Μέχρι πότε παίζεται η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Η φρέσκια διασκευή για τρεις πάνω στο έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε για την καταπάτηση της ελευθερίας από την κρατική εξουσία, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Παπαδόπουλο, συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

Η φρέσκια διασκευή του Γιώργου Παπαγεωργίου και του Πάνου Παπαδόπουλου πάνω στην αιχμηρή "Δεσποινίδα Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε για την καταπάτηση της ελευθερίας του ατόμου από την κρατική εξουσία, συνεχίζεται μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στην παράσταση "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα” που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου και πρωταγωνιστεί ο Πάνος Παπαδόπουλος, το έργο-σταθμός μεταφέρεται στη σκηνή σε μια εκδοχή για τρία πρόσωπα συνοδεία ζωντανής μουσικής, με στόχο την ανάδειξη των κωμικών στοιχείων του.
Ο συγγραφέας έγραψε το έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που αναδεικνύεται μέσα από τη σχέση της δασκάλας κας Μαργαρίτας με τους μαθητές της (με το κοινό να αναλαμβάνει αυτό το ρόλο), κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1973, λογοκρίθηκε σκληρά με την επιβολή περικοπών στο κείμενο από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ξαναπαιχτεί.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η παράσταση, αξιοποιώντας την εκρηκτική γραφή και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα, γίνεται ένας ύμνος για αυτούς που λαχτάρησαν κρυφά την αγάπη και την τρυφερότητα μα δεν την συνάντησαν ποτέ, όπως υπογραμμίζει και ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου στη συνέντευξη που έδωσε στο "α”: "Βρήκα μία ρωγμή στο έργο, που αφορά τη μοναχικότητα, και για μένα η παράσταση αφιερώνεται στους μοναχικούς ανθρώπους. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη ηρωίδα έχει χιούμορ και στην παράσταση προσθέτουμε κι εμείς το δικό μας. Θέλουμε να φανεί για ποιο λόγο κάνει και λέει όλα αυτά τα σουρεαλιστικά. Το έργο είναι ένας ξεκάθαρος συμβολισμός για την έννοια της καταπάτησης της ελευθερίας από την κρατική καταστολή. Η Μαργαρίτα φέρεται τυραννικά στους μαθητές της, γιατί αυτός είναι ο κώδικας μέσα στον οποίο μεγάλωσε. Ο Ατάιντε προσπαθεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η βία στην ψυχή. Η Μαργαρίτα επιθυμεί να αγαπηθεί, θέλει να ακουμπήσει την ψυχή κάποιου. Αυτή η ανάγκη και η μοναχικότητά της με κέρδισαν”.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Συμπρωταγωνιστούν οι Γιάννης και Μιχάλης Λατουσάκης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρόλο των μουσικών επί σκηνής. Το βίντεο και τις φωτογραφίες υπογράφει ο Χρήστος Συμεωνίδης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Το πολιτικό έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλία, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.