"Μακρυγιάννης": 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση θεάτρου σκιών της ομάδας Οθόνιον

Οι καραγκιοζοπαίκτες Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης παρουσιάζουν ένα πατριωτικό δράμα για τον αγωνιστή του ‘21 σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ιωσήφ Βιβιλάκη.

Μακρυγιάννης Ομάδα Οθόνιον

#1 Η ομάδα Οθόνιον βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της παράστασης "Μακρυγιάννης” που παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη στις 8, 15, 22 & 29 Μαρτίου. Η δράση της ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο γινόταν από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη σε συνεργασία με τον καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη και πλαισιωνόταν από τον φοιτητή Νικόλα Τζιβελέκη ο οποίος σχεδίαζε τις φιγούρες των παραστάσεων. Ο "Μακρυγιάννης" ένα πατριωτικό δράμα στον μπερντέ του θεάτρου σκιών είναι η νέα παράσταση της ομάδας.

Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης, - Μακρυγιάννης Ομάδα Οθόνιον
Οι καραγκιοζοπαίκτες Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης

#2 Η παράσταση "Μακρυγιάννης" στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού θεάτρου σκιών ως ζωντανής έκφρασης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και παρακολουθεί την ιστορία του Γιάννη Μακρυγιάννη, την μεταμόρφωση του αγράμματου ταπεινού βιοπαλαιστή που γίνεται παράδειγμα θάρρους και πατριωτισμού, "τον ενθουσιασμό του αγωνιστή, τη φιλοπατρία, τη σχέση του με τους συντρόφους του, με βάση τα κείμενά του, την κατά Σεφέρη: συνείδηση ενός ολόκληρου λαού”.

#3 Ο ακαταπόνητος Άθως Δανέλλης που γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της τέχνης παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών και ο Νικόλας Τζιβελέκης βρίσκονται πίσω από τον μπερντέ. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Ιωσήφ Βιβιλάκη και η μουσική και τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά από τον Θεολόγο Παπανικολάου και την Κατερίνα Μιχαλάκη.

Κατερίνα Μιχαλάκη, Θεολόγος Παπανικολάου - Μακρυγιάννης Ομάδα Οθόνιον
Οι μουσικοί Κατερίνα Μιχαλάκη, Θεολόγος Παπανικολάου

Δείγματα δουλειάς της ομάδας Οθόνιον είναι οι παραστάσεις "Ο γάμος του Καραχμέτη” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, 2017), "Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών” (2019) που επαινέθηκε ομόφωνα από τη θεατρική κριτική για την ανανέωση και τη νέα εποχή που έφερε στο θέατρο σκιών και "Σπανός” που παίχτηκε το 2021 στην Ιερά Μονή Δαφνίου και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.
 

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μακρυγιάννης

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα πατριωτικό δράμα για την επανάσταση του 1821 στήνεται στον μπερντέ, με πρωταγωνιστή το βιοπαλαιστή που αναδείχθηκε σε σύμβολο θάρρους και πατριωτισμού.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/02/2023

"The Internationals": Μία θεατρική σάτιρα για τον πόλεμο και το έθνος

Το έργο του Κοσοβάρου Γιετόν Νεζίραϊ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη.

Πόθος, έρωτας και φλαμένκο στο Acropolis Festivals

Ο πιο ερωτικός χορός, το φλαμένκο, αποκαλύπτει το μεγαλείο του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην παράσταση "Corazon Flamenco" του Acropolis Festivals.

Ο "Περιοδεύων θίασος" επιστρέφει στο θέατρο Ελέρ

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

"Ο αδερφός μου ο Αμαντέους" εξιστορεί μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία

Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, που έρχεται στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής.

Κλειστές οι σκηνές του Εθνικού την Τετάρτη 8/2

Λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ παραμένουν κλειστές οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Τι γίνεται με τα προαγορασμένα εισιτήρια.