Θέατρο για εφήβους: Στούντιο συγγραφής από το Εθνικό Θέατρο με τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κρις Κούπερ

Με στόχο την εδραίωση του θεάτρου για νέους στην πολιτιστική ζωή της χώρας, η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει ένα στούντιο θεατρικής συγγραφής που απευθύνονται σε εφήβους με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων συγγραφέων.

Κρις Κούπερ

Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο της δράσης "Εφηβικό Θέατρο: Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου" φιλοξενεί τον Κρις Κούπερ, έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο, δάσκαλο και πολυγραφότατο συγγραφέα που έχει αφιερώσει την καλλιτεχνική του ζωή στη δημιουργία θεάτρου για νέους και υπήρξε για σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής και οργανωτής νεανικών σκηνών στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Κρις Κούπερ θα συντονίσει στις 21-26 Μαρτίου ένα στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για το εφηβικό θέατρο με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων συγγραφέων: του Γιώργου Παναγιωτάκη, της Αρτέμιδος Μάνου, της Σοφιάννας Θεοφάνους και της Ευαγγελίας Γατσωτή.
Μέρος αυτού του εργαστηρίου συγγραφής προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και με τη δωρεάν συμμετοχή εφήβων από τα τακτικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, ενώ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετέχουν στο πρόγραμμα 20 σχολεία από την Αττική, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι ίδιοι οι έφηβοι να εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο με τους συμμετέχοντες συγγραφείς και τον Κρις Κούπερ, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, αναγνώσεις και  δημιουργικές ασκήσεις. 
Το σχήμα αυτό φέρνει τους ίδιους τους εφήβους στον πυρήνα της δημιουργικής διαδικασίας, στην ανάπτυξη της ιδέας και τη μετεξέλιξή της σε έργο. Ο στόχος της δράσης είναι διττός: αποσκοπεί τόσο στην παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους -κάτι για το οποίο η εκπαιδευτική αλλά και η καλλιτεχνική κοινότητα δηλώνει ότι έχει μεγάλη ανάγκη- όσο και στην υποστήριξη νέων αλλά και αναγνωρισμένων συγγραφέων.
Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που θα δίνει βήμα στους εφήβους και το περιβάλλον τους. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς) να τροφοδοτήσουν με την έμπνευση και τον προβληματισμό τους το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται "θέατρο για εφήβους" και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του θεατρικού αυτού είδους, έτσι ώστε να εδραιωθεί το θέατρο για νέους ως ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.