Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τον Πάνο Παπαδόπουλο στη διάσημη "Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα ετοίμασαν οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες πάνω στο πολιτικό έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε για την εξουσία.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

Έναν πολύ δυνατό άσο στο μανίκι του έκρυβε ο Γιώργος Παπαγεωργίου για τη νέα χρονιά τον οποίο πρόκειται να αποκαλύψει από 21 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου. Ο λόγος για το "Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα”, βασισμένο στον διάσημο πολιτικό μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε "Δεσποινίς Μαργαρίτα", το οποίο σκηνοθετεί ο ίδιος και διασκευάζει από κοινού με τον Πάνο Παπαδόπουλο και πρωταγωνιστή της παράστασης.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης

Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή του έργου για τρία πρόσωπα και ζωντανή μουσική επί σκηνής, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τον κεντρικό πυρήνα του έργου, δημιουργώντας ένα νέο αισθητικό πλαίσιο πάνω στο κείμενο που πλέον θεωρείται κλασικό από πολλούς κριτικούς. Τον κεντρικό ρόλο της περίφημης ηρωίδας του Ατάιντε αναλαμβάνει ο Πάνος Παπαδόπουλος, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με τον Γιώργο Παπαγεωργίου μετά τη μεγάλη επιτυχία του "Επιθεωρητή” του Νικολάι Γκόγκολ, παράσταση σταθμό της Goo Theater Company. Συμπρωταγωνιστούν οι Γιάννης και Μιχάλης Λατουσάκης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρόλο των μουσικών επί σκηνής. Το βίντεο υπογράφει ο Χρήστος Συμεωνίδης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης

Ο συγγραφέας έγραψε το έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1973, λογοκρίθηκε σκληρά από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ξαναπαιχτεί. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην δασκάλα και τους μαθητές της -ρόλο τον οποίο αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι θεατές- γίνεται το όχημα μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η εκρηκτική γραφή και το καυστικό χιούμορ του Ατάιντε στην παράσταση, ανάγοντας το έργο σε έναν "ύμνο για αυτούς που λαχτάρησαν κρυφά την αγάπη και την τρυφερότητα μα δεν την συνάντησαν ποτέ”.

Το πολυπαιγμένο έργο έχει ανέβει σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά το 1975 με την Έλλη Λαμπέτη στον ομώνυμο ρόλο και τον Μιχάλη Κακογιάννη στη σκηνοθεσία. Ακολούθησαν οι Θέμις Μπαζάκα, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μαρίνος, Όλια Λαζαρίδου, Έφη Μουρίκη και Θοδωρής Γράμψας, για να φτάσει στο σήμερα ο Πάνος Παπαδόπουλος να αναλάβει τον αμφίσημο ρόλο-πρόκληση της "Δεσποινίδος Μαργαρίτας”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Το πολιτικό έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλία, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.