Σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου ζητά η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών

Τα αιτήματα της μετά και το τελευταίο κλείσιμο των θεάτρων προβάλλει η ένωση των επιχειρηματιών του θεάτρου.

Σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου ζητά η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών

Για άλλη μια φορά ανακοινώθηκε η παύση κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας, από την 3η Νοεμβρίου και για ένα μήνα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, κι ενώ το ελληνικό θέατρο, ήδη πληττόμενο εδώ και 10 μήνες, μόλις και μετά βίας κατάφερε να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα Οκτωβρίου με πολλές επαναλήψεις (για ευνόητους λόγους) αλλά και φιλόδοξες για την εποχή παραγωγές και το μη βιώσιμο πρωτόκολλο όσον αφορά το ποσοστό πληρότητας στο 30%. Κι όπως υπογραμμίζει η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών «ο χώρος του Πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου ξεψυχάει» μπαίνοντας τώρα σε μια νέα περίοδο ανασφάλειας, ως ο πλέον ταλαιπωρημένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, που καλείται για τέταρτη φορά να βάλει λουκέτο με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες, που πλέον συνεπάγονται την οικονομική καταστροφή.

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο διάγγελμα του Σαββάτου πως «τα μέτρα επικεντρώνονται σε δύο εστίες, που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών» επισημαίνει «πως το θέατρο αδίκως ταυτίζεται με διάφορες μορφές διασκέδασης, καθώς αποτελεί αυστηρά μέσο ψυχαγωγίας, που συμβάλλει στην ομαλή κοινωνική λειτουργία και ανάπτυξη. Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο, που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα, και λειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο. Αναμφίβολα, και χωρίς διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, οι θεατρικές αίθουσες λειτουργούν ασφαλέστερα από εμπορικά κέντρα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κομμωτήρια και Εκκλησίες. Και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε».

«Η λειτουργία των θεάτρων θα έπρεπε πάνω απ΄ όλα να είναι πολιτική επιλογή και απόφαση της Κυβέρνησης και να μην υπαγορεύεται από τις οριζόντιες και ισοπεδωτικές πολλές φορές προτάσεις των επιδημιολόγων. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η ελληνική θεατρική παραγωγή συνθλίβεται στην προσπάθειά της να επιβιώσει, και η αντιμετώπιση του οικονομικού μεγέθους καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατη». Έτσι, η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών υπογραμμίζει το χρέος της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τον χώρο του ελληνικού θεάτρου και το σύνολο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, επενδύοντας στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εθνική οικονομία το θέατρο, όπως έπραξαν πλήθος κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου.

Τα αιτήματα της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών

- Η Ελληνική Πολιτεία να διατηρήσει Ανοιχτά τα θέατρα, ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lockdown.

- Όσο διαρκεί η πανδημία, οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν να επιδοτούνται με αποζημίωση που ισούται με το 40% των - βάσει αδείας- θέσεων της αίθουσας.

- Να αποζημιωθούν οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης [12 Μαρτίου, 20 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου] με δίκαια και ασφαλή κριτήρια, που να προκύπτουν από τη διαφορά των εσόδων από το 2019 στο 2020.

- Να αποζημιωθούν οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το 20 % της δυναμικότητας τους βάσει νόμιμης άδειας.

- Να αποζημιωθούν οι παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες, χωρίς κρατική εντολή.

- Να καταρτιστεί από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους θεατρικών φορέων, σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Mετά τα περσινά sold out, η "Αφηγήτρια Ταινιών" επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων

Η παράσταση μας μεταφέρει από τις 6 Φεβρουαρίου σε ένα χωριό στη Χιλή, όπου οι πάμφτωχοι εργάτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Πρεμιέρα για την "Ιεροτελεστία" του Χρήστου Θεοδωρίδη στο Εθνικό

Το έργο του Guillaume Poix, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, φωτίζει τη θνητότητα και την απώλεια μέσα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος".

Προλάβετε: Early bird εισιτήρια για "Το Μεγάλο Φαγοπότι" στο Θέατρο Συγγρού 33

Η εμβληματική ταινία του Ferreri ζωντανεύει με νέα διάσταση: Η αμφιλεγόμενη ταινία "La Grande Bouffe" του 1973 αποκτά νέα ζωή στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.

Παράταση αιτήσεων για το Off Off Athens Theatre Festival 2026

Το Off Off Athens Theatre Festival 2026 έρχεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ και προσκαλεί νέες θεατρικές ομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τη Δευτέρα ανοίγει η προπώληση για τη "Μήδεια" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα ανασυνθέτει τη θρυλική παραγωγή του 196, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

"Ζωντανοί δεσμοί": Μια σύγχρονη χορευτική παράσταση που πραγματεύεται την ικανότητά μας να αγαπάμε και να συνδεόμαστε

Η ομάδα χορού Corpus Lingua χαρτογραφεί τη σχέση μητέρας-παιδιού και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από την αλληλεπίδραση αυτή.

Η Νάντια Κοντογεώργη ενσαρκώνει 26 φωνές σε ένα σώμα στο "Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι"

Η πολυβραβευμένη εκδοχή του Kip Williams έρχεται από 9 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Πορεία, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End και το Broadway.