Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's

Με φρέσκια σκηνοθετική ματιά και ένα εξαιρετικό καστ η Κίρκη Καραλή διασκευάζει ένα από τα πολυπαιγμένα έργα της «βασίλισσας του εγκλήματος» στη σκηνή του Νέου Ακάδημου.

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's

Εξήντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τον Νοέμβριο που η «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι ανέβηκε στο Γουέστ Εντ. Από τότε το θρυλικό έργο παίζεται αδιαλείπτως και, προς έκπληξη ακόμα και της ίδιας της συγγραφέα, αποτελεί πλέον την μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Με φρέσκια σκηνοθετική ματιά, η Κίρκη Καραλή δίνει νέα πνοή στο έργο μεταφέροντάς το στα early 90's. Στο πόστερ, οι οκτώ πολύχρωμες πολαρόιντ των Μαρίας Κωνσταντάκη, Ερρίκου Λίτση, Δανάης Λουκάκη, Ράνιας Οικονομίδου, Σήφη Πολυζωίδη, Νίκου Πουρσανίδη, Μιχάλη Συριόπουλου και Αποστόλη Τότσικα περιστοιχίζουν την ασπρόμαυρη τριών ποντικιών, προοικονομώντας ένα alternative whodunit, αβανταδόρικο για το εξαιρετικό καστ του. Η παράσταση φιλοξενείται στη σκηνή του Νέου Ακάδημου.

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's - εικόνα 1
© Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)

Η «Ποντικοπαγίδα» δανείζεται τον τίτλο της από το τέχνασμα του Άμλετ, με στόχο την απόδειξη της ενοχής της μητέρας και του πατριού του. Ο Σαίξπηρ εγκιβωτίζει το θεατρικό παραλήρημα του πρίγκιπα της Δανίας στο έργο του, με απώτερο σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτές οι αντανακλάσεις μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας φιλοξενούνται τώρα σε μια επαρχιακή, ερημική πανσιόν, αποκλεισμένη από την χιονόπτωση. Αυτός είναι ο τόπος που θα στηθεί το γαϊτανάκι εγκλήματος. Από τον Σαίξπηρ στην Κρίστι υπάρχουν σαφέστατα διαφορές, η εκδίκηση, ωστόσο, παραμένει στον πυρήνα, νοσηρή και αποσαθρωτική.

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's - εικόνα 2

Όσο για την Κίρκη Καραλή έχει επανειλημμένως επεξεργαστεί δραματουργικά κείμενα από τον βρετανικό kitchen sink ρεαλισμό μέχρι συλλογές λογοτεχνικών διασκευών. Ακόμη, έχει εκφράσει θαρραλέα την καλλιτεχνική της πρόταση, με την παράστασή της «No body else» να κατεβαίνει εσπευσμένα εξαιτίας αντιδράσεων. Η επικείμενη διασκευή της στην «βασίλισσα του εγκλήματος», λοιπόν, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ενδιαφέρον. Κι αν οι πιασάρικες, page turner ιστορίες μυστηρίου είναι συνυφασμένες με ηλιοθεραπεία στην παραλία, φέτος, θα μας συντροφεύσουν και το φθινόπωρο, από τις 5 Οκτωβρίου.

i Νέος Ακάδημος | Προπώληση στο viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ποντικοπαγίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου" είναι μια παράσταση χωρίς φίλτρα που αναμένουμε ανυπόμονα

"Γελάμε λίγο πριν μας πάρει από κάτω" φαίνεται να μας λεει η Φωτεινή Αθερίδου στο νέο της έργο "Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου", που ανεβαίνει στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου, από 24 Ιανουαρίου, με Χειλά-Φαμέλη, Τιτόπουλο και μουσική Σκιαδαρέσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/12/2025

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 18 έως 24/12 και ξεχωρίζουν.

8 έργα με την υπογραφή του Θανάση Τριαρίδη

Ο πιο πολυπαιγμένος συγγραφέας της γενιάς του αποδεικνύεται ο Θανάσης Τριαρίδης. Οχτώ έργα του που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα το αποδεικνύουν.

"Kontakthof": Η Μελίνα Κόντη μιλά για τη μαγεία της Πίνα Μπάους στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει από 17 Δεκεμβρίου ξανά το εμβληματικό έργο της Πίνα Μπάους, "Kontakthof", σε συνεργασία με το Pina Bausch Foundation, φέρνοντας στη σκηνή τη μοναδική μαγεία της σπουδαίας χορογράφου. Μιλήσαμε με τη Μελίνα Κόντη, μια από τους 23 Έλληνες πρωταγωνιστές/τριες, που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της πάνω στη σκηνή.

"Αλεξάνδρεια" - "Annie" : Γιορτές γεμάτες λάμψη στο Θέατρο Παλλάς

Μιούζικαλ που προσφέρουν συγκίνηση και εντυπωσιακή σκηνική ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας.

" Η Πριγκίπισσα των Άγιων Σαράντα ! " : Ο Χάρης Ρώμας επιστρέφει με νέα κωμωδία

Μια σειρά από παρεξηγήσεις και ευτράπελα που προκαλούν ξεκαρδιστικό γέλιο στο κοινό.

Μικρός Νότος : Κάλαντα με "Ραφτάκο των λέξεων" και "Ντενεκεδούπολη ξανά!"

Δύο ξεχωριστές παραστάσεις για παιδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.