Η Φένια Παπαδόδημα πλάθει μια μουσική παράσταση πάνω στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός εμπνέεται από το “Αγνάντεμα” και το “Άνθος του γιαλού” του Σκιαθίτη λογοτέχνη σε μία σκηνική σύνθεση που ενώνει διαφορετικούς κόσμους επί σκηνής.

Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού

Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Φένια Παπαδόδημα, δημιουργός του ElaiΩnas Festival, ετοίμασε και παρουσιάζει την "Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού” στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος. Μια παράσταση με έντονη μουσική υφή σε δική της σύλληψη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση μέσα από την οποία συνεχίζει τη μουσική της έρευνα πάνω στην ελληνική λογοτεχνία και συγκεκριμένα πάνω σε δύο ηθογραφικά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το "Αγνάντεμα” και το "Άνθος του γιαλού”.

Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού
Παύλος Κοσμίδης

Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν οι "αλαφροΐσκιωτοι” ήρωες του Παπαδιαμάντη -εκείνοι που ακούν τους βράχους να τραγουδούν κι εκείνοι που κυνηγούν αστέρια φλεγόμενα πάνω στα κύματα. Μέσα από την παράσταση αναδεικνύονται οι δύο όψεις της απώλειας: η άρνηση και η μετουσίωση της. Η Φλανδρώ, η γυναίκα-βράχος, είναι ένας αρχαίος θρύλος. Μια γυναίκα που στοίχειωσε αγναντεύοντας το πέλαγος, περιμένοντας τον άντρα της να γυρίσει. Τα δάκρυα της έγιναν θύελλα και χωρίς να το θέλει, παρέσυρε στη δίνη της τον αγαπημένο της. Μια ευσεβής Σκιαθίτισσα έχτισε στο απόκρημνο αυτό σημείο το εκκλησάκι της Παναγίας της Κατευοδώτρας και η κατάρα καταλάγιασε. Στην αντίπερα όχθη από τη Φλανδρώ βρίσκεται η Λουλούδω, μια τρυφερή κόρη που μαράζωσε περιμένοντας να γυρίσει από τον πόλεμο το πριγκιπόπουλο που της έταξε αρραβώνα και κλαίγοντας πικρά. Από τα δάκρυά της που πέφτουν στο χώμα γεννιέται ένα μοσχομυριστό λουλούδι. Το άνθος του γιαλού, ένα παράξενο φως που εμφανίζεται ανοιχτά στο πέλαγος και ο νεαρός Μάνος του Κορωνιού αποφασίζει να το κυνηγήσει.

Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού
Παύλος Κοσμίδης

Γέφυρα ανάμεσα σε αυτά τα δύο κείμενα αποτελεί μια προσωπική επιστολή του Παπαδιαμάντη στον πατέρα του, που μας μεταφέρει στην σκληρή πραγματικότητα της δικής του καθημερινότητας, στην Αθήνα, στα τέλη του 1800, όπου χωρίς να μπορεί να καλύψει πλέον τις βασικές του ανάγκες, ακροβατεί κι αυτός όπως οι ήρωες των διηγημάτων του, ανάμεσα σε δύο κόσμους. Η συνύπαρξη αυτών των δύο παράλληλων κόσμων εκπληρώνεται μέσα από τις ζωγραφιές του Γιώργου Κόρδη που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης.

Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού
Παύλος Κοσμίδης

Με τη Φένια Παπαδόδημα που ερμηνεύει τα κείμενα και τα τραγούδια με λούπες και λαούτο, συμπράττουν ο Γιώργος Παλαμιώτης στο ηλεκτρικό μπάσο και τη δημιουργία των ηχητικών τοπίων και ένα σύγχρονο ντουέτο από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Γωγώ Ξαγαρά στην άρπα και Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο.

Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού
Παύλος Κοσμίδης

Προπώληση εισιτηρίων

Περισσότερες πληροφορίες

Φλανδρώ - Το αγνάντεμα και το άνθος του γιαλού

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Δύο ηρωίδες του Παπαδιαμάντη που εκφράζουν δύο διαφορετικές πλευρές της απώλειας ζωντανεύουν μέσα από την ερμηνεία του κειμένου, του τραγουδιού και της μουσικής.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.