Περπατώντας στο «Ex-Libris»

Μια πρωτότυπη περιπατητική-περφόρμανς στη Βιβλιοθήκη της Νομικής με θέμα το βιβλίο μας συνεπήρε και μας γέμισε έμπνευση.

Περπατώντας στο «Ex-Libris»

Όπως είπε μια συν-επισκέπτρια, ήταν σαν να ήμασταν σε κουκλόσπιτο. Σαν να γίναμε για περίπου μία ώρα οι ήρωες ενός νέου, μοναδικού βιβλίου που γράφτηκε επιτόπου, εκείνη τη στιγμή, προσθέτω εγώ. Περπατώντας από αίθουσα σε αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ στα Εξάρχεια, οι επισκέπτες-συμμετέχοντες μάθαμε πολλά. Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή και η υπεύθυνη της Όλγα Ποζέλη, μας προσκάλεσαν να γίνουμε flaneurs-περιπατητές σε μια performance-promenade μέσα και γύρω από το βιβλίο, με τίτλο «Ex-Libris». Όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο που σε «ρουφάει» και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του, έτσι ακριβώς νιώσαμε οι σιωπηλοί περιπατητές της Βιβλιοθήκης κι ο χρόνος χάθηκε. Ήταν κλειστή για το ευρύ κοινό, αλλά μας άνοιξε τα μυστικά της, σαν ένα καλό βιβλίο, με το οποίο νιώθεις ότι «βρίσκεσαι σε σχέση».

Περπατώντας στο «Ex-Libris» - εικόνα 1

Από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία, το ζήσαμε σχεδόν χωρίς ανάσα. Λέω σχεδόν, γιατί κάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε την όσφρησή μας για να θυμηθούμε τη μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου. Άλλη στιγμή χρησιμοποιήσαμε την αφή για να αγγίξουμε μια τσαλακωμένη σελίδα και μετά γευτήκαμε το συνδυασμό της αγάπης για τα βιβλία και το φαγητό, ενώ στην αρχή είχαμε χάσει την όρασή μας, κλείνοντας τα μάτια για να ακούσουμε ηχογραφημένη ποίηση και τη μουσική ενός βιβλίου. Όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση, αφή, όλες οι αισθήσεις απαιτούνταν για να γνωρίσουμε τις ιστορίες και τους ήρωες που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και γέρασαν μπροστά μας. Άλλος διηγήθηκε μία ιστορία, άλλος έγινε μια ιστορία, άλλος έφτιαξε ιστορίες, όχι από την «πλοκή» των βιβλίων, μα από σημάδια κρασιού, σημειώσεις, τσαλακώματα και σκισίματα στις σελίδες τους από πιθανούς αναγνώστες.

Ωστόσο, δεν ήταν σαν απλώς να παρατηρούμε τις ιστορίες τους ως απλοί θεατές, αντιθέτως υπήρχε μια αίσθηση ότι ήμασταν μέρος της συν-δημιουργίας τους, συνένοχοι, πηγαίνοντας κι εμείς κόντρα στους φόβους μας, αναζητώντας το φάρμακό μας, κοιτώντας τους εαυτούς μας στον καθρέφτη. Γι’αυτό ήταν ιδανικό το κλείσιμο, που καθένας είχε την ευκαιρία να πει μια δική του ιστορία για να εμπνεύσει ή απλά για να την πει, εμπνευσμένος από όσα άκουσε κι έζησε. Ο καθένας είχε την ευκαιρία να χαλαρώσει και να διαβάσει για όσο ήθελε, ή να αφήσει ένα «ραβασάκι» στους συντελεστές( συγγραφείς και performers) που μας πήραν μαζί τους σε αυτή τη διαδρομή.

Περπατώντας στο «Ex-Libris» - εικόνα 2

Τελικά όμως, όταν τελείωσε ο «περίπατος», ήταν σαν να γράφτηκε η κατακλείδα και να έκλεισε το βιβλίο μας, γυρνώντας μας στον κανονικό χρόνο του τώρα. Σε αυτό τον χρόνο, δεν βρίσκουμε τη στιγμή να διαβάσουμε όπως άλλοτε, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις παλιές βιβλιοθήκες και τα παλιά μεταχειρισμένα βιβλία, προτιμάμε να «ρουφάμε» τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις, κουτσομπολιά και αθλητικά. Τέτοιες εκδηλώσεις όμως, μας αποδεικνύουν ότι, ίσως, να μην είναι πολύ αργά και στη σχέση μας με το βιβλίο να μην έχει μπει η τελευταία τελεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Οι εύθυμες κυράδες" του Σαίξπηρ στο Διάχρονο Θέατρο

Η Μαίρη Βιδάλη ανεβάζει στο θέατρό της τις "Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ", με δωδεκαμελή θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/01/2026

Θέατρο για εφήβους | 9 + 1 παραστάσεις για νέους που αναζητούν τη δική τους φωνή

Το θέατρο για εφήβους κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, δίνοντας αφορμή για σκέψη και συζήτηση γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις.

Στις "Καρέκλες" του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με Διακοπαναγιώτου - Παπαδόπουλο

Δύο ξεχωριστοί ηθοποιοί, οι Πάνος Παπαδόπουλος και Μαρία Διακοπαναγιώτου, καταθέτουν μια βαθιά προσωπική, ανατρεπτική ανάγνωση του έργου του Ιονέσκο για τη χαμένη μας επικοινωνία, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Παπαχαραλάμπους, Μαλκότσης, Χαραλαμπούδη κάτι "μαγειρεύουν" στο θέατρο Βεάκη

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση "Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η οποία μετά τη Θεσσαλονίκη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.

"Ιεροτελεστία" από τον Χρήστο Θεοδωρίδη: Η ύπαρξη ως πράξη επανάστασης

Μια παράσταση για τη θνητότητα και την απώλεια, εμπνευσμένη από 300 συνεντεύξεις, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το "Ζyklon ή το Πεπρωμένο" δεν είναι απλώς μια θεατρική παράσταση

Ένα παιχνίδι συνδεδεμένο με την Ιστορία και το τραύμα του Ολοκαυτώματος παίζεται στο Θέατρο Αργώ

Αποκλειστικό: Ο Παντελής Φλατσούσης μετρά "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει" στο Θέατρο Τέχνης

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ο ανήσυχος δημιουργός καταθέτει μια δυνατή σκηνική πρόταση που αντλεί έμπνευση από την εμβληματική ταινία του Ματιέ Κασοβίτς "Το Μίσος".