"Μαντώ, La Bella Greca": Η παράσταση του Λευτέρη Γιοβανίδη ανεβαίνει ανανεωμένη στο Μέγαρο

Οι Μαρκέλλα Γιαννάτου, Γιωργής Τσαμπουράκης και Ιωάννα Πιατά πρωταγωνιστούν στο έργο της Θεοδώρας Καπράλου για την Μαντώ Μαυρογένους που θα παιχτεί για τρεις βραδιές στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας “Αλεξάνδρα Τριάντη”.

Μαντώ, la bella Greca

Η παράσταση που αφιέρωσε ο Λευτέρης Γιοβανίδης στη Μαντώ Μαυρογένους για την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, "Μαντώ, La Bella Greca”, σε κείμενο της Θεοδώρας Καπράλου, επαναλαμβάνεται με ανανεωμένο καστ από 21 έως 23 Μαρτίου στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Γιώργης Τσαμπουράκης παραμένει στο θίασο της παράστασης που είδαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, ενώ τώρα συμπρωταγωνιστεί με την Μαρκέλλα Γιαννάτου και την Ιωάννα Πιατά.

Μαντώ, la bella Greca
©Alex Kat

"Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί”, σύμφωνα με τον υπότιτλο ανέβασε αυτή την παράσταση ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με στόχο να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα μιας γυναίκας που πρωτοστάτησε στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Το πρωτότυπο κείμενο δημιουργήθηκε μέσα από πολύμηνη έρευνα και αποτελεί "ένα ιδιότυπο ημερολόγιο που στέκεται δίπλα στην Ιστορία", όπως αναφέρει συγγραφέας, και "δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει "ιστορική καταγραφή". Η διασκευή, η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Λεμπέσης και την κίνηση η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Το σημείωμα της Θεοδώρας Καπράλου για την παράσταση

"Στην παράσταση θα δούμε τις προσωπικές μαρτυρίες διαφορετικών προσώπων που "γνώρισαν” τη Μαντώ Μαυρογένους και μας μιλούν για εκείνη σε έναν οικείο, προσωπικό τόνο ξετυλίγοντας όλο το νήμα της ζωής και της προσωπικότητάς της. Τα περισσότερα πρόσωπα που μιλούν είναι φανταστικά. Η παιδική της φίλη Lucia Duranti, ο υπηρέτης της οικογένειας Αντώνης Στεργιανός, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης και η στερνή της συντροφιά Ελένη Γιαννακούρα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι χαρακτήρες που γεννήθηκαν, μέσα από πολύμηνη έρευνα αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες αυτού του έργου, από υλικά ιστορικά αλλά και αμιγώς φαντασιακά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αληθινά πρόσωπα, όπως η μητέρα και η αδελφή της, ο παπα-Μαύρος, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, ο αξιωματικός Μπλακιέρ, ο Δημήτριος Υψηλάντης ακόμα και η ίδια η Μαντώ: ξεπερνούν την ακαμψία και το βάρος του Παρελθόντος και ενσαρκώνονται σε ένα προσιτό και ανθρώπινο Παρόν. 
Η Μαγδαληνή Μαυρογένη αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα φωτισμένου ανθρώπου. Δεν είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς μόνο για τους Έλληνες, μόνο για τις γυναίκες. Είναι μια φυσιογνωμία της οποίας τα έργα μπορούν και θα μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες του κόσμου. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Που ψάχνουν μέχρι τέλους. Που πιστεύουν μέχρι τέλους. Τυχαίο ήταν. Που γεννήθηκε Ελληνίδα. Που πήρε μέρος στην επανάσταση. Τυχαίο ήταν. Όπου και να είχε γεννηθεί το ίδιο θα γινόταν. Μπορεί να ελευθέρωνε άλλη πατρίδα, να πίστευε άλλο Θεό αλλά την ίδια ρότα θα είχε. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Από αυτούς που… πώς να το πω; Από αυτούς που ζουν τολμηρά. Αυτό μας εξομολογείται μεταξύ άλλων η αδερφή της Ειρήνη Μαυρογένη και συμπυκνώνει στα λόγια αυτά όλα όσα κάνουν τη Μαντώ μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, στην οποία το πνεύμα, η ομορφιά, η γενναιοδωρία και η επαναστατικότητα, μοιραία, γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της Ιστορίας”.

Προπώληση: megaron.gr, 

Περισσότερες πληροφορίες

Μαντώ, la bella Greca

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο-φόρος τιμής στην ηρωίδα της Επανάστασης του 1821, Μαντώ Μαυρογένους, που ζωντανεύει μέσα από τις διηγήσεις ιστορικών και φανταστικών προσώπων, επαναλαμβάνεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.