Αυτές είναι οι πρώτες πρεμιέρες του 2022!

Ποδαρικό στον νέο χρόνο κάνει μια πεντάδα πολυαναμενόμενων παραστάσεων ιδιαίτερης καλλιτεχνικής σφραγίδας.

Κόκκινα φανάρια

"Κόκκινα φανάρια"

Ο Βασίλης Μπισμπίκης εμπνέεται από το έργο του Αλέκου Γαλανού και το μετουσιώνει σε ένα νέο κείμενο που αφορά στην ζωή των τρανς σήμερα. Στο τολμηρό του εγχείρημα, επιχειρεί να μας επανασυστήσει τον κόσμο τους, βγάζοντάς τους από το αόρατο περιθώριο όπου τους έχει τοποθετήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Στην ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση, παίζουν η Μπέττυ Βακαλίδου στο ρόλο της Μαντάμ Παρί και οι Ερατώ Αγγουράκη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μάνος Καζαμίας, Αγγέλα Πατσέλη, Τάσος Σωτηράκης, κ.ά. (Cartel, από 1/1) 

Τα κόκκινα φανάρια
Λεωνίδας Τούμπανος©

 

 

"Ο κατά φαντασίαν ασθενής"

"Πειραγμένο" Μολιέρο μας υπόσχεται η Σοφία Καραγιάννη, ανεβάζοντας το τελευταίο από τα έργα του κλασικού Γάλλου κωμωδιογράφου, που συνέλαβε μοναδικά τις ανθρώπινες αδυναμίες. Στη σύγχρονη εκδοχή, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο 104, η Καραγιάννη μαζί με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, τον Κωνσταντίνο Πασσά, την Κορίνα Θεοδωρίδου κ.ά., ερμηνεύουν την απολαυστική, όσο και "διδακτική", κωμωδία όπου ο υποχόνδριος Αργκάν γίνεται θύμα των επιτήδειων που εποφθαλμιούν την περιουσία του, εκμεταλλευόμενοι τις ατελείωτες φοβίες του (από 1/1).

Ο κατά φαντασίαν ασθενής
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 

"Σεροτονίνη"

Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ μετράει το πρώτο παγκόσμιο σκηνικό του ανέβασμα χάρη στον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Έχοντας εστιάσει στο ανέβασμα λογοτεχνικών έργων, στρέφονται τώρα στη "Σεροτονίνη", που δανείζεται τον τίτλο της από την "ορμόνη της ευτυχίας" και μεταφέρει με γλαφυρότητα μια "ανδρική" ιστορία διαψευσμένων προσδοκιών και χαμένης νιότης. Οι Μαρία Κωνσταντάκη, Άρης Λάσκος, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά. αναλαμβάνουν τις ερμηνείες σε ένα μεικτό θέαμα με στοιχεία θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικής εγκατάστασης, ακόμη και stand up (Κάμιρος, από 3/1).

Σεροτονίνη
Θωμάς Μπέλτσιος©

 

"Cry"

Το τελευταίο έργο της sui generis Λένας Κιτσοπούλου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γενεύη, θα δούμε για δύο παραστάσεις, στο Θέατρο Τέχνης. Η Κιτσοπούλου διερευνά με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη γέννηση της βίας, όταν η ευπρέπεια που μας οδηγεί να ανεχτούμε καταστάσεις που δεν θέλουμε πεθαίνει. Στην παράσταση, που κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παίζει η ίδια μαζί με τους Νίκο Καραθάνο, Άννα Λεμονάκη (που συνεργάστηκε και στη δραματουργία), Πολίν Ουγκέ και Μαριλένα Μόσχου (7-8/1).

Cry
Yuri Tavares©

 

"Αβυσσαλέο κτήνος"

Το έργο του Τζακ Λόντον σκηνοθετεί ο Γιώργος Σίμωνας στο Rabbithole, την εναλλακτική καλλιτεχνική έδρα που μοιράζεται με την Τώνια Ράλλη. Με το "Αβυσσαλέο κτήνος", ο πολυγραφότατος Αμερικανός λογοτέχνης εμβαθύνει στο κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας και η παράσταση τοποθετεί τη δράση στη Νεβάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπου μια παρέα δευτεροκλασάτων μαφιόζων έχουν στήσει ένα σύστημα παράνομων στοιχημάτων σε αγώνες πυγμαχίας. Ερμηνεύουν οι: Σιμεών Τσακίρης, Αλέξανδρος Κωχ, Κώστας Κουτρουμπής κ.ά. (Aπό 14/1) 

Αβυσσαλέο κτήνος
Μαρία Τούλτσα©

 

Περισσότερες πληροφορίες

Σεροτονίνη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Σε παγκόσμια πρώτη μεταφέρεται στο θέατρο το μυθιστόρημα του αμφιλεγόμενου όσο και επιδραστικού συγγραφέα για την πολιτική παρακμή του σκληρού κόσμου μας.

Κόκκινα φανάρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Με φόντο ένα σύγχρονο μπαρ ζωντανεύει η queer εκδοχή των «Κόκκινων φαναριών» του Αλέκου Γαλανού, που μεταφέρει την Τρούμπα του ‘60 στη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.

Αβυσσαλέο κτήνος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η άνοδος και η πτώση της μαφίας στοιχημάτων με πρωταγωνιστή έναν πυγμάχο στο απόγειο της δόξας του, στο Ρίνο της Νεβάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η πλασματική ασθένεια του κεντρικού ήρωα, Αργκάν, δίνει την αφορμή για ένα κωμικό ψυχογράφημα χαρακτήρων που αναδεικνύει τους μηχανισμούς της χειραγώγησης και της εξαπάτησης.

Cry

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το τελευταίο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Σεν-Ζερβέ της Γενεύης, διερευνά ποια είναι η στιγμή που η ευγένεια πεθαίνει για να γεννηθεί η βία.

Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.