Το "Alarme" του Θεόδωρου Τερζόπουλου επιστρέφει δέκα χρόνια μετά

Η παράσταση-ορόσημο του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, παρουσιάζεται ξανά με τον ίδιο θίασο - Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά και Τάσο Δήμα.

Alarme

Το "Alarme”, η αριστουργηματική παράσταση-σχόλιο του Θεόδωρου Τερζόπουλου για τη διαφθορά της εξουσίας, που φέρνει αντιμέτωπες τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ και τη Μαρία Στιούαρτ, επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Άττις δέκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση και μάλιστα με το ίδιο καστ ηθοποιών. 
Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση-ορόσημο της μεθόδου του Τερζόπουλου που διεισδύει στη σχέση μεταξύ δυο βασιλισσών που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή, με πρωταγωνίστριες τη "μούσα” του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ ως Ελισάβετ, ρόλο για τον οποίο βραβεύτηκε από τους αναγνώστες του "α" στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού, και την έμπειρη Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Στιούαρτ. Συμπρωταγωνιστεί σε ένα ρόλο-κλειδί ο ηθοποιός και πρωτεργάτης του θιάσου Άττις, Τάσος Δήμας. Βασισμένος στην αλληλογραφία των δύο γυναικών, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης έστησε ένα ιδιότυπο θεατρικό θέαμα, τοποθετημένο σε μια άκρως εντυπωσιακή σκηνική εγκατάσταση με διαφορετικά επίπεδα. 

Alarme
Μαριλένα Σταφυλίδου

Η σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες οδηγείται σε μια σύγκρουση μέχρι θανάτου, ιδανική συνθήκη για να αναδείξει το διαχρονικά επίκαιρο θέμα της εξουσίας. Όπως διευκρινίζει ο σκηνοθέτης: "Η σύγκρουση των δυο γυναικών υπερβαίνει τη διεκδίκηση της εξουσίας. Υπάρχει μια διαρκής επιθυμία συγχώνευσης, η οποία τις τρομάζει, γιατί σημαίνει και την κατάλυση των ορίων της ατομικότητάς τους, την κατάλυση του Εγώ. Απωθούν τον ακατανίκητο συγχωνευτικό πόθο μέσα από ένα παιχνίδι διαρκούς έλξης και απώθησης. Πίσω από τον πόλεμο ελλοχεύει ένας ερωτισμός, ένας έρωτας απόλυτος, συγχωνευτικός που τις τρομάζει πολύ περισσότερο από το μίσος και τη βία. Αυτή η δυναμική, που παραμένει άρρητη μέχρι τέλους, τις οδηγεί στην κατάρρευση και την απόλυτη καταστροφή”.

Alarme
Johanna Weber

Το "Alarme” παίχτηκε για τρεις σεζόν (2010-2013) στο θέατρο Άττις αλλά και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ο σπουδαίος και απαιτητικός κριτικός Michael Billington της Guardian έγραψε για την παράσταση: "Μια έξοχα σωματική, πνευματώδης, ερωτική μελέτη της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ δυο βασιλισσών που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή. Αμέσως αναγνώρισα ότι έβλεπα το έργο μιας θεατρικής ιδιοφυΐας, κάποιου που μπορούσε να δημιουργήσει μια ανεξίτηλη θεατρική εικόνα και να χρησιμοποιήσει όλα τα εκφραστικά μέσα της φωνής και του σώματος”.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπογράφει τη σκηνική εγκατάσταση και τη δραματουργική σύνθεση, όπως και τους φωτισμούς από κοινού με τον Κωνσταντίνο Μπεθάνη. Η σχεδιάστρια Λουκία έχει επιμεληθεί τα "φιδίσια" κοστούμια και ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης, ένα "νέφος" από ελισαβετιανές μελωδίες και κραυγές όρνεων.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Alarme

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση-ορόσημο του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη, ένα πνευματώδες σχόλιο για την εξουσία με αφορμή την αλληλογραφία των βασιλισσών Ελισάβετ και Μαρίας Στιούαρτ, επιστρέφει 10 χρόνια μετά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.

"Πανεπιστήμιο - Ομόνοια": Ένα νέο ελληνικό έργο για τη βία που δεν είναι πάντα ορατή

Ο Γιάννης Οικονόμου σκηνοθετεί το θεατρικό του με φόντο ένα βαγόνι της κόκκινης γραμμής του μετρό στο θέατρο Άβατον.

Η "Βελανιδιά" είναι μια τολμηρή θεατρική πρόκληση με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ

Σε κάθε παράσταση ένας διαφορετικός guest star ανεβαίνει στη σκηνή του Bios χωρίς πρόβα και έρχεται αντιμέτωπος με την υπνωτίστρια Μαρίνα Αργυρίδου.

"Η ράβδος": Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ιστορικό "Αμφιθέατρο" με έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ

Το θεατρικό του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre" για τη βία, την εξουσία, τον εκφοβισμό και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα, επέλεξε να ανεβάσει ο Γιώργος Σκεύας με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό.

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.