"Αστερισμοί": Σχέσεις και ελεύθερη βούληση με φόντο τις θεωρίες της Κβαντικής Φυσικής

Αστερισμοί

Η Μάριαν (Ελίζα Σκολίδη) και ο Ρόλαντ (Αλέξανδρος Βάρθης). Εκείνη καθηγήτρια Θεωρητικής Κοσμολογίας κι εκείνος μελισσοκόμος, συναντιούνται σ' ένα φιλικό σπίτι κι έτσι αρχίζει μια ερωτική ιστορία στο έργο "Αστερισμοί" του Νικ Πέιν που θέτει ερωτήματα για το ρόλο της τύχης και της ελεύθερης βούλησης στη ζωή των ανθρώπων, για τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης. Η ιστορία ακούγεται απλή και ίσως μοιάζει αρκετά συνηθισμένη. Ο βρετανός συγγραφέας ωστόσο επιφυλάσσει μια έκπληξη, η οποία κάνει μοναδικό το βραβευμένο έργο: παρακολουθεί διαφορετικές πιθανότητες της ιστορίας τους γιατί σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, που μελετάει η Μάριαν, στο κβαντικό πολυσύμπαν, οι επιλογές που έχεις κάνει, ή δεν έχεις κάνει στη ζωή σου, συνυπάρχουν σ’ ένα πολύπλοκο σύστημα από παράλληλα σύμπαντα. Έτσι, στην ιστορία ενώ αρχικά τους βλέπουμε να αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν μια σχέση, σε μια επόμενη εκδοχή τα καταφέρνουν. Λίγο αργότερα τους βλέπουμε να χωρίζουν, ενώ σε μια άλλη εκδοχή καταφέρνουν και μένουν μαζί. 

Οι "Αστερισμοί" έχουν τιμηθεί με το Βραβείο καλύτερου έργου 2012 της εφημερίδας Evening Standard και Βραβείο Χάρολντ Πίντερ 2012 και θα τους δούμε σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου από την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο Μικρό Άνεσις. Αν θυμάστε το έργο είχε ανέβει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Μάκη Παπαδημητρίου (2013).

©φωτογραφιών: Ελίνα Γουνανλή

Περισσότερες πληροφορίες

Αστερισμοί

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Το βραβευμένο έργο παρουσιάζει τα εναλλακτικά ή παράλληλα σύμπαντα μιας ερωτικής σχέσης ανάμεσα σε μια καθηγήτρια Θεωρητικής Κοσμολογίας κι ένα μελισσοκόμο.

Μικρό Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.