Θεατρικό ταξίδι στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας ετοιμάζει ο Δημήτρης Μυλωνάς

Μέσα από το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» ξεδιπλώνεται μια σύγχρονη «Οδύσσεια» από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης ανεβάζει στη σκηνή του θεάτρου Από Μηχανής.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

Το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη "Όπου κι αν πας να μη χαθείς" αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ομότιτλη παράσταση που θα δούμε τον Μάρτιο στην Πάνω Σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δημήτρη Μυλωνά. Το βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών, μια πρακτική συνεργασίας που συχνά ακολουθεί στις παραστάσεις του ο γνωστός σκηνοθέτης. 

Από κοινού με τη σύζυγο του, ηθοποιό και συνεργάτη του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Από Μηχανής Άννα Ελεφάντη, η οποία υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία, ανεβάζουν μια σύγχρονη "Οδύσσεια", το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου άνδρα προς αναζήτηση της προσωπικής του "Ιθάκης" παράλληλα με τις στιγμές που σημάδεψαν την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας, αντικατοπτρίζοντας μέσα από την αναζήτηση του την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης εποχής. Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Ορέστης, ένας αριστερός κομμουνιστής από τη Σπάρτη ο οποίος αγωνίζεται να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Βλέπει την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, γεγονός πολύ σημαντικό για ανθρώπους σαν αυτόν για τους οποίους κατέρρευσε ένα όνειρο.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Δημήτρης Μυλωνάς σε συνέντευξη του στο "α”: "Κάνω αυτό το έργο γιατί πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν κομμουνισμό επειγόντως, ένα αντίπαλο δέος-φράχτη και τείχος απέναντι στον άκρατο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, ο οποίος θεωρεί τον εργαζόμενο ως ένα γρανάζι μιας μηχανής. Χρειαζόμαστε επειγόντως το όραμα, την Ατλαντίδα, να βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα το καλύτερο για να δίνουμε τα πάντα να το φτάσουμε. Να δημιουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο μια κοινωνία δικαιοσύνης, αγάπης και αλληλεγγύης με καλύτερες εργασιακές συνθήκες”.

Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Λιακόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Τόνια Μαράκη, Δημήτρης Μπούρας, Κώστας Κουτρούλης. Ο Γιώργος Αγιαννίτης υπογράφει τους φωτισμούς και η Ειρήνη Κυρμιζάκη την επιμέλεια κίνησης.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Η ημερομηνία πρεμιέρας θα ανακοινθεί σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου ήρωα σε αναζήτηση της προσωπικής του Ιθάκης εκτυλίσσεται στο περιθώριο της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ενέργειες για τη διάσωση της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δράσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".