Updated | Για πρώτη φορά στη σκηνή η "Επαρχία" του Μιχάλη Βιρβιδάκη

Επαρχία

Update: Νέα ημερομηνία πρεμιέρας από 31/3.

Ο Μιχάλης Βιριδάκης έχει γράψει σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής ("Το φεγγάρι και η λίρα", "Στην Εθνική με τα μεγάλα", "Περί φύσεως") αλλά παράλληλα εργάζεται ως σκηνοθέτης και ηθοποιός με επιμονή για την άνθιση του ελληνικού θεάτρου έχοντας ως βάση τα Χανιά της Κρήτης. Ο ίδιος εμπνεύστηκε, οργάνωσε και διευθύνει από το 2000 το θέατρο Κυδωνία παρουσιάζοντας έργα "ποιητικού χαρακτήρα, που η γραφή τους έχει κάτι καινούριο να προτείνει στην υπόθεση του θεάτρου και αφορούν ως επί το πλείστον στα φλέγοντα θέματα των ημερών μας". Ο σύγχρονη κοινωνία και ο άνθρωπος που αγωνίζεται να υπάρξει σε μια ζωή γεμάτη κινδύνους και ανατροπές, που αναζητά εναγωνίως τη χαμένη τους ταυτότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της δραματουργίας του.
Το νέο έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκης με τίτλο "Επαρχία" ακολουθεί τους ρυθμούς της επαρχίας και από τις 31/3 ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου της οδού Κυκλάδων από τον Γιώργο Σκεύα. Στην "Επαρχία" επτά χαρακτήρες-πρόσωπα στροβιλίζονται εγκλωβισμένα στον μικρόκοσμο τους, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο. Ο ίδιος γράφει για το έργο του: "Η Επαρχία είναι ένα έργο γραμμένο για το δίκιο και το άδικο όπως κανείς το συναντά διασχίζοντας τους χωμάτινους δρόμους της ελληνικής επαρχίας, μακριά από τις βιτρίνες και την αστραφτερή ζωή των μεγαλουπόλεων. Από τη μια κωμωδία κι απ’ την άλλη δράμα. Φαιδρή κωμωδία πάνω στα λάθη και τις ψευδαισθήσεις ενός περιθωρίου, που διαρκώς υποσκάπτει το οργανωμένο κράτος και οικτρό δράμα ως προς την σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης εκείνων που ανέλαβαν θεσμικά να διαφυλάξουν αυτή την οργάνωση. Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως οι ρόλοι αυτοί, κωμωδία ή δράμα, δεν εναλλάσσονται μεταξύ τους...

Επαρχία

Η Επαρχία  είναι ένα έργο που συνοψίζει σε αδρές γραμμές την ασφυξία που αισθάνθηκα ως πολίτης σε πολλές περιπτώσεις του δημόσιου βίου από την μεταπολίτευση και μετά, όμως πάνω απ’ όλα είναι μια σπουδή πάνω σε επτά ανθρώπινους χαρακτήρες που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και προσπάθησα με τα ταπεινά μου μέσα να παρουσιάσω σαν αξιομνημόνευτες λογοτεχνικές περσόνες. Η  επαρχία είναι τέλος ένα ακόμα έργο, μετά την Εθνική με τα μεγάλα και το Περί Φύσεως, που εκφράζει την αγωνία μου για αυτόν τον τόπο, που μέσα του μεγαλώνω, αγαπώ και υπάρχω…".

Σ’ αυτή τη θραυσματική τοιχογραφία της ελληνικής πραγματικότητας στην εποχή μας που παρουσιάζεται στο θέατρο παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Αποστολόπουλος (Σάκης), Νίκος Αρβανίτης (Αλέξανδρος), Δήμητρα Βήττα (Βούλα), Απόστολος Καμιτσάκης (Γαβρίλης) Τάσος Λέκκας (Ίγκι), Γρηγορία Μεθενίτη (Όλα), Ορέστης Τζιόβας (Μάκης). Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Γιώργου Σκεύα, η μουσική της Σήμη Τσιλαλή και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Επαρχία

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 135 '

Μια παρέα νέων της ελληνικής επαρχίας σχεδιάζει την πιο παράδοξη ληστεία τράπεζας στη μαύρη κωμωδία που διερευνά τις σχέσεις περιθωρίου και κράτους στην ταραγμένη εποχή μας.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber