Αυτές είναι οι πρώτες πρεμιέρες του 2022!

Ποδαρικό στον νέο χρόνο κάνει μια πεντάδα πολυαναμενόμενων παραστάσεων ιδιαίτερης καλλιτεχνικής σφραγίδας.

Κόκκινα φανάρια

"Κόκκινα φανάρια"

Ο Βασίλης Μπισμπίκης εμπνέεται από το έργο του Αλέκου Γαλανού και το μετουσιώνει σε ένα νέο κείμενο που αφορά στην ζωή των τρανς σήμερα. Στο τολμηρό του εγχείρημα, επιχειρεί να μας επανασυστήσει τον κόσμο τους, βγάζοντάς τους από το αόρατο περιθώριο όπου τους έχει τοποθετήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Στην ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση, παίζουν η Μπέττυ Βακαλίδου στο ρόλο της Μαντάμ Παρί και οι Ερατώ Αγγουράκη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μάνος Καζαμίας, Αγγέλα Πατσέλη, Τάσος Σωτηράκης, κ.ά. (Cartel, από 1/1) 

Τα κόκκινα φανάρια
Λεωνίδας Τούμπανος©

 

 

"Ο κατά φαντασίαν ασθενής"

"Πειραγμένο" Μολιέρο μας υπόσχεται η Σοφία Καραγιάννη, ανεβάζοντας το τελευταίο από τα έργα του κλασικού Γάλλου κωμωδιογράφου, που συνέλαβε μοναδικά τις ανθρώπινες αδυναμίες. Στη σύγχρονη εκδοχή, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο 104, η Καραγιάννη μαζί με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, τον Κωνσταντίνο Πασσά, την Κορίνα Θεοδωρίδου κ.ά., ερμηνεύουν την απολαυστική, όσο και "διδακτική", κωμωδία όπου ο υποχόνδριος Αργκάν γίνεται θύμα των επιτήδειων που εποφθαλμιούν την περιουσία του, εκμεταλλευόμενοι τις ατελείωτες φοβίες του (από 1/1).

Ο κατά φαντασίαν ασθενής
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 

"Σεροτονίνη"

Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ μετράει το πρώτο παγκόσμιο σκηνικό του ανέβασμα χάρη στον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Έχοντας εστιάσει στο ανέβασμα λογοτεχνικών έργων, στρέφονται τώρα στη "Σεροτονίνη", που δανείζεται τον τίτλο της από την "ορμόνη της ευτυχίας" και μεταφέρει με γλαφυρότητα μια "ανδρική" ιστορία διαψευσμένων προσδοκιών και χαμένης νιότης. Οι Μαρία Κωνσταντάκη, Άρης Λάσκος, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά. αναλαμβάνουν τις ερμηνείες σε ένα μεικτό θέαμα με στοιχεία θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικής εγκατάστασης, ακόμη και stand up (Κάμιρος, από 3/1).

Σεροτονίνη
Θωμάς Μπέλτσιος©

 

"Cry"

Το τελευταίο έργο της sui generis Λένας Κιτσοπούλου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γενεύη, θα δούμε για δύο παραστάσεις, στο Θέατρο Τέχνης. Η Κιτσοπούλου διερευνά με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη γέννηση της βίας, όταν η ευπρέπεια που μας οδηγεί να ανεχτούμε καταστάσεις που δεν θέλουμε πεθαίνει. Στην παράσταση, που κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παίζει η ίδια μαζί με τους Νίκο Καραθάνο, Άννα Λεμονάκη (που συνεργάστηκε και στη δραματουργία), Πολίν Ουγκέ και Μαριλένα Μόσχου (7-8/1).

Cry
Yuri Tavares©

 

"Αβυσσαλέο κτήνος"

Το έργο του Τζακ Λόντον σκηνοθετεί ο Γιώργος Σίμωνας στο Rabbithole, την εναλλακτική καλλιτεχνική έδρα που μοιράζεται με την Τώνια Ράλλη. Με το "Αβυσσαλέο κτήνος", ο πολυγραφότατος Αμερικανός λογοτέχνης εμβαθύνει στο κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας και η παράσταση τοποθετεί τη δράση στη Νεβάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπου μια παρέα δευτεροκλασάτων μαφιόζων έχουν στήσει ένα σύστημα παράνομων στοιχημάτων σε αγώνες πυγμαχίας. Ερμηνεύουν οι: Σιμεών Τσακίρης, Αλέξανδρος Κωχ, Κώστας Κουτρουμπής κ.ά. (Aπό 14/1) 

Αβυσσαλέο κτήνος
Μαρία Τούλτσα©

 

Περισσότερες πληροφορίες

Σεροτονίνη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Σε παγκόσμια πρώτη μεταφέρεται στο θέατρο το μυθιστόρημα του αμφιλεγόμενου όσο και επιδραστικού συγγραφέα για την πολιτική παρακμή του σκληρού κόσμου μας.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η πλασματική ασθένεια του κεντρικού ήρωα, Αργκάν, δίνει την αφορμή για ένα κωμικό ψυχογράφημα χαρακτήρων που αναδεικνύει τους μηχανισμούς της χειραγώγησης και της εξαπάτησης.

Cry

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το τελευταίο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Σεν-Ζερβέ της Γενεύης, διερευνά ποια είναι η στιγμή που η ευγένεια πεθαίνει για να γεννηθεί η βία.

Κόκκινα φανάρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Με φόντο ένα σύγχρονο μπαρ ζωντανεύει η queer εκδοχή των «Κόκκινων φαναριών» του Αλέκου Γαλανού, που μεταφέρει την Τρούμπα του ‘60 στη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.

Αβυσσαλέο κτήνος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η άνοδος και η πτώση της μαφίας στοιχημάτων με πρωταγωνιστή έναν πυγμάχο στο απόγειο της δόξας του, στο Ρίνο της Νεβάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τα έργα της Σαπφώς, του Τάσου Λειβαδίτη, του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και ξένων ποιητών εμπνέουν έξι παραστάσεις που τιμούν με τον δικό τους τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

Δυο χορευτικές παραστάσεις μεταφέρουν προσωπικά βιώματα στη σκηνή

Οι παραστάσεις της Πέρσας Σταματοπούλου και της Όλγας Σπυράκη φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας τη σύγχρονη χορευτική έκφραση αυτήν την εβδομάδα.

Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

"H Βίλα": Η διαχείριση της βίας μέσα από τα μάτια τριών γυναικών

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου σκηνοθετεί τις Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση, Αγγελική Πασπαλιάρη σε ένα έργο που εξετάζει τον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά.

"Μισάνθρωπος": Πέτερ Στάιν, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξεκίνησε η προπώληση για τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου που θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ηθοποιός σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Πέτερ Στάιν κι ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος γράφει για τα "Ορφανά" και τα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται

Με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία και τα ερωτήματα που έγειρε, σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, ένα έργο που όπως λεει ο ίδιος κρύβει στον πυρήνα του έναν κριτικό στοχασμό απέναντι στην έννοια "ασφάλεια" και όχι μόνο.