Περπατώντας στο «Ex-Libris»

Μια πρωτότυπη περιπατητική-περφόρμανς στη Βιβλιοθήκη της Νομικής με θέμα το βιβλίο μας συνεπήρε και μας γέμισε έμπνευση.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Περπατώντας στο «Ex-Libris»

Όπως είπε μια συν-επισκέπτρια, ήταν σαν να ήμασταν σε κουκλόσπιτο. Σαν να γίναμε για περίπου μία ώρα οι ήρωες ενός νέου, μοναδικού βιβλίου που γράφτηκε επιτόπου, εκείνη τη στιγμή, προσθέτω εγώ. Περπατώντας από αίθουσα σε αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ στα Εξάρχεια, οι επισκέπτες-συμμετέχοντες μάθαμε πολλά. Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή και η υπεύθυνη της Όλγα Ποζέλη, μας προσκάλεσαν να γίνουμε flaneurs-περιπατητές σε μια performance-promenade μέσα και γύρω από το βιβλίο, με τίτλο «Ex-Libris». Όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο που σε «ρουφάει» και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του, έτσι ακριβώς νιώσαμε οι σιωπηλοί περιπατητές της Βιβλιοθήκης κι ο χρόνος χάθηκε. Ήταν κλειστή για το ευρύ κοινό, αλλά μας άνοιξε τα μυστικά της, σαν ένα καλό βιβλίο, με το οποίο νιώθεις ότι «βρίσκεσαι σε σχέση».

Περπατώντας στο «Ex-Libris» - εικόνα 1

Από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία, το ζήσαμε σχεδόν χωρίς ανάσα. Λέω σχεδόν, γιατί κάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε την όσφρησή μας για να θυμηθούμε τη μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου. Άλλη στιγμή χρησιμοποιήσαμε την αφή για να αγγίξουμε μια τσαλακωμένη σελίδα και μετά γευτήκαμε το συνδυασμό της αγάπης για τα βιβλία και το φαγητό, ενώ στην αρχή είχαμε χάσει την όρασή μας, κλείνοντας τα μάτια για να ακούσουμε ηχογραφημένη ποίηση και τη μουσική ενός βιβλίου. Όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση, αφή, όλες οι αισθήσεις απαιτούνταν για να γνωρίσουμε τις ιστορίες και τους ήρωες που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και γέρασαν μπροστά μας. Άλλος διηγήθηκε μία ιστορία, άλλος έγινε μια ιστορία, άλλος έφτιαξε ιστορίες, όχι από την «πλοκή» των βιβλίων, μα από σημάδια κρασιού, σημειώσεις, τσαλακώματα και σκισίματα στις σελίδες τους από πιθανούς αναγνώστες.

Ωστόσο, δεν ήταν σαν απλώς να παρατηρούμε τις ιστορίες τους ως απλοί θεατές, αντιθέτως υπήρχε μια αίσθηση ότι ήμασταν μέρος της συν-δημιουργίας τους, συνένοχοι, πηγαίνοντας κι εμείς κόντρα στους φόβους μας, αναζητώντας το φάρμακό μας, κοιτώντας τους εαυτούς μας στον καθρέφτη. Γι’αυτό ήταν ιδανικό το κλείσιμο, που καθένας είχε την ευκαιρία να πει μια δική του ιστορία για να εμπνεύσει ή απλά για να την πει, εμπνευσμένος από όσα άκουσε κι έζησε. Ο καθένας είχε την ευκαιρία να χαλαρώσει και να διαβάσει για όσο ήθελε, ή να αφήσει ένα «ραβασάκι» στους συντελεστές( συγγραφείς και performers) που μας πήραν μαζί τους σε αυτή τη διαδρομή.

Περπατώντας στο «Ex-Libris» - εικόνα 2

Τελικά όμως, όταν τελείωσε ο «περίπατος», ήταν σαν να γράφτηκε η κατακλείδα και να έκλεισε το βιβλίο μας, γυρνώντας μας στον κανονικό χρόνο του τώρα. Σε αυτό τον χρόνο, δεν βρίσκουμε τη στιγμή να διαβάσουμε όπως άλλοτε, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις παλιές βιβλιοθήκες και τα παλιά μεταχειρισμένα βιβλία, προτιμάμε να «ρουφάμε» τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις, κουτσομπολιά και αθλητικά. Τέτοιες εκδηλώσεις όμως, μας αποδεικνύουν ότι, ίσως, να μην είναι πολύ αργά και στη σχέση μας με το βιβλίο να μην έχει μπει η τελευταία τελεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Κυρ Παντελής ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη: ο Σταμάτης Φασουλής συνεχίζει την επιτυχία

Το κοινό της Αθήνας έχει την τελευταία ευκαιρία να απολαύσει τη σπαρταριστή κωμωδία "Η Δεξιά, η Αριστερά και ο Κυρ Παντελής" στο Μικρό Παλλάς, με το φινάλε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Η Αλίκη Στενού μοιράζεται μαζί μας τον κόσμο της

Η Αλίκη Στενού μιλά για το θέατρο, τη μνήμη και τη λήθη, τη σκηνοθεσία ως διαδρομή, την αρχιτεκτονική ως αφετηρία και τη ζωή έξω από τη σκηνή, εκεί όπου τέχνη και πραγματικότητα συναντιούνται και μεταμορφώνονται.

Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε έρχεται στο Αλκμήνη

Τι συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν; Ποιος επιζεί ανάμεσα στο παιδί που υπήρξαμε και στον ενήλικα του φόβου; Εμπνευσμένη από τον Πόε, η παράσταση "Λήθη Vs Θύμηση – Δοκιμή Πόε" ενώνει λόγο, κίνηση, εικόνα σε υβριδικό θεατρικό σύμπαν performance εικαστικής εγκατάστασης.

Μία επιπλέον παράσταση στις 5/1 για τον Καρυοθραύστη

Μία επιπλέον παράσταση στις 5/1 προστίθεται για τον Καρυοθραύστη, η οποία θα είναι καθολικά προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλο το κοινό.

Αρετή Πασχάλη: Από τη "Ληστεία της συμφοράς" στα όνειρα που ταξιδεύουν

Η Αρετή Πασχάλη μιλά για τη "Ληστεία της συμφοράς" στο Λαμπέτη, την αγάπη της για το θέατρο, τις επιρροές της, τις σκηνές που την συγκινούν και τα όνειρα που την ταξιδεύουν στη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

"Πνεύμονες" : Last call για το βραβευμένο έργο

Στις 27 & 28/12 προλαβαίνετε να δείτε τους "Πνεύμονες" στο Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα, ένα έξυπνο και αστείο δράμα, μια ιστορία παράξενης, σκληρά αληθινής και συνηθισμένης αγάπης.

Theatre pick | Όταν το ελληνικό θέατρο γίνεται αιχμηρό: η "Έντα" του Παλούμπη και του Τσιοτσιόπουλου

Το "Έντα" των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη φέρνει στη σκηνή ένα ωμό, πολιτικό, σημερινό έργο, συνεχίζοντας τη δυναμική των ελληνικών in-yer-face κειμένων που μιλούν ανοιχτά για εξουσία, ηθική και το μέλλον αυτής της χώρας. Πρωταγωνιστεί μια δυναμική ομάδα ηθοποιών.