Γιατί τα ισπανόφωνα έργα έχουν κατακτήσει τις αθηναϊκές σκηνές;

Οχτώ ισπανόφωνα έργα στις αθηναϊκές σκηνές! Πρόκειται άραγε για μια πρόσκαιρη μόδα ή έχουν τη δύναμη να μας αποκαλύψουν κάτι καινούργιο;

Γιατί τα ισπανόφωνα έργα έχουν κατακτήσει τις αθηναϊκές σκηνές;

Τα τελευταία χρόνια τα ισπανόφωνα έργα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο ελληνικό θέατρο, με τις μεταφράσεις τους να συγκινούν ολοένα και περισσότερο τους ντόπιους σκηνοθέτες. Για να καταλάβετε, αυτήν τη στιγμή, παίζονται οχτώ ισπανόφωνα έργα στις αθηναϊκές σκηνές! Πρόκειται άραγε για μια πρόσκαιρη μόδα ή τα ισπανόφωνα έργα έχουν τη δύναμη να μας αποκαλύψουν κάτι καινούργιο;

Ποιος είναι ο πιο πολυπαιγμένος Ισπανός συγγραφέας στη χώρα μας; Μα, φυσικά, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο λυρικός και πολυδιάστατος συγγραφέας και ποιητής, που εκτελέστηκε από τα πρωτοπαλίκαρα του Φράνκο, κατάφερε να συνδυάσει μοναδικά στα έργα του την υπαρξιακή ανησυχία, τον ουμανισμό και την αγάπη για τον ταλαιπωρημένο τόπο του. Είναι όμως άδικο να μείνουμε μόνο σε αυτόν, αφού μετά το μεγαλείο του Λόρκα, το ισπανικό θέατρο έχει διαγράψει μια το λιγότερο αξιοπρόσεκτη πορεία.

Γιατί τα ισπανόφωνα έργα έχουν κατακτήσει τις αθηναϊκές σκηνές; - εικόνα 1
«Τα μάτια»

Φτάνοντας στο σήμερα, η ισπανική δραματουργία διανύει μια νέα χρυσή εποχή, κι αυτό το σύγχρονο δημιουργικό big bang δεν ήρθε από το πουθενά, μας λέει η βραβευμένη μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ: «Σίγουρα άρχισε χρονικά από τον θάνατο του Φράνκο και την transición(δηλαδή το πέρασμα από τη δικτατορία στη βασιλευόμενη δημοκρατία, το 1975) και οφείλεται, αναμφισβήτητα, στην ύπαρξη υποδομής και κινήτρων. Συστηματική δουλειά στον τομέα της θεατρικής γραφής έχουν κάνει κρατικά ή επιχορηγούμενα από το ισπανικό κράτος και αυτόνομες κοινότητες ιδρύματα, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Μαδρίτης και η Σάλα Μπέκετ στη Βαρκελώνη που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από τον Σαντσίς Σινιστέρα και έχει δημιουργήσει όλη τη σύγχρονη στρατιά των υπέροχων σύγχρονων Καταλανών συγγραφέων: από τη γενιά του Μπελμπέλ και του Γκαλθεράν (τους 50+ σήμερα) ως τη νεότερη γενιά των 25-30άρηδων, όπως ο Ζουάν Γιάγκο». Έργο του Γιάγκο, το «Μυγοφαές», έχει ανεβάσει η ομάδα Abovo στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ στο ίδιο θέατρο παίζεται ακόμη ένα ισπανόφωνο έργο, «Τα μάτια» του Αργεντίνου Πάμπλο Μεσιές.

Σύγχρονα κείμενα όχι μόνο Ισπανών αλλά και Χιλιανών, Μεξικανών, Αργεντινών συγγραφέων μεταφράζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά και γίνονται… ανάρπαστα από κοινό και σκηνοθέτες. «Το αθηναϊκό κοινό έχει αγκαλιάσει σε τέτοιο βαθμό την ισπανόφωνη δραματουργία, που θα μπορούσε να συγκριθεί με το πώς είχε αγκαλιάσει τη δεκαετία του ’90 τη βρετανική. Η θεματολογία, οι προβληματισμοί, το χιούμορ των ισπανόφωνων έργων φαίνεται να επικοινωνούν πολύ άμεσα με τον σημερινό Έλληνα θεατή», δίνει τη δική του εξήγηση ο σκηνοθέτης των «Ματιών» Παντελής Δεντάκης.

Γιατί τα ισπανόφωνα έργα έχουν κατακτήσει τις αθηναϊκές σκηνές; - εικόνα 2
«Το χελιδόνι»

Βλέποντας κάποια από τα έργα που παίζονται αυτήν την περίοδο στην Αθήνα θα παρατηρήσει πως τα χαρακτηριστικά της σημερινής ελληνικής κοινωνίας έχουν κοινά με εκείνα χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Νότιας Αμερικής. «Όταν μου έστειλε η Ελένη Γκασούκα το κείμενο του Γκιγιέμ Κλούα σκόπευα να το διαβάσω όταν θα γύριζα σπίτι, αλλά είπα να του ρίξω μια ματιά από το κινητό», μας εξομολογήθηκε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μιλώντας για «Το χελιδόνι» στο οποίο παίζει για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Γκλόρια. «Το διάβασα ολόκληρο καθισμένος στο πεζούλι μιας πολυκατοικίας με μιαν ανάσα. Μου φάνηκε τρομερός ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε για ένα τόσο σύγχρονο ζήτημα χωρίς να σηκώνει το δάχτυλο, χωρίς να γίνεται γραφικό, ενσωματώνοντας οργανικά στη δραματουργία του όλα τα θέματα που επεξεργάζεται με ρυθμό και σασπένς. Επίσης ένιωσα ότι είναι απαραίτητη η παρουσία τέτοιων κειμένων στη σύγχρονη Ελλάδα που οι ακραίες ιδεολογίες και η ομοφοβία βρίσκουν έδαφος να υπάρξουν και ήθελα να είμαι μέρος μιας κίνησης εναντίον τους».

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου έχει συνδεθεί με ακόμη ένα δυνατό ισπανόφωνο έργο. Σκηνοθέτησε την «Αρχή του Αρχιμήδη» του Ισπανού Ζουζέπ Μαρία Μιρό στο Skrow και η άποψή του για την κοινωνική διάσταση της ισπανόφωνης δραματουργίας μας δίνει μια απάντηση στο γιατί αυτή διανύει περίοδο μεγάλης ακμής την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

Γιατί τα ισπανόφωνα έργα έχουν κατακτήσει τις αθηναϊκές σκηνές; - εικόνα 3
«Αρχή του Αρχιμήδη»

Μαζί του φαίνεται να συμφωνεί η Μαρία Χατζηεμμανουήλ η οποία μας είπε πως σε πολλά έργα, αν αλλάξεις τα ονόματα και τα τοπωνύμια (όπως έκαναν, π.χ., οι AbOvo στο «Μυγοφαές»), τα έργα τις περισσότερες φορές μοιάζουν απολύτως ελληνικά. «Προσπαθήστε να το κάνετε με γερμανικά έργα ή από κάποια άλλη κεντροευρωπαϊκή ή αγγλική δραματουργία. Θα υπάρχει πάντα μια απόσταση ανάμεσα στους ήρωες του έργου και την πλατεία, όσο καλό κι αν είναι το έργο. Στα ισπανικά έργα η απόσταση αυτή εκμηδενίζεται, χάνεται, δεν υπάρχει. Τα δυο άκρα της Ευρώπης είναι πολύ κοντά στον τρόπο ζωής τους και μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Πιο πολύ με τους Ισπανούς, παρά με τους Ιταλούς είμαστε una faccia, una razza».

Γιατί τα ισπανόφωνα έργα έχουν κατακτήσει τις αθηναϊκές σκηνές; - εικόνα 4
«Θέληση»

Άλλα ισπανόφωνα έργα που παίζονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα είναι το «Υπόγειο» (Olvio) σε σκηνοθεσία της Νατάσα Παπαμιχαήλ με τους Χριστόδουλο Στυλιανού, Δημήτρη Μαύρο, Νατάσα Παπαμιχαήλ και το «Δυο γυναίκες χορεύουν» σε σκηνοθεσία του Σέρβου Νεμπότζα Μπράντιτς με τις Άννα Βαγενά και Γιασεμί Κηλαηδόνη αμφότερα του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, το «Μισά-Μισά» των Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα, με τον Θανάση Δήμου και τον Θάνο Τοκάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Μικρό Γκλόρια) και η «Θέληση» του Αργεντίνου Σέζαρ Μπρι, ο οποίος σκηνοθετεί την Αγγελική Πασπαλιάρη και τον Δημήτρη Παπαβασιλείου (Μπάγκειον).

Περισσότερες πληροφορίες

Το χελιδόνι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Καταλανός συγγραφέας γράφει με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 σε gay bar στο Ορλάντο, ένα έργο ανθρώπινο, έναν ύμνο στην αγάπη και τη ζωή.

Μισά Μισά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο αδέρφια, τα οποία νιώθουν κάτι μεταξύ αγάπης και μίσους για την κατάκοιτη μητέρα τους, φλερτάρουν με την ιδέα να τη σκοτώσουν για να απαλλαγούν από τη φροντίδα της.

Υπόγειο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Μια χαρτογράφηση της ανθρώπινης ψυχής, που επικεντρώνεται στη διερεύνηση των ενστίκτων και της σχέσης μας με τον εαυτό μας.

Δύο γυναίκες χορεύουν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Δύο γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, ηλικία, μνήμες, επιθυμίες, με μόνο κοινό τη μοναξιά τους, ενώνουν τις ζωές τους.

Τα μάτια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Οι ήρωες του έργου είναι διαταραγμένοι και ακραίοι, αλλά εντέλει απολύτως οικείοι στον θεατή, αφού φέρουν τους δικούς του προβληματισμούς, τα απωθημένα, τα κόμπλεξ, τις πληγές και τις ήττες.

Μυγοφαές

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Τέσσερις φίλοι γύρω στα 35, ενώ περιμένουν την απόλυσή τους από την εταιρεία στην οποία εργάζονται, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα ανατρεπτικό προϊόν.

Η θέληση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Οι άνθρωποι που επηρέασαν τη σκέψη και την πολιτική συγκρότηση της Γαλλίδας φιλοσόφου και ακτιβίστριας Σιμόν Βέιλ προσωποποιούνται στον φίλο και νοσοκόμο της τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

Η αρχή του Αρχιμήδη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα σύγχρονο ισπανικό έργο στο οποίο μια αθώα κίνηση ενθάρρυνσης από έναν δάσκαλο οδηγεί σε μια αλληλουχία εκρηκτικών αντιδράσεων.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.