 8 Ιουλίου).

Laurie Anderson: Πρωτοποριακή περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια και μουσικός, η Λόρι Άντερσον με όπλο τον ρυθμό και την αφήγηση και με τη χαρισματική φωνή της πάντα σε πρώτο πλάνο γεμίζει με ηλεκτρισμό την ατμόσφαιρα του Ηρωδείου (Ηρώδειο, 10 Ιουλίου).

Ross Daly: Μια  συναυλία προς τιμήν του κορυφαίου μουσικού, συνθέτη και δασκάλου, Ρος Ντέιλι, που αγκαλιάζει τον κόσμο ολόκληρο από το "Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος" του στο Χουδέτσι της Κρήτης, με την ευκαιρία των 40 χρόνων λειτουργίας του στην Ελλάδα (Ηρώδειο, 1 Ιουλίου).

Jeff Mills: Ο Τζεφ Μιλλς, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της αμερικανικής τέκνο, παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά σε αθηναϊκό κοινό το πρωτοπόρο Tomorrow Comes the Harvest, μια αυτοσχεδιαστική σύλληψη που δημιούργησε το 2018 με τον Tony Allen, θρύλο της άφροτζαζ και ντράμερ του Fela Kuti. Στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί συνοδευόμενος από τον κιμπορντίστα και μακρόχρονο συνεργάτη του Jean-Phi Dary, συνομιλώντας εκ νέου με το εγχείρημα Tomorrow comes the harvest, αυτή τη φορά με νέους "συνεργούς" στον αυτοσχεδιασμό τη μπασίστρια Divinity Roxx και τη φλαουτίστα Rasheeda Ali (Ηρώδειο, 12 Ιουλίου).

Godspeed You! Black Emperor:  Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής Godspeed You! Black Emperor έρχεται στην Ελλάδα για μια μυσταγωγική συναυλιακή εμπειρία (Ηρώδειο, 15 Ιουλίου). 

Moderat: Οι Γερμανοί σουπερστάρ θεωρούνται από πολλούς το κορυφαίο σχήμα της βερολινέζικης σχολής της ηλεκτρονικής μουσικής του 21ου αιώνα. Σταθμός της πολυαναμενόμενης παγκόσμιας περιοδείας τους είναι και η Αθήνα, όπου θα μας συνεπάρουν με τις μεγάλες επιτυχίες τους και ένα state-of-the-art οπτικό θέαμα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία (Ηρώδειο,16 Ιουλίου).

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός/Το χαμόγελο της Τζοκόντας – Όρνιθες: Φέτος, συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του παλαιότερου ελληνικού συμφωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτής της σημαντικής επετείου, η Ορχήστρα αποτίνει φόρο τιμής στον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας δύο διάσημα έργα του (Ηρώδειο, 18 Ιουλίου).

 

7 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε
 


1.    Συνεχίζονται, σε ανανεωμένη μορφή, οι δράσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως "Πάροδος" (Studio Residency στη Μικρή Επίδαυρο) και "Πρόλογος" / "Έξοδος", οι οποίες εστιάζουν στην οργανική σχέση ανάμεσα στη σύγχρονη παραστατική δημιουργία και στο Αρχαίο Δράμα. Το φετινό πρόγραμμα διατρέχει ένας στοχασμός γύρω από τη μορφή της Αντιγόνης (Antigonisms), με ξεχωριστούς σταθμούς δύο παραστάσεις αλλά και μια πληθωρική σειρά συζητήσεων, χωρισμένη σε μικρότερες θεματικές, με τη συμμετοχή ομιλητών και ομιλητριών από όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών. 
2.    Pre-show talks και Post-show talks: Νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού μάς εισάγουν στο πνεύμα της παράστασης, ενώ συνεχίζονται και φέτος οι συζητήσεις με σκηνοθέτες, χορογράφους και συντελεστές των παραστάσεων, στις σκηνές της Πειραιώς 260.
3. Όλες οι διεθνείς παραγωγές θεάτρου θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους και όλες οι παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους και ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής. 
4.    Το καλωσόρισμα στο φετινό φεστιβάλ γίνεται στην Πειραιώς 260 με το ADD Festival, στο οποίο χτυπά η καρδιά της ηλεκτρονικής μουσικής με προσκεκλημένους πάνω από 40 ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της house, techno, freestyle, experimental, nu-jazz, όπως τους Anetha, Apollonia, Ben Klock, Egyptian Lover, Hector Oaks, I Hate Models, Kim Ann Foxman, Pantha du Prince Live A/V, Planetary Assault Systems Live, Rebekah, Rhadoo, Tiga, Wallis και άλλους πολλούς (27 & 28 Μαΐου). 
5.    Από 1 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου θα πραγματοποιείται η δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά ( 5 - 12 ετών) απασχολούνται δημιουργικά, προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής (Αγγελική Τσάκωνα, Ελπίδα Κομιανού, Άλκηστη Βασιλάκου, Βασίλης Καλαγκιά, Αναστασία Κορδάρη).
6.    Στις 17 Ιουνίου (18:00 - 20:00) θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα "Φεστιβάλ Επιδαύρου: παρελθόν και μέλλον" σε επιμέλεια των Διονύση Καψάλης, Δήμητρας Κονδυλάκη. Το πρόγραμμα της Ημερίδας αρθρώνεται σε δύο συνεδρίες:
Α. Η πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος με αφετηρία την Επίδαυρο από τις απαρχές του θεσμού έως σήμερα
Β. Φιλοσοφία και σύγχρονος προσανατολισμός του Φεστιβάλ Επιδαύρου
7. Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει: Στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος, θα προβληθεί επιλογή βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, των τελευταίων ετών στις θεματικές "Ελευθερία" και "Γυναίκα και κοινωνία" (Χώρος Ε, 12 Ιουλίου). Θα προβληθούν οι ταινίες: 
Θανάσης Τσιμπίνη/ "Απόδραση από τον εύθραυστο πλανήτη"/ Μυθοπλασία, διαρκ. 17΄, 2020
Δημήτρης Ζάχος/"Βούτα"/Μυθοπλασία, διαρκ.  18΄, 2020      
Μέμη Κούπα/"Όλα τα πλάσματα της νύχτας"/Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2021
Γιώργος Τελτζίδης/"Souls all unaccompanied"/Μυθοπλασία, διαρκ. 26΄, 2021
Εύη Καλογεροπούλου/"Motorway 65" /Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2020 ////   Και μια ταινία έκπληξη…
Σπύρος Σκάνδαλος/"Horsepower"/Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2021
Θέλγια Πετράκη/"Bella" /Μυθοπλασία/Ντοκιμαντέρ, διαρκ. 24΄, 2020 
Χάρης Ραφτογιάννης/"Πρώτος Έρωτας"/Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2020
Μανώλης Μαυρής/"Brutalia: εργάσιμες μέρες"/Μυθοπλασία, διαρκ.  26΄, 2021

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".