Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου είναι ο "Μισάνθρωπος"

Ο μισάνθρωπος

Ο Αλσέστ δεν αντέχει την υποκρισία και την κολακεία. Νιώθει ασφυκτικά απέναντι στην πραγματικότητα της εποχής του, την κοινωνική και πνευματική υποκρισία ενός κόσμου, που έχει αναγάγει τον ανταγωνισμό σε κανόνα κοινωνικής ευπρέπειας. Αυτός είναι ο μολιερικός "Μισάνθρωπος"! Η καυστική, μελαγχολική, διαχρονική και με φιλοσοφικό υπόβαθρο κωμωδία του Μολιέρου "Ο μισάνθρωπος" ανεβαίνει στις 26/3 στο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου σχεδόν 30 χρόνια μετά από την ιστορική παράσταση του Θεάτρου Δωματίου στην κατάληψη του κτιρίου καλλιτεχνών της 3ης Σεπτεμβρίου. Πάντα προσεκτική στην επιλογή των συνεργατών της η Μπρούσκου επέλεξε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Θάνο Παπακωνσταντίνου για τον ρόλο του Αλσέτ και για τους υπόλοιπους ρόλους τους Κωνσταντίνο Γεωργαλή, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Μιχάλη Πανάδης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Χάρη Χαράλαμπο Καζέπη, Θάνο Χατζόπουλο, Γιλμάζ Χουσμέν. 

Ο μισάνθρωπος

Κάθε κοινωνία χρειάζεται ανθρώπινες συνειδήσεις που αντιδρούν σε κάθε υποκρισία, απαξίωση εννοιών, αξιών και ψέμα. "Η Μολιερική αυλή φαντάζει πιο σύγχρονη από ποτέ: Tα αισθήματα εξαργυρώνονται με οικονομικά οφέλη, η αλήθεια είναι επίπλαστη και η χλιδή μιας πλαστής πραγματικότητας οφείλει να είναι Υπέροχη" διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης. "Σήμερα, στην εποχή των social media, οι άνθρωποι δημιουργούν μια ιδεατή δημόσια εικόνα και ο εικονικός κύκλος των διαδικτυακών "φίλων" γίνεται συνώνυμο της επιτυχίας,τo συναίσθημα εξαργυρώνεται με likes, στον φαύλο κύκλο κοσμικών συναναστροφών η εικόνα υπερτερεί οποιουδήποτε περιεχομένου. Η κλειδαρότρυπα ανοίγει και η ανθρώπινη έκθεση δεν έχει τέλος: Live έρωτες, διασκέδαση, ταξίδια, φαγητό, δικαστήρια, ανθρώπινες Τραγωδίες".

Ο μισάνθρωπος

Η μετάφραση του έργου είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Η σκηνοθεσία, ο σκηνικός χώρος, τα κοστούμια και τα video είναι της Άντζελας Μπρούσκου. Τον σχεδιασμό φωτισμών έκανε ο Νίκος Βλασσόπουλος, την κατασκευή σκηνικού ο Κομνηνός Κουσιέρας και το μακιγιάζ είναι του Παναγιώτη Καρακάση.

Περισσότερες πληροφορίες

Μισάνθρωπος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ο κεντρικός ήρωας Αλσέστ ασφυκτιά μέσα στην κοινωνική υποκρισία της εποχής του και επιλέγει την αποχή από την αγέλη στη διαχρονική κωμωδία του Μολιέρου.

Σφενδόνη

Μακρή 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αυτές οι παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα Δευτέρα και Τρίτη, 17 & 18/11

Οι νέες πρεμιέρες καλύπτουν όλο το φάσμα της σκηνικής δημιουργίας. Από το κλασικό θέατρο μέχρι το μουσικό πείραμα και τη φιλοσοφική κατάδυση, αυτές οι επτά παραστάσεις μας προσκαλούν να απολαύσουμε διαφορετικές μορφές αφήγησης,

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/11/2025

Χορεύοντας την Ανησυχία του Πεσσόα

Μια παράσταση, εμπνευσμένη από το "Βιβλίο της Ανησυχίας" και τη "Θαλασσινή Ωδή" του Φερνάντο Πεσσόα, μετατρέπει την ποιητική του αγωνία σε χοροθεατρική πρόταση όπου το σώμα γίνεται ζωντανός φορέας στοχασμού και εσωτερικής περιπλάνησης.

6 παραστάσεις stand up comedy για να διαλέξεις

Φρέσκο υλικό από αγαπημένους κωμικούς μέσα από έξι stand up comedy παραστάσεις.

Για τον Γιώργο Νανούρη, η Μαρία Κίτσου είναι μια σπουδαία ηθοποιός με απίστευτο βάθος

Παρουσιάζει την παράσταση "Η Δούκισσα της Πλακεντίας" (Θέατρο Βεάκη, από 19/11) και μιλήσαμε μαζί του για την προσωπικότητα της δούκισσας και τη συνεργασία του με τη Μαρία Κίτσου.

"Killing Godot": Ο Νίκος Καμτσής παίζει, σκηνοθετεί και γράφει για την παγκόσμια πρεμιέρα

Στην παγκόσμια πρεμιέρα του "Killing Godot" του Νίκολας Καζάν, ο Νίκος Καμτσής σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου στο Τόπος Αλλού (από 21/11). Η Ναταλί Φλουρή προσθέτει μια μυστηριώδη, αλλόκοτη παρουσία, γεμάτη ένταση και συγκίνηση. Διαβάστε όσα μας είπε για την παράσταση.

"Tick, Tick… Boom!: Γιορτή της νεότητας στην Εναλλακτική Λυρική

Το "Tick, Tick… Boom!" φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ένα εκρηκτικό ροκ μιούζικαλ για τη νεότητα, τα όνειρα και τον χρόνο που περνά, μέσα από μουσική, συγκίνηση και απρόσμενες στιγμές μαγείας.

Οι αθόρυβοι αγώνες μιας γυναίκας που αρνείται να σιωπήσει, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου

Το έργο του Εντουάρ Λουί "Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας" ζωντανεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φωτίζοντας τη σιωπηλή μάχη μιας γυναίκας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και φωνή. Μια παράσταση ευαισθησίας και προβληματισμού σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σωτηρίου.