"Μαντώ, La Bella Greca": Η παράσταση του Λευτέρη Γιοβανίδη ανεβαίνει ανανεωμένη στο Μέγαρο

Οι Μαρκέλλα Γιαννάτου, Γιωργής Τσαμπουράκης και Ιωάννα Πιατά πρωταγωνιστούν στο έργο της Θεοδώρας Καπράλου για την Μαντώ Μαυρογένους που θα παιχτεί για τρεις βραδιές στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας “Αλεξάνδρα Τριάντη”.

Μαντώ, la bella Greca

Η παράσταση που αφιέρωσε ο Λευτέρης Γιοβανίδης στη Μαντώ Μαυρογένους για την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, "Μαντώ, La Bella Greca”, σε κείμενο της Θεοδώρας Καπράλου, επαναλαμβάνεται με ανανεωμένο καστ από 21 έως 23 Μαρτίου στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Γιώργης Τσαμπουράκης παραμένει στο θίασο της παράστασης που είδαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, ενώ τώρα συμπρωταγωνιστεί με την Μαρκέλλα Γιαννάτου και την Ιωάννα Πιατά.

Μαντώ, la bella Greca
©Alex Kat

"Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί”, σύμφωνα με τον υπότιτλο ανέβασε αυτή την παράσταση ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με στόχο να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα μιας γυναίκας που πρωτοστάτησε στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Το πρωτότυπο κείμενο δημιουργήθηκε μέσα από πολύμηνη έρευνα και αποτελεί "ένα ιδιότυπο ημερολόγιο που στέκεται δίπλα στην Ιστορία", όπως αναφέρει συγγραφέας, και "δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει "ιστορική καταγραφή". Η διασκευή, η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Λεμπέσης και την κίνηση η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Το σημείωμα της Θεοδώρας Καπράλου για την παράσταση

"Στην παράσταση θα δούμε τις προσωπικές μαρτυρίες διαφορετικών προσώπων που "γνώρισαν” τη Μαντώ Μαυρογένους και μας μιλούν για εκείνη σε έναν οικείο, προσωπικό τόνο ξετυλίγοντας όλο το νήμα της ζωής και της προσωπικότητάς της. Τα περισσότερα πρόσωπα που μιλούν είναι φανταστικά. Η παιδική της φίλη Lucia Duranti, ο υπηρέτης της οικογένειας Αντώνης Στεργιανός, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης και η στερνή της συντροφιά Ελένη Γιαννακούρα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι χαρακτήρες που γεννήθηκαν, μέσα από πολύμηνη έρευνα αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες αυτού του έργου, από υλικά ιστορικά αλλά και αμιγώς φαντασιακά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αληθινά πρόσωπα, όπως η μητέρα και η αδελφή της, ο παπα-Μαύρος, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, ο αξιωματικός Μπλακιέρ, ο Δημήτριος Υψηλάντης ακόμα και η ίδια η Μαντώ: ξεπερνούν την ακαμψία και το βάρος του Παρελθόντος και ενσαρκώνονται σε ένα προσιτό και ανθρώπινο Παρόν. 
Η Μαγδαληνή Μαυρογένη αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα φωτισμένου ανθρώπου. Δεν είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς μόνο για τους Έλληνες, μόνο για τις γυναίκες. Είναι μια φυσιογνωμία της οποίας τα έργα μπορούν και θα μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες του κόσμου. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Που ψάχνουν μέχρι τέλους. Που πιστεύουν μέχρι τέλους. Τυχαίο ήταν. Που γεννήθηκε Ελληνίδα. Που πήρε μέρος στην επανάσταση. Τυχαίο ήταν. Όπου και να είχε γεννηθεί το ίδιο θα γινόταν. Μπορεί να ελευθέρωνε άλλη πατρίδα, να πίστευε άλλο Θεό αλλά την ίδια ρότα θα είχε. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Από αυτούς που… πώς να το πω; Από αυτούς που ζουν τολμηρά. Αυτό μας εξομολογείται μεταξύ άλλων η αδερφή της Ειρήνη Μαυρογένη και συμπυκνώνει στα λόγια αυτά όλα όσα κάνουν τη Μαντώ μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, στην οποία το πνεύμα, η ομορφιά, η γενναιοδωρία και η επαναστατικότητα, μοιραία, γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της Ιστορίας”.

Προπώληση: megaron.gr, 

Περισσότερες πληροφορίες

Μαντώ, la bella Greca

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο-φόρος τιμής στην ηρωίδα της Επανάστασης του 1821, Μαντώ Μαυρογένους, που ζωντανεύει μέσα από τις διηγήσεις ιστορικών και φανταστικών προσώπων, επαναλαμβάνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έφτασε η ώρα της "Λυσιστράτης" στην Επίδαυρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Αστέριος Πελτέκης παρουσιάζουν την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Αυγούστου τη "Λυσιστράτη" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/08/2026

"Τακούνια στον βάλτο": Επιστρέφει η κωμωδία που βάζει χρώμα στις γκρίζες ζώνες της πολιτικής

Η ποπ κωμωδία του Άκη Δήμου επιστρέφει στην Ταράτσα του Λαμπέτη με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Μαριάννα Τουμασάτου, Αλέκο Συσσοβίτη και Δημήτρη Φιλιππίδη.

"Το καταραμένο παιδί": Η νουβέλα του Μπαλζάκ στο Θέατρο Arroyo

Ο σκοτεινός κόσμος του Ονορέ ντε Μπαλζάκ ζωντανεύει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία των Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα στη σκηνή του Θεάτρου Arroyo.

Grand Ballet Gala στο Nasioutzik Mansion: Η κορυφαία συνάντηση του κλασικού χορού

Στις 2 Σεπτεμβρίου, το Nasioutzik Mansion μεταμορφώνεται στο πιο αριστοκρατικό σκηνικό της Αθήνας. Τα λαμπερά αστέρια των Mariinsky και Bolshoi συναντιούνται σε μια μαγευτική, συλλεκτική βραδιά κλασικού μπαλέτου.

Last call για Αλέξανδρο Μπουρδούμη - Ματίνα Νικολάου στην παράσταση "Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο"

Έντεκα τελευταίες παραστάσεις για το "Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο" στον Ελληνικό Κόσμο και σε περιοδεία με τους Αλέξανδρο Μπουρδούμη - Ματίνα Νικολάου.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη σε μια ροκ "Ιλιάδα" συναρπάζει το κοινό

Μετά την "Οδύσσεια", θα δούμε την Πέγκυ Τρικαλιώτη σε όλους τους ρόλους της "Ιλιάδας". Το έτερο έπος του Ομήρου καταφθάνει με εναλλακτικό πρόσωπο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, τη νέα σεζόν 2026-27.

Τι συμβαίνει όταν μια μυστηριώδης γυναίκα εισβάλλει σε ένα υπουργικό γραφείο;

Μια απρόσμενη εισβολή ανατρέπει τα πάντα στην καυστική κωμωδία για τη Δημοκρατία, τη συνείδηση και την κοινωνία μας που έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.