Ψηφιακό θεατρικό test με «Αντιγόνη»

Στη σκηνοθέτιδα και ιδρύτρια της θεατρικής κολεκτίβας ODC Ensemble Έλλη Παπακωνσταντίνου οφείλουμε την περφόρμανς «Antigone Test», που παρουσιάζεται ζωντανά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.

Ψηφιακό θεατρικό test με «Αντιγόνη»

Live θεατρική παράσταση μέσω διαδικτύου γίνεται; Γίνεται, αποφάσισαν η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα των συνεργατών της, όταν το πρόσφατο lockdown ανέβαλε επ’ αόριστον την παράσταση που προετοίμαζαν, μια θεατρική μεταφορά του έργου «Ίχνη της Αντιγόνης». Πρόκειται για το βιβλίο της ελληνικής καταγωγής Χριστίνας Ουζουνίδη, μια σύγχρονη ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, που θα παιζόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι διαδικτυακές πρόβες που έκαναν μέσα στην καραντίνα έδωσαν την ιδέα στη σκηνοθέτιδα και ιδρύτρια της θεατρικής κολεκτίβας ODC Ensemble να προχωρήσει τελικά στην πραγματοποίηση της παράστασης σε ψηφιακό περιβάλλον κι έτσι τον Μάιο προβλήθηκε ο πρώτος κύκλος της περφόρμανς «Antigone test - this is me in my room» μέσω της πλατφόρμας Zoom. Μετά την επιτυχία του πρωτόγνωρου –για καλλιτέχνες και κοινό– εγχειρήματος, η πολυπολιτισμική ομάδα που απαρτίζεται από τις Nalyssa Green, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Gemma H. Carbone, Βάλια Παπαχρήστου, Κατερίνα Παπαχρήστου και Σοφία Μανώλη, ετοιμάζεται για τη δεύτερη σειρά live streaming παραστάσεων, από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου.

Ψηφιακό θεατρικό test με «Αντιγόνη» - εικόνα 1

Στο βιβλίο της, η Ουζουνίδη αντλεί από την αρχαία ελληνική μυθολογία και το μύθο της Αντιγόνης για να μιλήσει για την έμφυλη βία και την πατριαρχία, μέσα από την ιστορία μιας νεαρής μαθήτριας κάπου στη Σουηδία του 1970, την οποία συνδέει με την ιστορία της αρχαίας ηρωίδας και τη μάχη της απέναντι στη βία της (ανδρικής) εξουσίας. Και ενώ η διαδικτυακή οδός προέκυψε λόγω ανωτέρας βίας, φαίνεται ότι άνοιξε στη σκηνοθέτιδα νέους δρόμους και εμπλούτισε τη σκηνοθετική της έκφραση με νέα εργαλεία, εφοδιάζοντας την με μια νέα αισθητική γλώσσα.

Όπως δήλωσε στο «α» η Παπακωνσταντίνου, «ξαφνιάστηκα όταν διαπίστωσα ότι ο εγκιβωτισμός των γυναικείων σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα άνοιγε κάποια πεδία, μιλούσε κατευθείαν στην “καρδιά” του έργου, που είναι η σχέση με τον εγκλωβισμό, την έμφυλη ταυτότητα και τη γυναίκα ως κατοικίδιο ον», ενώ το ψηφιακό περιβάλλον και η σχέση των σωμάτων που αυτό επέβαλε αποτέλεσε την ιδανική σκηνογραφία για ένα έργο που «αντιμάχεται την κανονιστικότητα της πατριαρχίας, το δογματισμό και την έμφυλη βία. Αλλά και ο ορίζοντας αποδοχής της παράστασης αλλάζει χάρη στην τεχνολογία, καθώς το έργο μπορεί να συνομιλήσει με ένα πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό κοινό και να ταξιδέψει χωρίς κόστος», συμπληρώνει η Παπακωνσταντίνου.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αυτό το ιδιότυπο θεατρικό εγχείρημα, εφόσον διαθέτουν υπολογιστή και σύνδεση στο ίντερνετ, μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων στα odctechnician@gmail.com ή https://elli.site/projects/traces-of-antigone/.

Ακούστε το τραγούδι της Tango with Lions από το OST της παράστασης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυο ή τρεις λόγοι που θέλουμε να δούμε κι άλλο από το νέο έργο του Ανέστη Αζά

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο έργο του Ανέστη Αζά, "Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν", στο θέατρο Προσκήνιο, και μιλήσαμε για το επίκαιρο θέμα της "κρίσης της ανδρικής ταυτότητας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
23/01/2026

"Σε βλέπω" στο Μικρό Παλλάς, πλέον και τις Κυριακές

Η μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται: το σύγχρονο έργο της Meghan Kennedy προσθέτει εξτρα κυριακάτικη παράσταση, σε σκηνοθεσία Βίκυς Βολιώτη, με την ίδια και τους Θοδωρή Αθερίδη και Πέγκυ Τρικαλιώτη να πρωταγωνιστούν.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (24-25/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το σαββατοκύριακο (24-25/1) και αξίζουν την προσοχή σου.

Συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη στο Εθνικό και στον Μικρό Κεραμεικό

Διπλό ραντεβού μας δίνει η Γλυκερία Μπασδέκη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερα για τις δύο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της.

"Παραλλαγές πάπιας": Χιούμορ, μελαγχολία και οι μελωδίες της Δήμητρας Γαλάνη

Κοραής Δαμάτης και Περικλής Μοσχολιδάκης σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στις "Παράλλαγες πάπιας" του Ντέιβιντ Μάμετ, μια γλυκόπικρη κωμωδία που ντύνει με μουσικές η Δήμητρα Γαλάνη.

Όταν ο Αβδελιώδης συναντά τη Βιδάλη και τον Καρποδίνη: σε ποιο έργο;

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Βιζυηνού "Το αμάρτημα της μητρός μου" με ερμηνευτές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και τη Μαίρη Βιδάλη.

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.