Έργα του Διαλεγμένου και του Βιρβιδάκη έρχονται σε δύο νέα ανεβάσματα

Ένα υπερρεαλιστικής υφής πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο και μια μαύρη κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα σε δύο ελληνικά έργα που σηκώνουν σύντομα αυλαία.

Η νύχτα της κουκουβάγιας

"Επαρχία" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Δημιουργός που έχει κάνει την αποκέντρωση πράξη δραστηριοποιούμενος ως σκηνοθέτης στα Χανιά, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης έχει ασχοληθεί και με τη θεατρική γραφή. Η "Επαρχία" είναι το τελευταίο έργο που υπογράφει και το σκηνοθετεί σε πανελλήνια πρώτη ο Γιώργος Σκεύας. Ο συγγραφέας ρίχνει το βλέμμα του σε μια παρέα νέων που σχεδιάζουν ένα colpo grosso, την πιο παράδοξη ληστεία τράπεζας όλων των εποχών, με ένα έργο που λειτουργεί ως θραυσματική τοιχογραφία της εποχής μας και καταδεικνύει εξίσου τις ψευδαισθήσεις του περιθωρίου και το έλλειμα σοβαρότητας και αισθήματος ευθύνης των εκπροσώπων του οργανωμένου κράτους. Η κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται στην ιστορία των επτά περιθωριακών ηρώων που, εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό τους, προσπαθούν να βρουν διέξοδο. Στην παράσταση τούς ερμηνεύουν οι Δημήτρης Αποστολόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Δήμητρα Βήττα, Απόστολος Καμιτσάκης, Τάσος Λέκκας, Γρηγορία Μεθενίτη και Ορέστης Τζιόβας (από 31/3).

Επαρχία
"Επαρχία" του Μιχάλη Βιρβιδάκη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα

"Η νύχτα της κουκουβάγιας" στην Κάμιρο

Περισσότερα από είκοσι χρόνια έχουμε να δούμε το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου, όταν έκανε πρεμιέρα το 1998 από τον Λευτέρη Βογιατζή. Το ανεβάζουν τώρα οι Elephas tiliensis, δηλαδή ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου. Ο σπουδαίος δραματουργός αγγίζει τον υπερρεαλισμό και το συμβολισμό στην ιστορία του Ίωνα, ενός υπαλλήλου οστεοφυλακίου, που αναμετριέται με το παρελθόν του, όταν μία καρδιακή προσβολή τον οδηγεί στην εντατική. Μεταξύ ζωής και θανάτου, ανακαλεί τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής του, πριν την κατάβαση στον Κάτω Κόσμο, όπου θα συναντήσει μία γυναίκα που πρόδωσε στο παρελθόν. Το δημιουργικό ντουέτο ανεβάζει το έργο σε μια παράσταση-αλληγορία για τη ζωή και το θάνατο, εστιάζοντας στην παύση μέσα στον χρόνο, κατά τη στιγμή που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις ενοχές του. Τους χαρακτήρες στην –ακατάλληλη για ανηλίκους– παράσταση ερμηνεύουν οι δύο σκηνοθέτες και οι Μαρία Γκιώνη, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Έκτορας Λυγίζος και Θεοδώρα Τζήμου (από 2/4).

Η Νύχτα της Κουκουβάγιας
© Θωμάς Μπέλτσιος
"Η νύχτα της κουκουβάγιας" του Γιώργου Διαλεγμένου από τους Elephas tiliensis

Περισσότερες πληροφορίες

Επαρχία

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 135 '

Μια παρέα νέων της ελληνικής επαρχίας σχεδιάζει την πιο παράδοξη ληστεία τράπεζας στη μαύρη κωμωδία που διερευνά τις σχέσεις περιθωρίου και κράτους στην ταραγμένη εποχή μας.

Η νύχτα της κουκουβάγιας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Μια αλληγορία για τη ζωή και το θάνατο που μας φέρνει αντιμέτωπους με τις επιλογές, τις ενοχές και τις πληγές που κρύβει το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.