Σημαντικοί καλλιτέχνες του θεάτρου διερευνούν την πρόσληψη των Ατρειδών

Το webinar και το διεθνές forum θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Διερευνώντας την πρόσληψη των Ατρειδών

Την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια του webinar υβριδικού χαρακτήρα με τίτλο "Atreides: The Greek and Czech Society Turned Upside Down On Stage - Διερευνώντας την πρόσληψη των Ατρειδών" με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ερευνητών και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τσεχία, οι οποίοι θα πάρουν τη σκυτάλη από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου που συμμετείχαν στον πεχημένο πρώτο κύκλο, τον Νοέμβριο του 2021.

Διερευνώντας την πρόσληψη των Ατρειδών

Νέοι ερευνητές και δημιουργοί θα διερευνήσουν ζητήματα παραστασιογραφίας, πρόσληψης και δραματουργικής προσέγγισης σύγχρονων παραστάσεων της Ορέστειας, εστιάζοντας στην Ύβρι, Νέμεση, Κάθαρση, συνδυάζοντας και την τραγική μοίρα ενός άλλου εμβληματικού τραγικού ήρωα όπως ο Ηρακλής. Με αυτήν την συγκριτική μελέτη θα διερευνηθεί, σε ευρύτερο φάσμα, το θέμα της Ύβρεως και η αδιάρρηκτη σχέση της με την Εξουσία. Εκτός από την θεατρική παραστασιολογική έρευνα θα διερευνηθούν επίσης και κινηματογραφικές αποδόσεις του μύθου των Ατρειδών. 

Στο  International Forum, στις 22 και 23 Ιανουαρίου, σκηνοθέτες που έχουν προτείνει σκηνικές εκδοχές της Ορέστειας ή άλλων δραματικών κειμένων με θέμα την Ύβρι και την Εξουσία καθώς και συντελεστές που συμμετείχαν σε αυτές τις παραστάσεις, θα συνομιλήσουν για τις δημιουργικές επιλογές τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καθώς και για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα έργα σήμερα, πώς συνδέονται με την ύπαρξή μας και με μια σειρά από σύγχρονους προβληματισμούς.

Tomas Louzny

Ο σημαντικός Τσέχος σκηνοθέτης Tomas Louzny θα λάβει μέρος στο webinar, αλλά και σε στρογγυλή τράπεζα μαζί την δημιουργική του ομάδα. O Daniel Pribyl, ακαδημαϊκός καθηγητής αλλά και διευθυντής του City Theatres in Prague, ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα πολιτιστικά ινστιτούτα της Πράγας που διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο τσέχικο και το ευρωπαϊκό θεατρικό γίγνεσθαι, θα εστιάσει με την ομιλία του στην πρόσληψη της τραγωδίας, μέσα από τις πολλαπλές του ιδιότητες. 

Το σεμινάριο έχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά - Ελληνικά και από και προς τα Τσέχικα. Διοργανώνεται από τo Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net), το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας
 
Για εγγραφές: 2103418574 και adrama@mcf.gr 
Όσες και όσοι παρακολουθήσουν και τα 2 μέρη του webinar θα πρέπει να εγγραφούν να λάβουν πιστοποίηση παρακολούθησης. 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αριστερόχειρες" των 4frontal: Κλεφτή ματιά στην παράσταση

Δείτε τις νέες φωτογραφίες και το trailer του έργου της Νεφέλης Μαϊστράλη που παίζεται στο θέατρο Μπέλλος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2022

Παράταση για "Αγγέλα Παπάζογλου" της Άννας Βαγενά

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ

Οι δύο αγαπημένοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στο κλασικό έργο που φέρνει στο προσκήνιο ό, τι συμβαίνει ανάμεσα στα μέλη ενός θιάσου πίσω από την κουίντα με στόχο να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις.

"2020: Obscene": Χορευτικό μανιφέστο στη Στέγη

Από αύριο ξεκινά η προπώληση για την περφόρμανς-μανιφέστο της Αλεξάνδρας Μπαχτσετζή που μιλά για το "άσεμνο" και τον ερωτισμό.

Η "Κοριτσιέρα των Βούρλων" στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα εκατοντάδες κορίτσια που για πολλές δεκαετίες άσκησαν έγκλειστες το επάγγελμα της πορνείας στα Βούρλα.

Πειραματιστές και "Προβοκάτορες" στο Εθνικό

Απόφοιτος της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ο Ορέστης Σταυρόπουλος ετοιμάζεται να κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με το έργο "Οι προβοκάτορες" του Γιάννη Αποσκίτη.

Τέσσερις επαναλήψεις που αξίζουν

Ο χορός των επιτυχημένων παραστάσεων συνεχίζει με τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις.